WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικές συμβουλές για την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαρτίου 2022

Διατροφικές συμβουλές για την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου
pexels
Η αναιμία είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια, που επηρεάζει κατά μέσο όρο 1,62 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει επαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η έλλειψη των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκληθεί από υπερβολική απώλεια αίματος που προκαλείται από σοβαρούς τραυματισμούς, έμμηνο ρύση ή αιμορροΐδες, αλλά πιο συχνά οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετά λειτουργικά ερυθρά αιμοσφαίρια, του λείπει σημαντική ποσότητα οξυγόνου και αυτή η έλλειψη μπορεί να βλάψει τα όργανα, ειδικά την καρδιά.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο και είναι υπεύθυνη για να δίνει στο αίμα σας το κόκκινο χρώμα του. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα κοινά συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη, χλωμό δέρμα, δύσπνοια κατά τη σωματική δραστηριότητα, αυξημένο καρδιακό παλμό, πονοκεφάλους, εύθραυστα νύχια και αδύναμες αρθρώσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ασυνήθιστη λαχτάρα για ορισμένα τρόφιμα όπως χαρτί ή κιμωλία, ξαφνική αιμορραγία από τα ούλα, τη μύτη ή τον πρωκτό και κοψίματα στα πλάγια του στόματος.

Ευτυχώς, όμως αυτός ο τύπος αναιμίας μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας τη διατροφική σας πρόσληψη σε σίδηρο, καθώς και με την εισαγωγή συμπληρωμάτων σιδήρου για την αντιστάθμιση της ποσότητας που λείπει στον οργανισμό. Παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να μπορέσετε να αποφύγετε ή να ξεπεράσετε την αναιμία.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο και η ρόκα είναι όλα πλούσια σε μη αιμικό σίδηρο και παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών πλεονεκτημάτων μαζί με βασικές βιταμίνες και μέταλλα

Τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, το συκώτι κοτόπουλου, το αρνί κ.λπ. περιέχουν αιμικό σίδηρο, ο οποίος απορροφάται εύκολα στο αίμα και συνδυάζεται με βιταμίνη Β12, η ​​οποία επίσης βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και οι φακές, παρέχουν μια εξαιρετική πηγή σιδήρου όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (όπως πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, κολοκύθα, κόκκινες γλυκές πιπεριές, ντομάτες, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και φράουλες) μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα μη αιμικού σιδήρου στο σώμα σας και να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου στο αίμα σου.

Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το 5 έως 20% του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτά (σίδηρος που δεν είναι αιμικός) πηγαίνει μέσω του πεπτικού σας συστήματος στο αίμα σας, σε σύγκριση με το 10 έως 25% του σιδήρου που βρίσκεται σε ζωικές τροφές. Γι αυτό και όταν καταναλώνετε φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι σημαντικό να τις συνδυάζετε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

Οι βιταμίνες D και Β12 παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των αναιμικών ασθενών, καθώς χρειάζονται για την παραγωγή επαρκούς αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα τρόφιμα που περιέχουν Β12 περιλαμβάνουν το κρέας, τα προϊόντα σόγιας και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα στο αίμα σας με τον γιατρό σας για να μάθετε ποιες βιταμίνες σας λείπουν. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά και φυτικά γάλατα είναι όλα επαρκείς πηγές σιδήρου.

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προσφέρουν κάποιες δευτερεύουσες ιδιότητες, όπως τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, ωστόσο τα γαλακτοκομικά μπορεί να δυσκολέψουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει τον σίδηρο.

Η αναιμία είναι μια κουραστική και συχνά επώδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Εάν έχετε παρατηρήσει μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σίδηρο και άλλες βιταμίνες θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να τα αντιμετωπίσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.