WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το είδος μουσικής μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2022

Αυτό το είδος μουσικής μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου μας
pexels
Για όποιον συγκινείται από τη μουσική, μάλλον δεν είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η μουσική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η δύναμη της μουσικής είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά τώρα, η επιστήμη έχει και αποδείξεις. Η ψυχοακουστική είναι ένας αρκετά νέος επιστημονικός κλάδος που μελετάει τις ψυχολογικές αντιδράσεις στον ήχο. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν, το πεδίο επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και πολλοί εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό μας.

Τι μπορεί να κάνει η μουσική στον εγκέφαλό σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ακρόαση της μουσικής μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον σωματικό πόνο, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επειδή η μουσική είναι εγγενώς πολύ δομημένη και μαθηματική, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλούς υπολογιστές κάθε φορά που ανοίγουμε το ραδιόφωνο.

Η μουσική μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), η μουσική μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσει συναισθήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν όλα όσα επηρεάζουν τη νευρολογική τους υγεία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity το 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική ήταν σε θέση να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης καλύτερα και από τα φάρμακα για το άγχος.

Ποιο είδος μουσικής είναι καλύτερο για τον εγκέφαλό σας;

Τι είδους μουσική είναι λοιπόν το καλύτερο φάρμακο; Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει να κάνει λιγότερο με το είδος της μουσικής που ακούτε και περισσότερο με το ρυθμό της μουσικής. Πιο συγκεκριμένα τα τραγούδια που έχουν 50-80 χτύπους το λεπτό είναι πιο πιθανό να μετατοπίσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση «άλφα». Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση άλφα, τα εγκεφαλικά μας κύματα επιβραδύνονται, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί. Επίσης το μέρος του εγκεφάλου όπου βρίσκονται η φαντασία, η μνήμη και η διαίσθηση γίνεται πιο εύκολο στην πρόσβαση.

Η μουσική, φυσικά, είναι υποκειμενική. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να είναι ευεργετικό αυτό που λειτουργεί για εσάς. Αν η ροκ μουσική μειώνει το άγχος σας και η απαλή τζαζ σας ηρεμεί, ακούστε το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.