WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το είδος διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Αυγούστου 2022

Αυτό το είδος διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου
pexels
Κάθε χρόνο, οι γιατροί διαγιγνώσκουν πάνω από 25.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, τον πέμπτο πιο κοινό τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Και ενώ πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, ένας από αυτούς σχετίζεται με τη διατροφή σας.

Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται συνήθως όταν αναπτύσσονται κακοήθη κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει αυτή τη μορφή καρκίνου, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου ή έχετε κάποια από τις ακόλουθες υποκείμενες παθήσεις: λοίμωξη από το βακτήριο Helicobacter pylori (H. pylori), ορισμένες κληρονομικές γενετικές διαταραχές, μεγάλη αναιμία, ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στομάχου ή παχυσαρκία.

Ορισμένοι δημογραφικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν επίσης ρόλο. Τα άτομα άνω των 55 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως και οι άνδρες, οι οποίοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το φυλετικό σας υπόβαθρο φαίνεται επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο. Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στους μαύρους, τους ισπανόφωνους και τους Ασιάτες παρά στους λευκούς.

Τέλος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται σημαντικά με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Και ο περιορισμός ή η πλήρης διακοπή της χρήσης τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Εκτός όμως από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε αλάτι έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που διατηρούνται με ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα ή τουρσί και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Πειραματική έρευνα έχει δείξει ότι το αλάτι βλάπτει την επένδυση του στομάχου και προκαλεί βλάβες, οι οποίες, αν αφεθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο το αλάτι είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας- κάτι που το σώμα μας έχει ανάγκη για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυϊκών ινών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία) και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών.

Παρόλο όμως που το σώμα μας χρειάζεται μόνο λίγο νάτριο για να ολοκληρώσει αυτές τις βασικές λειτουργίες και οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε περισσότερο από όσα χρειαζόμαστε μέσω της διατροφής μας. Και αυτό ίσως συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλατιού είναι δύσκολο να μετρηθεί, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης του «κρύβεται» στα τρόφιμα. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, έτσι ώστε να βλέπετε πόσο νάτριο περιέχουν.

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώσουμε; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να καταναλώνουμε λιγότερα από πέντε γραμμάρια αλατιού ημερησίως—μια ποσότητα που θα επιτρέπει στο σώμα σας να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και άλλων παθήσεων.

Εάν λοιπόν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την ποσότητα αλατιού που τρώμε, θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά και τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.