WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι αλήθεια: Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο κρύο


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Δεκεμβρίου 2022

Είναι αλήθεια: Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο κρύο
unsplash
Τι να κάνετε εάν το κρύο σας προκαλεί κνίδωση;

Πολλοί είναι εκείνοι που μισούν τον χειμώνα, μάλιστα μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να αστειεύονται ότι είναι "αλλεργικοί" στο κρύο και ανυπομονούν να ξεκινήσουν ξανά οι υψηλές θερμοκρασίες. Πέρα όμως από όλα τα αστεία, μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά αλλεργία στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πώς θα καταλάβετε εάν είστε αλλεργικοί στο κρύο

Η αλλεργία στο κρύο μπορεί να προκαλέσει κνησμώδες εξάνθημα, ερυθρότητα, πρήξιμο και κνίδωση σε περιοχές του ακάλυπτου δέρματος που έρχονται σε επαφή με κρύο αέρα, νερό ή κρύες επιφάνειες. Η αντίδραση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά μετά την έκθεση στο κρύο και μπορεί να διαρκέσει περίπου μία έως δύο ώρες, σύμφωνα με το Genetic and Rare Diseases Information Center.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη αλλεργία σε σχέση με τους άντρες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλεργία στο κρύο συχνά υποχωρεί μετά από μερικά χρόνια. Σε σοβαρές περιπτώσεις – όπως όταν κάποιος κολυμπάει σε παγωμένο νερό – μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία, σοκ και ακόμη και θάνατο.

Εάν επισκεφτείτε τον αλλεργιολόγο ή τον δερματολόγο σας, θα μπορέσουν να ελέγξουν το δέρμα σας για να δουν αν έχετε κάποια αντίδραση. Η American Academy of Dermatology Association σημειώνει ότι ένας δερματολόγος μπορεί να τοποθετήσει μια πλαστική σακούλα με παγάκια στο χέρι σας για να δει πώς αντιδρά το δέρμα σας στο κρύο.

Μια ασυνήθιστη κατάσταση

ΗΗ αλλεργία στο κρύο είναι σπάνια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται σε ψυχρότερα κλίματα. Αν και τα παιδιά και οι νέοι είναι τυπικοί πάσχοντες, σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει την πάθηση. Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει αλλεργία στο κρύο ανά πάσα στιγμή στη ζωή του.

Εάν έχετε αλλεργία στο κρύο, μπορείτε να πάρετε ένα αντιισταμινικό για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Θυμηθείτε επίσης να έχετε πάντα μαζί σας επινεφρίνη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την οποία εγχέετε στον εξωτερικό μηρό σας. Φροντίστε να ρωτήσετε τον αλλεργιολόγο ποιο φάρμακο θα λειτουργούσε καλύτερα για εσάς.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε εντελώς τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, αν ζείτε σε πολύ κρύα μέρη, είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς το κρύο. Γι αυτό εάν πρέπει να βγείτε έξω, θυμηθείτε να φορέσετε καπέλο, γάντια, κασκόλ, μπότες και ρούχα για να βεβαιωθείτε ότι είστε ζεστοί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.