WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι για τους οποίους μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους στις διακοπές


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Μαΐου 2022

6 λόγοι για τους οποίους μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους στις διακοπές
Για όσους πάσχουν από ημικρανία, οι πονοκέφαλοι στις διακοπές είναι πολύ συνηθισμένοι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η περιήγηση στις φωτογραφίες των διακοπών είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι στο παρελθόν, θυμίζοντας τους όλα τα όμορφα μέρη που έχουν επισκεφτεί. Για άλλους πάλι, είναι περισσότερο σαν να αναπολούν όλες τις φορές που είχαν έναν απίστευτα ενοχλητικό πονοκέφαλο.

Αν υποφέρετε από την κακή συγκυρία (και πολύ δυσάρεστη) των πονοκεφάλων των διακοπών, δεν είστε οι μόνοι. Οι πονοκέφαλοι μπορούν, δυστυχώς, να συμβούν ανά πάσα στιγμή και το να αντιμετωπίσετε μια ημικρανία όσος βρίσκετε διακοπές δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζετε.

Φανταστείτε αυτό: Μόλις ξαπλώσατε σε μια ξαπλώστρα και νιώσετε ότι χαλαρώνετε, αισθάνεστε την ημικρανία να εμφανίζεται. Αυτό είναι γνωστό ως «πονοκέφαλος απογοήτευσης».

Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος εμφανίζεται όταν έχει σημειωθεί πτώση των επιπέδων του στρες. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία, ενώ μπορούν να ελέγχουν τη συχνότητα των πονοκεφάλων τους στην καθημερινότητά τους, με το που πηγαίνουν διακοπές βιώνουν επεισόδια ημικρανίας.

Σύμφωνα με έρευνα από το περιοδικό Neurology , οι πονοκέφαλοι, για μερικούς ανθρώπους, δεν προκαλούνται από το άγχος, αλλά όταν χαλαρώνουν, αν και δεν είναι ακριβώς σαφές το γιατί. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της ημικρανίας, μια πιθανότητα που έχει προταθεί είναι η διακύμανση στα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Αυτές οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σε περιόδους στρες και μετά μειώνονται όταν είμαστε χαλαροί.

Ευτυχώς, για να μην μετατραπεί η χαλάρωση σε πονοκέφαλο, έχετε επιλογές. Το Εθνικό Ίδρυμα για την Ημικρανία συμβουλεύει τη σταθεροποίηση των επιπέδων του στρες με αρκετό ύπνο, τήρηση προγράμματος και περνώντας ποιοτικό χρόνο με έναν σύντροφο ή φίλο. Ιδιαίτερα πριν φύγετε για διακοπές, αυτές και άλλες δραστηριότητες διαχείρισης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του μοτίβου που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Δείτε μερικούς λόγους για τους οποίους έχετε ημικρανία στις διακοπές και τι μπορείτε να κάνετε

Είστε εκτός του τυπικού προγράμματος του ύπνου σας

Όταν δεν κοιμάστε στο κρεβάτι σας, ο ύπνος δεν είναι πάντα τόσο εύκολος. Όμως η ημικρανία και ο ύπνος πηγαίνουν χέρι-χέρι. Επίσης εάν κάνετε ένα ταξίδι σε χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας, τότε αυτό μπορεί να εκτινάξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, ο οποίος συμβάλλει στη διαταραχή του ύπνου και στις κρίσεις ημικρανίας.

Για να κοιμάστε καλύτερα στις διακοπές, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι, να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο δροσερό και σκοτεινό και τηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνήθη ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Είστε αφυδατωμένοι

Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ημικρανίας. Ακόμη και 1-2% απώλεια σωματικού νερού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε πονοκεφάλους.

Όμως, ενώ τα αεροπορικά ταξίδια από μόνα τους μπορεί να σας αφυδατώσουν, η χαμηλή υγρασία στην καμπίνα του αεροπλάνου δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση στις διακοπές. Η απλή αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να μας απομακρύνει από τις συνήθεις υγιεινές μας συνήθειες.

Το να είστε εκτός της κανονικής σας ρουτίνας μπορεί να οδηγήσει στο να μην ενυδατώνεστε όπως θα κάνετε συνήθως, ειδικά αν βρίσκεστε σε οδικό ταξίδι ή στο αεροπλάνο και προτιμάτε να μην σταματάτε ή να μην σηκώνεστε για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

Έπειτα, υπάρχει και το αλκοόλ. Επειδή το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, μπορεί να σας προκαλέσει περαιτέρω αφυδάτωση. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό πριν, ενδιάμεσα και μετά από μια μέρα ή νύχτα με κοκτέιλ, αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ένα τρομερό hangover, αλλά και σε πονοκεφάλους.

Θέλετε να προλάβετε τον πονοκέφαλο από την αφυδάτωση; Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε νερό μαζί με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό καταναλώνετε.

Η διατροφή σας άλλαξε

Θα μπορούσε αυτό το δείπνο που απολαύσατε σε ένα εστιατόριο να σας προκαλέσει ημικρανία την επόμενη ημέρα; Κι όμως θα μπορούσε. Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά όπως η τυραμίνη, τα νιτρικά άλατα, τα θειώδη και τα τεχνητά συστατικά μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ημικρανία. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν παλαιωμένα τυριά, αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα, τουρσί και αλκοόλ—όλα αυτά που θα συναντήσετε συχνά σε εστιατόρια.

Εν τω μεταξύ, τα ταξίδια μπορούν να διαταράξουν και άλλες ατομικές διατροφικές επιλογές. Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουμε διατροφικούς πονοκεφάλους που συνήθως αποφεύγουμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά μπορεί να μην μπορούμε να τους αποφύγουμε εάν υπάρχουν τα ύπουλα αυτά συστατικά που καταναλώνουμε στα εστιατόρια.

Είστε σε μεγαλύτερο υψόμετρο

Καθώς ανηφορίζετε σε δρόμους με στροφές για μια απόδραση στο βουνό, πιθανότατα ανυπομονείτε για καθαρό αέρα και ψυχρότερες θερμοκρασίες—αλλά η αλλαγή υψομέτρου μπορεί να είναι μια κρυφή αιτία πονοκεφάλων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας , οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με το υψόμετρο συμβαίνουν συχνότερα πάνω από 260 μέτρα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σκαρφαλώνετε στο Έβερεστ για να έχετε πονοκέφαλο. Ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές στο υψόμετρο μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία.

Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ημικρανία, η συχνότητα του πονοκεφάλου και η σοβαρότητα του πονοκεφάλου τείνουν να επιδεινώνονται με την αύξηση του υψομέτρου. Ένας από τους ενόχους είναι η απώλεια οξυγόνωσης στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα του να βρίσκεται σε αυξημένο υψόμετρο.

Εάν έχετε πονοκεφάλους λόγω υψομέτρου, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να κάνετε συχνά διαλείμματα καθώς ταξιδεύετε. Ή ρωτήστε το γιατρό σας εάν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για εσάς. Και, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, σκεφτείτε να ανταλλάξετε τα βραχώδη όρη με ένα ταξίδι στην παραλία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.