WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
pexels
Μεταξύ των διαφόρων φαρμακευτικών και φυτικών θεραπειών για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σπάνια γίνεται αναφορά στις διατροφικές αλλαγές. Όμως η διατροφή μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή λύση για τις γυναίκες που αγωνίζονται να κατανοήσουν αυτό το στάδιο της ζωής.

Ενώ υπάρχει πληθώρα συμβουλών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης σε στο ιατρικό και φαρμακευτικό επίπεδο, πόσοι από εμάς αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας για να εξυπηρετήσουμε τη μετάβασή μας στην εμμηνόπαυση;

Μεταξύ των διαφόρων πτυχών της προαγωγής της υγείας και της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην εμμηνόπαυση και την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, οι διατροφικές συνήθειες είναι απαραίτητες γιατί αφορούν όλες τις γυναίκες και επίσης επηρεάζουν τόσο τη μακροζωία όσο και την ποιότητα ζωής

Καθώς η μετάβαση στην εμμηνόπαυση θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως μια συστημική φλεγμονώδης φάση που μπορεί να επιφέρει αργότερα νευρογεννητικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, όλοι οι δρόμοι για την υγεία των γυναικών στη μέση ηλικία οδηγούν στην προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής.

Φλεγμονή και συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Μέρος αυτής της προσέγγισης είναι η διασφάλιση ότι οι γυναίκες λαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονώδεις αλλαγές, οι οποίες είναι γνωστό ότι ξεκινούν στην περιεμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, εάν οι γυναίκες αισθάνονται συνεχώς ζέστη και είναι ιδρωμένες, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας τους είναι εκτός ισορροπίας. Ως εκ τούτου, το σώμα ενεργοποιεί την εφίδρωση μετακινώντας τη θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος. Η παραγωγή θερμότητας αλλάζει καθώς οι γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση επειδή τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν κάποια ελαστικότητα. Αυτό ονομάζεται αγγειακή ακαμψία.

Για να μειωθεί η επίδραση της αγγειακής ακαμψίας, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα μπορεί να φανούν χρήσιμα. Τα νιτρικά άλατα στη διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά ευεργετικών αγγειακών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της αναστολής της συσσώρευσης και της πήξης των αιμοπεταλίων και της διατήρησης ή βελτίωσης της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της ενίσχυσης της απόδοσης άσκησης σε υγιή άτομα.

Η προσαρμογή των διατροφικών επιλογών καθώς οι γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ειδικά όσο αφορά την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, αύξησης βάρους και οστεοπόρωσης – τις κύριες συνθήκες που ταλαιπωρούν τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν.

Προσεγγίσεις τρόπου ζωής και πρόληψης ασθενειών

Οι περισσότερες συμβουλές ακολουθούν τα διδάγματα από την καρδιαγγειακή έρευνα καθώς και από την έρευνα για τη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένων:

  • Μικρές έως μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση (τυρί με χαμηλά λιπαρά και γιαούρτι)

  • Πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψάρια και σολομό

  • Λίπη από ακόρεστες φυτικές πηγές ή εναλλακτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ελαιόλαδου

  • Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη από δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά

  • Τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (και έως 10)

Η διαδικασία της εμμηνόπαυσης φέρνει πολυάριθμες φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα και ενώ η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι μοναδική, ωστόσο η εμμηνόπαυση δεν είναι μια ασθένεια που πρέπει να «θεραπεύεται».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.