WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια μας για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2022

Τι μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια μας για την υγεία μας
Μπορεί ο γιατρός να εντοπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας ρίχνοντας απλά μια ματιά στα χέρια σας;

Τα χέρια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τη συνολική σας ευεξία. Μάλιστα πολλοί γιατροί διδάσκονται να ξεκινούν την εξέταση ενός ασθενούς παρατηρώντας τα χέρια του. Συνήθως, παίρνουν το δεξί χέρι του ασθενούς και το εξετάζουν ενδελεχώς.

Μπορεί να κοιτάζουν τα νύχια, τα οστά στα δάχτυλα ή τον καρπό και την εμφάνιση του δέρματος για να συμπεράνουν την υγεία σας. Μπορεί επίσης να έχετε δει γιατρούς να ελέγχουν συχνά τον σφυγμό σας ενώ κάνουν έναν έλεγχο υγείας, κάτι που τους βοηθά να πάρουν μια ιδέα για τον καρδιακό παλμό.

Ποια είναι τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στα χέρια;

Καταρχάς αν η λαβή σας, σας φαίνεται αδύναμη, αυτό μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης ή επιδείνωσης της υγείας σας. Επίσης μια αδύναμη λαβή μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακές παθήσεις, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των ηλικιωμένων.

Εάν είστε νέοι και ευκίνητοι, αλλά νιώθετε στα χέρια σας μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σύμπτωμα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνά τον καρπό λόγω ακατάλληλης θέσης ύπνου ή υπερβολικής χρήσης του πληκτρολογίου. Από την άλλη πλευρά, τα μουδιασμένα χέρια ή δάχτυλα στη μέση ηλικία ή στους ηλικιωμένους μπορεί να υποδηλώνουν διαβητική νευροπάθεια.

Τέλος εάν τα χέρια σας τρέμουν πολύ, μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι μια νευρολογική ασθένεια όπως η νόσος του Πάρκινσον. Επίσης κάποιες φορές, τρόμος στα χέρια μπορεί να συμβεί λόγω αλκοολισμού, άγχους, αντίδρασης σε ορισμένα φάρμακα, ψυχιατρικών διαταραχών, ηπατικής νόσου ή δυστονίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.