WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές πλούσιες σε ιώδιο - Ένα σημαντικό μέταλλο για τον θυρεοειδή


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Αυγούστου 2022

5 τροφές πλούσιες σε ιώδιο - Ένα σημαντικό μέταλλο για τον θυρεοειδή
pexels
Ιώδιο: Ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Όταν σκέφτεστε το ιώδιο - το χημικό στοιχείο που βοηθά το σώμα σας να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και να ρυθμίζει την ενέργεια - πιθανότατα το συνδέετε με το αλάτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη δεκαετία του 1920, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της Αμερικής εμφάνιζαν βρογχοκήλη, ή μεγέθυνση θυρεοειδών αδένων, λόγω έλλειψης ιωδίου. Η λύση; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβούλεψε ορισμένες εταιρείες να αρχίσουν να προσθέτουν ιώδιο στο αλάτι- και αυτή η παρέμβαση βοήθησε πολύ.

Παρόλο όμως που οι περισσότεροι δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούμε για τα επίπεδα ιωδίου μας, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου. Και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ιώδιο για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού θυρεοειδούς.

Πόσο ιώδιο χρειάζεστε;

Η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για το ιώδιο είναι περίπου 150 mcg για ενήλικες άνδρες και γυναίκες και περίπου 100 mcg περισσότερο για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL) για το ιώδιο είναι 1.100 mcg για όλους τους ενήλικες .

5 τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Φύκια

Ενώ τα φύκια είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, η ακριβής ποσότητα αυτού του πολύ σημαντικού ορυκτού ποικίλλει ανάλογα με το είδος με το οποίο μαγειρεύετε. Το φύκι Kombu το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά για την παρασκευή της ιαπωνικής σούπας, περιέχει την υψηλότερη ποσότητα ιωδίου με σχεδόν 3.000 mcg ανά γραμμάριο. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι πολύ πάνω από το RDA για το ιώδιο.

Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος περιέχει από 65 έως 100 mcg ιωδίου ανά 100 γραμμάρια, Ενώ η περιεκτικότητα του μπακαλιάρου σε ιώδιο ποικίλλει με βάση μια σειρά παραγόντων - συμπεριλαμβανομένης της περιοχής στην οποία αλιεύτηκε, αν το ψάρι αλιεύτηκε εκτρέφεται σε ιχθυοτροφείο και την περιεκτικότητά του σε λίπος –το συγκεκριμένο ψάρι εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να πάρετε αυτό το απαραίτητο μέταλλο (όπως και άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών).

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι μια καλή πηγή ιωδίου επειδή, όπως και άλλα ψάρια, μπορούν να απορροφήσουν το ιώδιο που βρίσκεται φυσικά στο θαλασσινό νερό. Μια μερίδα 100 γραμμάρια γαρίδας περιέχει περίπου 35 mcg ιωδίου, συν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12, προσθέτει.

Αυγά

Είτε προτιμάτε τα αυγά ομελέτα, βραστά, ποσέ ή παρασκευασμένα με άλλο τρόπο, θα χαρείτε να μάθετε ότι είναι μια αξιοπρεπής πηγή ιωδίου με περίπου 25 mcg το καθένα. Ωστόσο, οι ομελέτες από ασπράδι αυγού δεν θα έχουν την ίδια ποσότητα, καθώς η πλειοψηφία του ιωδίου προέρχεται από τον κρόκο.

Δαμάσκηνα

Ενώ τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, είναι επίσης μια καλή vegan πηγή ιωδίου. Με άλλα λόγια, αυτά τα αποξηραμένα φρούτα είναι χρήσιμα ειδικά για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή. Πέντε δαμάσκηνα περιέχουν περίπου 15 mcg ιωδίου και περιέχουν επίσης πολύ σίδηρο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και κάλιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.