AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποκτήσετε αυτοέλεγχο γύρω από το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Νοεμβρίου 2022

Πώς να αποκτήσετε αυτοέλεγχο γύρω από το φαγητό
pexels
Χάνετε συχνά τον έλεγχο όταν βρίσκεστε γύρω από το φαγητό; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε αυτοέλεγχο στο φαγητό.

Ίσως είναι ένα συγκεκριμένο είδος τσιπς ή μια μάρκα κράκερ, όπου νιώθετε ότι χάνετε εντελώς τον έλεγχο γύρω τους. Σας ακούγεται οικείο αυτό; Αν ναι, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να ελέγξουν πόσο τρώνε ή τι τρώνε όταν τοποθετούνται μπροστά τους ορισμένα τρόφιμα.

Για να ανακτήσουμε τον έλεγχο, πρέπει στην πραγματικότητα να εγκαταλείψουμε λίγο τον έλεγχο. Μπερδεμένο, το ξέρω. Αλλά υπόσχομαι ότι θα έχει νόημα όταν το αναλύσουμε.

Πώς καταλαβαίνετε λοιπόν αν χάνετε πραγματικά τον έλεγχο γύρω από το φαγητό; Υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια:

  • Συχνά βρίσκετε τον εαυτό σας να τρώει χωρίς πρόθεση

  • Σας κυριεύει η ενοχή, το άγχος και η υπερένταση μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών

  • Όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα, τρώτε πολύ περισσότερο από ό,τι είχατε σκοπό

  • Μερικές φορές αισθάνεστε άρρωστοι επειδή έχετε φάει τόσα πολλά από κάτι χωρίς πρόθεση

Εάν βλέπετε τον εαυτό σας σε μερικά από τα παραπάνω, τότε το πιθανότερο είναι ότι η σχέση σας με το φαγητό σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο. Τώρα ας συζητήσουμε πώς μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο.

5 βήματα για να αποκτήσετε αυτοέλεγχο γύρω από το φαγητό

Για να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο στο φαγητό, πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη, θετική σχέση με το φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα τρόφιμα που έχετε πει στον εαυτό σας ότι δεν πρέπει να τρώτε. Η απώλεια ελέγχου που αντιμετωπίζετε είναι άμεσο αποτέλεσμα των περιορισμών και των κανόνων που έχετε θέσει σε εφαρμογή.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ανακτήσετε τον έλεγχο και να δημιουργήσετε μια βιώσιμη σχέση με το φαγητό.

Σταματήστε να σκέφτεστε το φαγητό ως καλό ή κακό

Το να σκέφτεστε το φαγητό ως καλό ή κακό δημιουργεί τα εξής συναισθήματα: «Θα πρέπει να φάω αυτό.» ή «Δεν πρέπει να φάω αυτό». Όμως όταν προσπαθείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να φάει κάτι που πραγματικά δεν θέλετε, νιώθετε δυσαρεστημένοι με αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους περιορισμούς. Όταν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φάει κάτι που πραγματικά θέλουμε και απολαμβάνουμε, αναμφίβολα πρόκειται να επαναστατήσουμε. Και εδώ έρχεται η απώλεια ελέγχου σχετικά με το φαγητό. Εάν όμως απολαμβάνετε αυτό που τρώτε, τότε θα αποκτήσετε και τον έλεγχο.

Μάθετε να ακούστε τα σημάδια του σώματός σας

Το σώμα σας δεν λειτουργεί με αυστηρό πρόγραμμα, αντιθέτως σας στέλνει ενδείξεις πείνας και κορεσμού που σας λένε πότε είστε πεινασμένοι και πότε είστε χορτάτοι. Όταν αγνοείτε αυτές τις ενδείξεις και προσπαθείτε να τηρήσετε ένα χρονοδιάγραμμα, το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα φτάσετε σε οριακό σημείο.

Πριν το καταλάβετε, θα είναι 6:00 μ.μ. και τελικά θα θέλετε να φάτε ό,τι βλέπετε στην κουζίνα ενώ ετοιμάζετε το δείπνο. Νιώθετε σαν να έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο. Σταματήστε να είστε τόσο προγραμματισμένοι για να αποκτήσετε ξανά τον αυτοέλεγχο στο φαγητό.