WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 διατροφικές στρατηγικές για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Φεβρουαρίου 2022

4 διατροφικές στρατηγικές για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς
pexels
Το να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή είναι το κλειδί για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επίσης σύμφωνα με το CDC, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των νεότερων ατόμων (ηλικίας 35-64) αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο νωρίτερα στη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και κάπνισμα. Όμως αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφών, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων.

Παρακάτω θα δείτε 4 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς

Αυξήστε την πρόληψη φυτικών ινών

Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών - αδιάλυτες και διαλυτές - και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και κατ επέκταση στην υγεία της καρδιάς.

Έξυπνη συμβουλή: Ανταλλάξτε τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού με πλιγούρι βρώμης και φρούτα. Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστό και ως «καλό λίπος», βοηθούν την καρδιά με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής στο σώμα, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Έξυπνη συμβουλή: Βάλτε στη σαλάτα σας καρύδια αντί για κρουτόν. Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μειώστε ή εξαλείψτε την κατανάλωση των trans λιπαρών

Τα trans λιπαρά, που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και μειώνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Έξυπνη συμβουλή: Για πρωινό, επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως γιατί έχουν συνήθως λιγότερα trans λιπαρά. Εάν πρόκειται να φτιάξετε ένα γλυκό, σκεφτείτε να ετοιμάσετε το δικό σας γλάσο με κρέμα τυριού, ζάχαρη άχνη και βανίλια.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται εν μέρει από τη φλεγμονή και ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι να προσθέτετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά.

Έξυπνη συμβουλή: Προσθέστε οποιοδήποτε λαχανικό ως συνοδευτικό σε κάθε δείπνο. Τα σπαράγγια, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ώρα για επιδόρπιο; Αντί για παγωτό, επιλέξτε γιαούρτι και με μούρα και μέλι. Τα μούρα περιέχουν φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ το γιαούρτι έχει προβιοτικά, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.