WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μύθοι για την υγεία του δέρματος που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιουλίου 2022

6 μύθοι για την υγεία του δέρματος που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε
pexels
Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές πληροφορίες για την περιποίηση του δέρματος που μπορεί να νιώθετε αρκετά μπερδεμένοι και με το δίκιο σας.

Από τους influencers με το αψεγάδιαστο δέρμα που προσπαθούν να σας πουλήσουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, μέχρι τα αμέτρητα νέα προϊόντα που αναδύονται με ισχυρισμούς ότι συσφίγγουν και φωτίζουν το δέρμα, συχνά καταλήγετε να αγοράζετε κάθε νέα τάση στην επιδίωξη μιας νεανικής και λαμπερής επιδερμίδας.

Πριν όμως αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο νέο προϊόν, καλό θα ήταν να γνωρίζετε μερικούς μύθους για το δέρμα, έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Μύθος#1: Οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και κλείνουν

Οι πόροι δεν έχουν μύες, επομένως δεν μπορούν να συστέλλονται. Το μέγεθος των πόρων καθορίζεται από έναν συνδυασμό γονιδίων, έκθεσης στον ήλιο, συνήθειες φροντίδας του δέρματος, χρήση νικοτίνης και ηλικίας.

Επίσης οι πόροι δεν αντιδρούν στις θερμοκρασίες του νερού για να σφίξουν και ενώ το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των πόρων, δεν τους ανοίγει. Το ζεστό νερό μπορεί να αλλάξει τη δομή του δέρματος, να το κάνει πιο εύκαμπτο και να το χαλαρώσει, ώστε να ξεπλυθεί πιο εύκολα, κάτι που μπορεί να κάνει τον πόρο να φαίνεται μικρότερος. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να διασπάσει τις πρωτεΐνες στο δέρμα και να σας κάνει πιο ευαίσθητους στο έκζεμα, τα εξανθήματα και τους ερεθισμούς.

Όταν πρόκειται για το κρύο νερό, τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά. Διότι υπάρχει ένας ακούσιος μυς, μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δίπλα στους θύλακες των τριχών και δίπλα στους πόρους στο πρόσωπο. Αυτός ο μυς μπορεί να συστέλλεται ως απόκριση στο κρύο νερό και υπάρχει πιθανότητα αυτή η συστολή να μπλοκάρει εν μέρει τα ανοίγματα των πόρων σας, αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο.

Μύθος#2: Η οδοντόκρεμα βοηθά στην απομάκρυνση ενός σπυριού

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να καταστρέψεις τη μέρα σου είναι ένα μεγάλο, επώδυνο τσούξιμο ακριβώς στην άκρη της μύτης, επειδή η μαμά σου μπορεί να σου είπε να ρίξεις οδοντόκρεμα πάνω στο σπυράκι. Όμως, ενώ μπορεί κάποιοι εκεί έξω να υποστηρίζουν την ιδέα ότι μια μικρή δόση οδοντόκρεμας θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε την ακμή σας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το δοκιμάσετε και να αναζητήσετε ένα προϊόν που προορίζεται πραγματικά για τη θεραπεία της ακμής.

Μύθος#3: Το φως του ήλιου είναι μια θεραπεία για την ακμή

Οι πάσχοντες από χρόνια ακμή αναζητούν κάθε είδους λύσεις και η ιδέα πίσω από την ηλιοθεραπεία ως θεραπεία είναι ότι η θερμότητα και το φως θα στεγνώσουν το λάδι στο δέρμα και θα αποτρέψουν τη συσσώρευση σμήγματος. Ωστόσο η αφυδάτωση του δέρματος με αυτόν τον τρόπο θα έχει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Το να κάθεστε στον ήλιο μπορεί να σας δώσει την εντύπωση ότι η ακμή σας βελτιώνεται στην αρχή, αλλά οδηγεί σε περισσότερα ξεσπάσματα αργότερα. Αφού βρεθείτε στον ήλιο, η επιδερμίδα αρχίζει να στεγνώνει και να πυκνώνει και τα άμεσα αποτελέσματα καθώς στεγνώνει το λάδι του δέρματός σας μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά το σώμα αρχίζει να παράγει ακόμη περισσότερο λάδι για να αντισταθμίσει την απώλεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ξεσπάσματα.

Ο άλλος, πιο προφανής λόγος για να μην θεραπεύσετε την ακμή σας με την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο κίνδυνος βλάβης από τον ήλιο. Η θεραπεία της ακμής με το φως του ήλιου μπορεί να συγχέεται με την εγκεκριμένη από το FDA, θεραπεία με μπλε φως, αλλά αυτή η διαδικασία σκοτώνει τα βακτήρια στο δέρμα χωρίς να προκαλεί βλάβες όπως οι ακτίνες UV.

Μύθος#4: Το πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζεται αντηλιακή προστασία

Ο ήλιος θα βλάψει οποιοδήποτε δέρμα στο οποίο μπορεί να ρίξει τις ακτίνες του και επειδή οι διαγνώσεις καρκίνου του δέρματος συμβαίνουν συχνά σε πιο προχωρημένα στάδια και με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους μαύρους, η επιμελής προστασία του δέρματος είναι απίστευτα σημαντική. Ωστόσο, μαύροι ενήλικες είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventative Medicine Reports.

Όλα τα χρώματα δέρματος περιέχουν μελανοκύτταρα, το κύτταρο που παράγει μελανίνη και δίνει στο δέρμα το χρώμα του, αλλά οι πιο σκούροι τόνοι του δέρματος παράγουν περισσότερη μελανίνη, η οποία μπορεί να απορροφήσει περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία προτού καταστρέψει το κύτταρο. Από την άλλη πλευρά, η ορατή βλάβη από τον ήλιο - όπως ένα ηλιακό έγκαυμα - μπορεί να μην εμφανιστεί στο μαύρο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά μέχρι να είναι πολύ αργά.

Μύθος#5: Τα άτομα με λιπαρό δέρμα δεν πρέπει να το ενυδατώνουν

Όλοι οι τύποι δέρματος επωφελούνται από την ενυδάτωση, ανεξάρτητα από το εάν ένα δέρμα είναι λιπαρό, ξηρό ή μικτό. Ακριβώς επειδή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη δεν σημαίνει ότι δεν θα φάτε ή δεν θα πίνετε τίποτα, σωστά; Απλώς θα αλλάζατε τον τρόπο που το κάνετε, το ίδιο ισχύει και για την ενυδάτωση του λιπαρού δέρματος Αν και μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές για να βρείτε το τέλειο προϊόν για το μοναδικό δέρμα σας, υπάρχει, ακόμη και για τους λιπαρούς τύπους.

Μύθος#6: Το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι το καλύτερο για να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι καλύτερο στην πρόληψη της επιβίωσης βακτηρίων στο δέρμα σας από το κανονικό σαπούνι. Ο FDA λέει ότι καμία επιστήμη δεν έχει υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια χεριών είναι πιο αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.