WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Απριλίου 2022

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Οι πιο σημαντικές στρατηγικές διατροφής για την εμμηνόπαυση.

Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση σίγουρα επιφέρουν πολλές αλλαγές στις γυναίκες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα καλά νέα είναι ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στη βελτίωση ορισμένων από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που τείνουν να εμφανίζονται στις γυναίκες στα σαράντα και στα πενήντα τους.

Διατροφή στην εμμηνόπαυση

Καθώς οι ορμόνες αλλάζουν για τις γυναίκες, αλλάζει και το σώμα μας αλλά και ο κίνδυνος ορισμένων νοσημάτων όπως τα παρακάτω.

Καρδιαγγειακή νόσο

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων σας μειώνονται, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μειωμένη οστική πυκνότητα

Η πτώση των επιπέδων των ορμονών οδηγεί επίσης σε απώλεια οστικής πυκνότητας. Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, των ισχίων και των καρπών γίνεται πολύ πιο σημαντικό ζήτημα κατά την εμμηνόπαυση. Το να παραμείνετε δραστήριες και να επιλέγετε υγιεινές τροφές είναι απαραίτητο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εμμηνόπαυση.

Αύξηση βάρους

Καθώς μεγαλώνουμε η μυϊκή μας μάζα μειώνεται, γεγονός που μειώνει τον μεταβολισμό μας και καθιστά συχνά πιο δύσκολη τη διατήρηση του βάρους μας. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν επίσης τον ρυθμό με τον οποίο αποθηκεύεται το σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα βαθιά μέσα στην περιοχή της κοιλιάς. Η αλλαγή των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου και αλλαγές στη διάθεση, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν έμμεσα τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης, καθιστώντας τη διατήρηση του βάρους ακόμα πιο δύσκολη.

Η πέψη αλλάζει

Οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλουν σε αέρια, φούσκωμα και αργή πέψη που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την εμμηνόπαυση;

Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο πιο σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε τη μακροπρόθεσμη υγεία σας είναι να σκεφτείτε τη συνολική σας διατροφή και να δίνετε έμφαση σε ολόκληρα τρόφιμα, αντί να εστιάσετε απλώς στην κατανάλωση λιγότερης ποσότητας ενός θρεπτικού συστατικού (όπως η ζάχαρη).

Η καλύτερη προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την οστεοπόρωση είναι να δίνετε έμφαση στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών (λαχανικά και φρούτα) .

Έρευνες για την υγεία των γυναικών δείχνουν επίσης ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το αλεσμένο λινάρι, το ελαιόλαδο, η σόγια, τα γαλακτοκομικά και τα δαμάσκηνα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία στην εμμηνόπαυση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε πως η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία σε κάθε γυναίκα και γι αυτό δεν χρειάζεται να είστε αυστηρές με τον εαυτό σας. Προσφέρετε στο σώμα σας την αγάπη και τον σεβασμό που του αξίζει και θυμηθείτε ότι είστε πολύ περισσότερα πράγματα, από τους απλούς αριθμούς στη ζυγαριά.

Τέλος αποφύγετε ακραίες ή περιοριστικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων, καθώς αυτές θα αυξήσουν το στρες στο σώμα σας και θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως μείωση της ενέργειας, της διάθεσης, της οστικής πυκνότητας και της ποιότητας του ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.