WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταπολεμήσετε την καούρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα καταπολεμήσετε την καούρα
pexels
Αυτή η αίσθηση καψίματος στο κέντρο του στήθους σας – είναι απαίσιο συναίσθημα. Δυστυχώς, η καούρα είναι αρκετά συχνή. Θέλετε να νιώσετε καλύτερα; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και τρόποι για να μη ξανασυμβεί.

Η καούρα εμφανίζεται όταν όξινα πεπτικά υγρά στο στομάχι σας πηγαίνουν στον οισοφάγο σας, τη δίοδο μεταξύ του λαιμού και του στομάχου σας. Το στομάχι σας έχει μια ειδική επένδυση που το προστατεύει από αυτά τα οξέα, αλλά ο οισοφάγος σας όχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άβολη αίσθηση καψίματος στο στήθος σας και πιθανώς μια ξινή γεύση στο στόμα σας.

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό συμβαίνει επειδή η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου (που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) δεν λειτουργεί σωστά. Συνήθως αυτή η βαλβίδα κλείνει μετά το άνοιγμα. Αλλά μπορεί να χαλαρώσει και να μην κλείνει σφιχτά, αφήνοντας τα οξέα να ξεφύγουν από το στομάχι σας και να εισχωρήσουν στον οισοφάγο.

Είναι μερικοί άνθρωποι πιο επιρρεπείς στην καούρα;

Ναι. Μερικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, είναι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών). Η διαφραγματοκήλη σας θέτει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καούρα. Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες, όπως ορισμένα φάρμακα για το άσθμα, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Ποιες τροφές χειροτερεύουν την καούρα;

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά προκαλούν τη δημιουργία περισσότερους από αυτούς τους όξινους χυμούς. Αυτά περιλαμβάνουν καφεΐνη και ανθρακούχα ποτά, αλκοόλ, πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα, σοκολάτα, μέντα, ντομάτες και προϊόντα ντομάτας και εσπεριδοειδή.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την καούρα;

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες). Μια φουσκωμένη κοιλιά μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα.

  • Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν οι χυμοί κάτω στο στομάχι όπου ανήκουν.

  • Μην τρώτε ακριβώς πριν τον ύπνο (ή μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το γεύμα). Όταν κοιμάστε, προσπαθήστε να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά. Αφήστε τη βαρύτητα να βοηθήσει να μην πάνε τα όξινα του στομάχου προς τον οισοφάγου.

Μπορώ να πάρω φάρμακα για την καούρα;

Ναί. Τα αντιόξινα και άλλα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Αλλά μερικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, επομένως μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Είναι επικίνδυνη η καούρα;

Όχι απαραίτητα. Αν και μπορεί να είναι επώδυνη, η περιστασιακή καούρα δεν είναι επιβλαβής. Αλλά εάν η καούρα σας είναι επίμονη, μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), η οποία μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Μιλήστε λοιπόν με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κάνει εξετάσεις.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων προβλημάτων , συμπεριλαμβανομένου ενός έλκους στομάχου και ακόμη και μιας καρδιακής προσβολής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.