WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακόμα και μια λέξη μπορεί να σαμποτάρει την καλύτερη προσπάθειά μας -ή να την ενισχύσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Αυγούστου 2022

Ακόμα και μια λέξη μπορεί να σαμποτάρει την καλύτερη προσπάθειά μας -ή να την ενισχύσει
pexels
Οι λέξεις, μερικές φορές θέλοντας και μη, μπορούν να αφήσουν ένα μόνιμο αντίκτυπο.

Τις προάλλες άκουγα ένα ηχητικό μήνυμα που άφησα σε έναν φίλο. Είναι τόσο περίεργο να ακούς τη δική σου φωνή, σωστά; Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ότι έκανα πολύ μεγάλες παύσεις ανάμεσα στα λόγια μου. Ίσως είναι κάτι που παρατηρώ μόνο εγώ ή ίσως είναι κάτι που επιλέγουν και άλλοι άνθρωποι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχω μια μικρή αυτοσυνείδηση γιατί συμβαίνει αυτό.

Έχω συνειδητοποιήσει πόσο απίστευτα σημαντικά μπορεί να είναι τα λόγια μας. Οι λέξεις, τα πράγματα που ξεπετάγονται από το στόμα μας, μερικές φορές θέλοντας και μη, μπορούν να αφήσουν ένα μόνιμο αντίκτυπο στον άλλον. Μπορεί να θυμάστε μια συγκεκριμένη στιγμή που τα λόγια κάποιου σας έκαναν μόνιμη εντύπωση – καλή ή κακή. Ίσως ήταν ένας παρακινητικός ομιλητής ή κάτι που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.

Ακόμα και στις μικρές, καθημερινές στιγμές, τα λόγια μας έχουν σημασία. Μπορούμε να λέμε διάφορα πράγματα στον εαυτό μας, συχνά χωρίς να το προσέχουμε. Για παράδειγμα εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος και ζυγίζεστε σχεδόν καθημερινά, είναι σημαντικό να προσέξετε τα λόγια και τις σκέψεις που θα κάνετε αφού κατεβείτε από τη ζυγαριά, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Πολλοί μπορεί να σκεφτείτε τα εξής: «Είμαι τόσο χοντρός.» «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έφαγα όλα αυτά». «Δεν θα χάσω ποτέ αυτό το βάρος».

Αυτές όμως οι λέξεις και οι σκέψεις μπορούν πραγματικά να σαμποτάρουν τις καλύτερες προσπάθειές μας. Όταν βλέπουμε ή ακούμε αρνητικές λέξεις, το σώμα μας στέλνει σήματα άγχους. Ακόμα χειρότερα, όταν το κάνουμε ξανά και ξανά, μπορούμε πραγματικά να αρχίσουμε να πιστεύουμε αυτές τις λέξεις. Όσο περισσότερο ακούμε, διαβάζουμε ή λέμε μια λέξη ή φράση, τόσο περισσότερη δύναμη έχει πάνω μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος πάντα ψάχνει για μοτίβα και επαναλήψεις προκειμένου να κατανοήσει τον κόσμο γύρω μας.

Αντί όμως να αφήνουμε τις λέξεις να μας παρασύρουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη των λέξεων ως προς όφελος μας. Η φυσική μας τάση είναι να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά και χρειάζεται δουλειά για να το ανατρέψουμε. Έτσι, όταν μιλάω αργά, είναι επειδή συνειδητά προσπαθώ να μην πω αυτές τις αρνητικές λέξεις. Είναι σίγουρα ένα έργο σε εξέλιξη.

Τροφή για σκέψη

Πρώτα, παρατηρήστε και προσέξτε τις αρνητικές λέξεις και σκέψεις σας. Όταν εμφανίζονται, μπορείτε να πείτε, «άκυρο, άκυρο, άκυρο» Αντικαταστήστε τις αρνητικές λέξεις με θετικές. Για παράδειγμα δοκιμάστε να πείτε «πρόκληση» αντί για «πρόβλημα» ή «ναι, αργότερα» αντί για «όχι, όχι τώρα.»

Αντικαταστήστε τις επικρίσεις με λόγια καλοσύνης. Όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γι' αυτό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους. Ωστόσο εάν πρέπει να πείτε κάποια αρνητικά σχόλια, δοκιμάστε να τα βάλετε ανάμεσα τους δύο θετικές δηλώσεις/σκέψεις, έτσι ώστε να ενισχύστε τη δύναμη της θετικότητας.

Το επόμενο κλειδί είναι να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με περισσότερες καλές σκέψεις παρά αρνητικές.

Για κάθε αρνητική σκέψη που έχετε, δημιουργήστε 3 έως 5 θετικές σκέψεις. Αυτές οι θετικές σκέψεις δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, να ακούγονται καλές ή να έχουν νόημα. Ξεκινήστε τη μέρα σας διαβάζοντας ή λέγοντας θετικές επιβεβαιώσεις ή αποσπάσματα. Τελειώστε τα email σας με ένα χαρούμενο μήνυμα. Πιείτε από ένα φλιτζάνι με ένα αναζωογονητικό μήνυμα πάνω του.

Ο όμορφος θετικός λόγος δημιουργεί όμορφες σχέσεις που στηρίζονται στην αγάπη και στο σεβασμό. Και αυτό αφορά ακόμα και τη σχέση μας με το φαγητό. Και τέλος μην ξεχνάτε η οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης με το φαγητό και το σώμα σας είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμα κι αν κάνετε δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω, συνεχίστε έτσι. Θα φτάσετε εκεί που επιθυμείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.