WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφικές αλλεργίες: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο στα μωρά


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Απριλίου 2022

Τροφικές αλλεργίες: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο στα μωρά
pexels
Το να ξεκινήσετε να ταΐζετε ένα μωρό με στερεές τροφές είναι κάτι που αγχώνει τους περισσότερους γονείς και γι αυτό συνοδεύεται από πολλές ερωτήσεις και ανησυχίες, ειδικά σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες. Ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες στα μωρά; Πώς να τις αποφύγετε;

Είναι πολύ σημαντικό να εισάγετε σε ένα μωρό τις νέες τροφές σταδιακά, μία κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε ποια τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Για παράδειγμα, εάν δώσετε στο μωρό σας τρεις νέες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, δεν θα ξέρετε ποια από τις τροφές την προκάλεσε.

Το είδος του φαγητού ή η σειρά με την οποία εισάγεται το φαγητό δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εφόσον τα τρόφιμα που προσφέρετε είναι υγιεινά και ισορροπημένα.

Ωστόσο κάθε φορά που του δίνετε ένα νέο φαγητό, θα πρέπει να περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες πριν προσθέσετε μια καινούρια τροφή στο μενού. Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρείτε τις άλλες τροφές που έχει ήδη δοκιμάσει, γιατί γνωρίζετε οτι είναι ασφαλείς και δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία αλλεργική αντίδραση

Μωρά και αλλεργίες: Οι 8 κορυφαίες αλλεργιογόνες τροφές

Υπάρχουν περισσότερα από 160 αλλεργιογόνα τρόφιμα, όμως ορισμένα μπορεί να είναι πιο αλλεργιογόνα από άλλα. Οι ακόλουθες οκτώ τροφές και ομάδες τροφίμων είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα με αλλεργικές αντιδράσεις έως και στο 90% των περιπτώσεων.

  • Αγελαδινό γάλα

  • Αυγά

  • Φιστίκια

  • Ξηροί καρποί (όπως καρύδια ή αμύγδαλα)

  • Ψάρι

  • Οστρακόδερμα

  • Σιτάρι
  • Σόγια

Οι νέες διατροφικές οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λένε ότι μπορείτε να εισάγετε αυτές τις τροφές όταν το μωρό σας είναι έτοιμο να φάει στερεά τροφή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αναμονή μέχρι να μεγαλώσει αποτρέπει την τροφική αλλεργία. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας έχει αλλεργική αντίδραση σε μια τροφή και παρουσιάσει συμπτώματα όπως διάρροια, εξάνθημα ή έμετο, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των στερεών τροφών, η καθημερινή διατροφή του παιδιού σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, όπως γάλα, κρέατα, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που πρέπει να προσέχετε στο παιδί σας

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται συνήθως πολύ σύντομα μετά την κατανάλωση του φαγητού- μέσα σε λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Εάν εισάγετε μια νέα τροφή σε ένα μωρό προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:

  • Κνίδωση

  • Ερυθρό δέρμα ή εξάνθημα

  • Πρήξιμο στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή τα χείλη

  • Έμετος και/ή διάρροια

  • Βήχας ή συριγμός

  • Δυσκολία αναπνοής

  • Απώλεια συνείδησης

Η οικογενειακή σχέση τροφίμων-αλλεργιών

Εάν υπάρχει οικογενειακή τροφική αλλεργία, τότε το παιδί σας έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει επίσης αλλεργίες- αν και δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο. Εάν έχετε αλλεργίες, οι πιθανότητες είναι 50-50 να τις έχει και το παιδί σας.

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να εισάγετε τα 8 αλλεργιογόνα τρόφιμα σταδιακά, σε διαστήματα μίας έως δύο εβδομάδων με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν αναπτύσσεται αλλεργία.

Προστασία του μωρού από τις τροφικές αλλεργίες

Όταν αρχίσετε να εισάγετε πλήρες γάλα, θα πρέπει να το κάνετε υπό την επίβλεψη του παιδιάτρου. Το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά είναι μια καλή επιλογή, επειδή οι πρωτεΐνες σε αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα διασπώνται και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στην κοιλιά.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συμβουλεύει ότι, στην περίπτωση των βρεφών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργιών, τα φιστίκια να εισάγονται μεταξύ 4-6 μηνών. Τα βρέφη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργίες στα φιστίκια είναι όσα έχουν έκζεμα ή αλλεργίες στα αυγά ή και τα δύο.

Άλλα πιθανά αλλεργιογόνα, όπως οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, μπορούν να εισάγονται μεταξύ 6 και 9 μηνών. Επίσης θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του 1 έτους (ορισμένοι ειδικοί λένε ηλικία 2 ετών) για να εισάγετε το μέλι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται βρεφική αλλαντίαση. Όσο αφορά το αυγό η οδηγία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP) είναι ότι μπορεί να εισαχθεί πριν την ολοκλήρωση του 12ου μήνα. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για καθοδήγηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.