WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρατηρείς διαφορές στο στήθος σου; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχήσεις


JTeam

7 Οκτωβρίου 2022

Παρατηρείς διαφορές στο στήθος σου; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχήσεις
pexels
Αν παρατηρείς αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους σου, οι ειδικοί έρχονται να σε καθησυχάσουν (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις)

Αν το ένα σου στήθος είναι μεγαλύτερο από το άλλο, μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Όπως λέει κι ένα ρητό: «τα στήθη είναι αδέρφια, όχι δίδυμα» κι αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά.

Όπως λέει η γυναικολόγος Dr. Sherry Ross: «Κάθε σημείο του σώματος που αποτελείται από δύο μέρη, δεν παρουσιάζει ποτέ εκπληκτικές ομοιότητες. Το ένα δεν είναι καθρέφτης του άλλου». Οι γιατροί είναι αρκετά καθησυχαστικοί ως προς τις διαφορές που παρουσιάζει το στήθος μας καθώς το διαφορετικό είναι φυσιολογικό αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που θέλουν προσοχή.

Ο ιστός του μαστού έχει την τάση να αλλάζει όταν έχουμε ωορρηξία, αλλά και κατά την κατακράτηση υγρών και κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος.

Γι' αυτό ακριβώς σε τέτοιες περιόδους, το στήθος πρήζεται ή είναι πιο ευαίσθητο. Δεν είναι μόνο η περίοδος που το επηρεάζει αλλά ένα σύνολο παραγόντων που μπορεί να επηρεάσει τη συμμετρία του. Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός αλλά και η εμμηνόπαυση μπορούν να το επηρεάσουν εξίσου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαφορές στο στήθος μπορεί να προϋπάρχουν από τη γέννησή μας ή να παρουσιάζονται κατά την εφηβική ηλικία κατά την ανάπτυξη.

Αν το στήθος σου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάπτυξη, πρέπει να δείχνεις υπομονή σύμφωνα με τους ειδικούς. Στις περισσότερες γυναίκες, η ανάπτυξη σταματάει στα 18 αλλά σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται μέχρι τα 20. Οι αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν ωστόσο την άτυπη Υπερπλασία που είναι μια καλοήθης κατάσταση.

Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο μαστό αυξάνουν σε αριθμό και επίσης εμφανίζονται με μια ασυνήθιστη διάταξη ή σχήμα. Μπορεί να εμφανιστεί στους πόρους (πορογενής άτυπη υπερπλασία ή ADH) ή στα λοβία (λοβιακή άτυπη υπερπλασία ή ALH). Η ύπαρξη της Άτυπης Πορογενούς Υπερπλασίας έχει αποδειχθεί ότι μελλοντικά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ακόμα, τα ασύμμετρα στήθη μπορούν να είναι ένδειξη σκολίωσης ή μη φυσιολογικού θωρακικού τοιχώματος. Η κληρονομικότητα όμως και οι αλλαγές στο βάρος του σώματος είναι πολύ πιο πιθανές αιτίες. Η νεανική υπερτροφία μπορεί να είναι μία ακόμη αιτία για την υπέρμετρη ανάπτυξη των μαστών κατά την εφηβεία.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως πρέπει να προσέξεις αν παρατηρήσεις τα παρακάτω: εξόγκωμα, σκληρό κόμπο ή πάχυνση στην περιοχή του μαστού ή της μασχάλης, πρήξιμο, ζεστασιά, ερυθρότητα ή σκούρο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, λακκάκια ή συρρίκνωση του δέρματος, φαγούρα, φολιδωτό έλκος ή εξάνθημα στη θηλή. τράβηγμα της θηλής ή άλλων τμημάτων του μαστού, έκκριση από τη θηλή που ξεκινά ξαφνικά ή έναν νέο πόνο σε ένα σημείο που δεν υποχωρεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.