WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σας αρέσει να τρώτε παγάκια; Να τι σημαίνει για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Απριλίου 2022

Σας αρέσει να τρώτε παγάκια; Να τι σημαίνει για την υγεία σας
Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να είναι σωματικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί.

Και ενώ ορισμένες λιγούρες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ξαφνική και έντονη αλλά παροδική επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό, άλλες αντιπροσωπεύουν ένα πιο περίπλοκο τρόπο του σώματός σας να σας προειδοποιεί για μια πιο επίμονη υποκείμενη πάθηση.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη λαχτάρα που μπορεί να υποδηλώνει μια πάθηση και αν τη βιώσετε, μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια λαχτάρα μπορεί να σηματοδοτήσει μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση υγείας και γιατί είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να τη διαγνώσετε ή να τη θεραπεύσετε μόνοι σας.

Η λαχτάρα για πάγο σε μια ζεστή μέρα είναι φυσιολογική και κοινή. Αλλά αν η λαχτάρα σας είναι επίμονη και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη ζέστη ή τη δίψα, μπορεί να οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια . Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «pica» για να περιγράψουν την επιθυμία και το μάσημα ουσιών που δεν έχουν θρεπτική αξία—όπως πάγος, άργιλος, χώμα ή χαρτί. Η λαχτάρα και το μάσημα πάγου συχνά συνδέεται με έλλειψη σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή παγκοσμίως. Και ενώ η ακριβής αιτία της λαχτάρας για πάγο είναι ασαφής, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη σχέση της με την έλλειψη σιδήρου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε έλλειψη σιδήρου

Σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία, το αίμα στερείται επαρκών ποσοτήτων υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό επηρεάζει την αιμοσφαιρίνη - τα μόρια στο αίμα που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί μπορεί να εξασθενήσουν και να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Μπορεί να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου εάν έχετε έντονη έμμηνο ρύση, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε γεννήσει πρόσφατα, ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε σίδηρο, έχετε ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις ή έχετε υποβληθεί σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία.

Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία συχνά αισθάνονται κουρασμένα, αδύναμα ή έχουν δύσπνοια. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό, κακή όρεξη, πονοκέφαλο ή ζάλη. Μερικοί άνθρωποι με αναιμία μπορεί να εμφανίσουν χλωμό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κρύα χέρια και πόδια, φλεγμονή της γλώσσας, ανήσυχα πόδια ή εύθραυστα νύχια.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για την αναιμία και θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια σειρά παθήσεων, είναι σημαντικό να τα φέρετε στον γιατρό σας.

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την έλλειψη σιδήρου.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας μέσω διατροφικών αλλαγών ή με συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνετε αυτοδιάγνωση.

Μάλιστα είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αιμορραγίας — και ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε την ανεπάρκεια σιδήρου στο σπίτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.