WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας)


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2022

Τι να κάνετε όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας)
pexels
Έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης; Α ναι τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο, στο οποίο θα μιλήσουμε για το τι είναι η σεροτονίνη, πώς να αντιμετωπίσετε τα χαμηλά επίπεδα και πώς η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό το πρόβλημα.

Η ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι πολύ συχνή. Αυτή η χημική ουσία έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε καλά, γι' αυτό και ονομάζεται ορμόνη της ευτυχίας.

Τι είναι η σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια και παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

Τι γίνεται αν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης;

Όταν τα επίπεδά της σεροτονίνης είναι πολύ χαμηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών, νευρολογικών και μεταβολικών παθήσεων. Επιπλέον αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, άσθματος ή ημικρανίας.

Η σεροτονίνη έχει επίσης αντίκτυπο στο έντερο. Για παράδειγμα όταν η παραγωγή αυτής της ορμόνης μειώνεται, υπάρχει αύξηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε εάν έχετε ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία, απώλεια όρεξης ή αυξημένη πείνα, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, κόπωση, αύξηση βάρους, ναυτία και έμετος, πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Μπορείτε να ανταποκριθείτε με αντικαταθλιπτικά, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν δρουν ποτέ στην αιτία του προβλήματος, επομένως, μετά από λίγο, θα επιστρέψετε στην αρχή. Είναι μια προσωρινή λύση αλλά αναποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Ένα άλλο μειονέκτημα των αντικαταθλιπτικών είναι ότι είναι εθιστικά και είναι πραγματικά δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ανταποκριθείτε στην έλλειψη σεροτονίνης είναι η λήψη συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, η μελανίνη - η ορμόνη του ύπνου, βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης σε περίπτωση που έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Πώς να αυξήσετε φυσικά τη σεροτονίνη;

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι και συγκεκριμένη διατροφή και ο αθλητισμός, για να βελτιώσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας. Ας δούμε μερικές από αυτές:

  • Η υγιής έκθεση στο φως παράγει σεροτονίνη, ειδικά αν εκμεταλλευτείτε τις πρώτες πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

  • Η επαφή με τη φύση βοηθά επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης.

  • Η συνεχής άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη σεροτονίνη, αλλά όχι τη νύχτα εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο.

  • Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, της επίγνωσης, του διαλογισμού και της ενσυναίσθησης θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλά και να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες.

Διατροφή και σεροτονίνη

Όσο αφορά τη διατροφή, η σεροτονίνη επηρεάζεται από την κατανάλωση της τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που ο οργανισμός δε μπορεί να το συνθέσει μόνος του.

Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι:

  • Καρύδια

  • Δαμάσκηνα

  • Μπανάνες

  • Γαλακτοκομικά

  • Ζυμαρικά

  • Μαύρη σοκολάτατα

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα)

  • Προϊόντα σόγιας

Εκτός από την τρυπτοφάνη, για τη σύνθεση της σεροτονίνης, ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ. Τροφές πλούσιες σε Β12 είναι το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Τροφές που μας παρέχουν τη Β6 είναι το πίτουρο σιταριού και οι ηλιόσποροι και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι το αβοκάντο, τα φασόλια, τα πορτοκάλι και διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι, σπανάκι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.