WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Οκτωβρίου 2022

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
pexels
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη: Τι προκαλεί στο έμβρυο και ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε για να την αποφύγετε.

Μεταξύ των πολλών ανησυχιών που έχει να αντιμετωπίσει μια έγκυος γυναίκα, αυτή της μόλυνσης από λοιμώξεις που βλάπτουν την ανάπτυξη του μωρού είναι σίγουρα η πιο περίπλοκη προς διαχείριση.

Στην πραγματικότητα, αν και η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή κάθε μέλλουσας μητέρας, αντιπροσωπεύει επίσης μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητο να αυξηθεί το επίπεδο προσοχής στο μέγιστο και να υιοθετηθούν ορισμένες συμπεριφορές για την προστασία της υγείας της εγκύου και της υγείας του εμβρύου.

Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος προσβολής λοιμώξεων όπως η τοξοπλάσμωση, η οποία είναι γενικά ασυμπτωματική στους περισσότερους ανθρώπους αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για μια έγκυο γυναίκα.

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει σε περίπτωση τοξοπλάσμωσης στην εγκυμοσύνη, ποιες είναι οι συνέπειες και πώς είναι δυνατόν να προληφθεί μέσω διατροφικών μέτρων.

Τοξοπλάσμωση: Τι είναι

Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο, το Toxoplasma gondii , το οποίο επηρεάζει τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους. Πιθανώς όλα τα θηλαστικά και τα θερμόαιμα ζώα είναι ο ιδανικός στόχος για αυτό το πρωτόζωο.

Το παράσιτο στην πραγματικότητα εξαπλώνεται στο περιβάλλον μέσω των κοπράνων, μολύνοντας οτιδήποτε έρχεται σε επαφή: χώμα, τρόφιμα, σκουπίδια. Από εδώ το τοξόπλασμα μπορεί να φτάσει στον οργανισμό των ανθρώπων από το στόμα, μέσω της κατάποσης μολυσμένης τροφής ή απλά με το να βάλεις τα χέρια στο στόμα μετά το χειρισμό μολυσμένου υλικού (για παράδειγμα κάνοντας κηπουρική).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το βακτήριο μπορεί να βρεθεί σε φρούτα, λαχανικά και ωμό κρέας, η ασθένεια αναπτύσσεται συνήθως σε πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (μεταξύ 50 και 80%) αλλά είναι γενικά ασυμπτωματική ή με αμελητέα συμπτώματα (πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πληγές λαιμός). Αντίθετα, η τοξοπλάσμωση που προσβάλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εάν μεταδοθεί στο έμβρυο.

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Δεν είναι πάντα βέβαιο ότι η τοξοπλάσμωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταδίδεται στο μωρό. Αυτή η πιθανότητα αντιπροσωπεύει το 40% των περιπτώσεων και οι συνέπειές της εξαρτώνται από το πότε έχει μολυνθεί η έγκυος και το έμβρυο.

Οι πιθανότητες μετάδοσης, άρα και η σοβαρότητα, είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όταν συμβαίνει αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε πρόωρους τοκετούς, παραμόρφωση των οργάνων του αγέννητου παιδιού ή αποβολές .

Επομένως, για να αποκλειστεί οποιοδήποτε είδος επιπλοκής, είναι απαραίτητο να αποφύγετε την ανάπτυξη της λοίμωξης καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως και 6 εβδομάδες νωρίτερα εάν σχεδιάζετε να συλλάβετε παιδί. Αντίθετα, όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο στο παρελθόν θα έχουν αναπτύξει αντισώματα που μπορούν να τους προστατεύσουν σε όλη τους τη ζωή.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Εάν διαπιστωθεί έγκαιρα ότι έχετε προσβληθεί από τη λοίμωξη, είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσβαση του παρασίτου στο έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, καλό είναι πάντα να φροντίζετε να μην την κολλήσετε εκ των προτέρων.

Πώς να αποφύγετε την τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη; Πρέπει να προσέχετε τη διατροφή και να υιοθετήσετε κάποιες συμπεριφορές που μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση.

Μάλιστα, υπάρχει μια σειρά από τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί κινδυνεύουν να μεταφέρουν το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης. Στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε το ωμό κρέας και το ψάρι , μαζί με όλα τα άλλα «μη μαγειρεμένα» τρόφιμα, όπως καπνιστά, μη παλαιωμένα τυριά, φρέσκο ​​μη παστεριωμένο γάλα, ωμά αυγά, αλλαντικά και λουκάνικα, ειδικά αν είναι χειροποίητα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά εάν καλλιεργούνται στο έδαφος, μπορούν επίσης να αποτελέσουν φορείς για την τοξοπλάσμωση. Συνιστάται λοιπόν να αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμά αυτά τα τρόφιμα, εάν δεν έχουν πρώτα πλυθεί καλά με νερό και διττανθρακικά άλατα.

Τέλος, στην κουζίνα συνιστάται να προσέχετε τα πιάτα και τους πάγκους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα (για παράδειγμα μαχαίρια, σανίδες κοπής και πιάτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ωμού κρέατος), για να αποφευχθεί η έμμεση μόλυνση. Είναι επομένως απαραίτητο να απολυμαίνετε όλες τις επιφάνειες πριν προχωρήσετε στην προετοιμασία των γευμάτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.