WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο σημαντική είναι η περίμετρος μέσης για τη γενική υγεία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2022

Πόσο σημαντική είναι η περίμετρος μέσης για τη γενική υγεία;
pexels
Η περίμετρος μέσης είναι η απόσταση γύρω από τη μέση σας, ακριβώς πάνω από τους γοφούς σας.

Η περίμετρος μέσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας.

Άνδρες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 101,6 cm και μη έγκυες γυναίκες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη 88,9 cm έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Αλλά η περίμετρος μέσης είναι μόνο μία μέτρηση και ο γιατρός δεν θα τη χρησιμοποιήσει από μόνη της για να καθορίσει την κατάσταση της υγείας σας. Είναι καλύτερο να τη δείτε ως μέρος μιας ευρύτερης εικόνας και να τη λάβετε υπόψη μαζί με άλλους παράγοντες.

Πόσο σημαντική είναι η περίμετρος μέσης για την υγεία;

Η περίμετρος μέσης είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα λάβει υπόψη ο γιατρός σας όταν εξετάζει τη συνολική σας υγεία. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η περίμετρος μέσης μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμη από ορισμένες άλλες μετρήσεις όταν πρόκειται για την κατανόηση της υγείας σας.

Μια μελέτη του 2001 συνέκρινε τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση τόσο με την περίμετρο της μέσης όσο και με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περίμετρος μέσης είχε πιο στενούς δεσμούς με αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Από την άλλη πλευρά, ο ΔΜΣ σας θα μπορούσε να είναι υψηλός επειδή έχετε αυξημένη μυϊκή μάζα πολλούς μυς - που είναι ζυγίζει περισσότερο από το λίπος - αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αυξημένη κεντρική παχυσαρκία ή η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ .

Η Διεθνής Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και η Διεθνής Έδρα για τον Καρδιομεταβολικό Κίνδυνο εξέδωσαν μια κοινή δήλωση σχετικά με την περίμετρο μέσης το 2020. Πιστεύουν ότι είναι μια αρκετά σημαντική μέτρηση για τις ιατρικές αρχές, ώστε να τη χρησιμοποιούν παράλληλα με τον ΔΜΣ ως βασικό σημάδι της κλινικής παχυσαρκίας.

Ποια είναι η υγιής περιφέρεια μέσης;

Εάν είστε γυναίκα με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 88,9 cm ή άνδρας με περίμετρο μέσης πάνω από 101,6 cm, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις τιμές της περιφέρειας μέσης. Καταρχάς υπάρχουν εγγενείς διαφορές στην κατανομή του σωματικού λίπους μεταξύ διαφορετικών φύλων, ηλικιών και εθνοτήτων.

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν πρωτοετείς φοιτητές διαφορετικών εθνικοτήτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φυλή και η εθνικότητα επηρέασαν την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας της μέσης. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές της Νότιας Ασίας που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν υψηλότερη περιφέρεια μέσης από τους μαθητές της Ανατολικής Ασίας ή τους λευκούς μαθητές.

Μια άλλη μελέτη, με περισσότερους από 170.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές που σχετίζονται με το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα στην κατανομή του σωματικού λίπους. Επομένως, η ίδια μέτρηση σε δύο διαφορετικά άτομα θα μπορούσε να έχει διαφορετικό νόημα με βάση το υπόβαθρο κάθε ατόμου.

Εάν πιστεύετε ότι η απώλεια βάρους θα υποστήριζε τους στόχους υγείας σας, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.