WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιοτίνη: Γιατί είναι τόσο σημαντική και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2022

Βιοτίνη: Γιατί είναι τόσο σημαντική και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;
pexels
Το σώμα σας βασίζεται σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη για να παραμείνει υγιές.

Όμορφα μαλλιά, νύχια και δέρμα. Βέλτιστη ηπατική λειτουργία. Σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά οφέλη της βιοτίνης.

Τι είναι η βιοτίνη;

Γνωστή και ως βιταμίνηΒ7, η βιοτίνη ανήκει στην ομάδα βιταμινών του συμπλέγματος Β. Βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Το σώμα μας δεν αποθηκεύει βιοτίνη, αλλά είναι εύκολο να λάβουμε αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής μας.

Λοιπόν πόση βιοτίνη χρειάζεστε;

Για να έχουν τα μέγιστα οφέλη, οι έφηβοι και οι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 30 και 100 μικρογραμμάρια βιοτίνης κάθε μέρα. Και αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, στοχεύστε σε 300 mcg βιοτίνης ημερησίως.

Τα οφέλη της βιοτίνης

Η βιοτίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που τα κάνει πραγματικά όλα. Αυτή η ισχυρή βιταμίνη βοηθά στη:

  • Επιδιόρθωση μυών και ιστών

  • Ενίσχυση της ανοσίας

  • Υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

  • Ρύθμιση του μεταβολισμού

  • Υγεία της καρδιάς

  • Λειτουργία του εγκεφάλου

  • Προστασία του νευρικού συστήματος

  • Ενδυνάμωση των νυχιών

  • Διατήρηση υγιών μαλλιών και δέρματος

Δεν παίρνετε αρκετή βιοτίνη; Μπορεί να έχετε εύθραυστα νύχια, δερματικό εξάνθημα ή τριχόπτωση. Άλλα σημάδια έλλειψης βιοτίνης είναι το ξηρό δέρμα, δυσκολία στον ύπνο ή απώλεια όρεξης.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, μιλήστε με τον γιατρό σας για να ελέγξει τα επίπεδα σας ή να αποκλείσει άλλες καταστάσεις. Και αν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, οι παρακάτω τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη

Κρόκοι αυγών

Η κατανάλωση ενός αυγού μπορεί να προσφέρει πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιοτίνης. Προσθέστε ένα αυγό στη σαλάτα σας ή επιλέξτε τι σαν σνακ. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.

Σολομός

Συνδυάστε αυτό το νόστιμο ψάρι με μια σαλάτα ή λίγο καστανό ρύζι για ένα εύκολο δείπνο το βράδυ. Μια μερίδα σολομού θα σας δώσει μια διατροφική ώθηση.

Γλυκοπατάτες

Δοκιμάστε μια γλυκοπατάτα για πρωινό, brunch , μεσημεριανό ή βραδινό. Πολτοποιήστε την στο πλιγούρι βρώμης, κόψτε την φέτες και ψήστε τις στον φούρνο μικροκυμάτων.

Αβοκάντο

Το αγαπημένο συνοδευτικό όλων δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι και θρεπτικό. Αυτό το ευέλικτο φρούτο (ναι, το αβοκάντο είναι φρούτο) λειτουργεί ως γεύμα, σνακ ή συνοδευτικό. Προσθέστε το στο πιάτο σας και αποκομίστε τα οφέλη.

Όσπρια

Ψάχνετε για περισσότερη βιοτίνη; Συμπεριλάβετε φασόλια, φακές και ρεβίθια στο μενού. Ένα πρόσθετο μπόνους; Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Αμύγδαλα

Αυτοί οι ξηροί καρποί προσφέρουν μια υγιή δόση βιταμίνης Β7. Για να μην αναφέρουμε τα ωμέγα-3, τη βιταμίνη Ε και την πρωτεΐνη. Για πρόσθετη ώθηση, προσθέστε αμύγδαλα στο πλιγούρι βρώμης σα ή ανακατέψτε τα στο γιαούρτι σας.

Μανιτάρια

Θέλετε να αυξήσετε την ημερήσια δόση βιοτίνης σας; Δοκιμάστε τα μανιτάρια. Εκτός από καλή πηγή βιοτίνης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.