WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Detox teas: Τελικά λειτουργούν τα τσάγια αποτοξίνωσης;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Δεκεμβρίου 2022

Detox teas: Τελικά λειτουργούν τα τσάγια αποτοξίνωσης;
pexels
Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί υγείας για τα τσάγια αποτοξίνωσης, ή στα αγγλικά Detox Teas. Ας δούμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν αυτά τα τσάγια.

Συνήθως στην αρχή μιας νέας χρονιάς, πολλοί είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν τα πάντα για να χάσουν βάρος και θα ακολουθήσουν διάφορες ιδέες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Ένα παράδειγμα είναι τα τσάγια αποτοξίνωσης.

Εκτός από το ότι είναι πολύ δημοφιλή στην κοινότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν και πολλοί που ορκίζονται στην αποτελεσματικότητα τους. Είναι όμως ασφαλή; Και μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στπυς ισχυρισμούς υγείας που τα περιβάλλουν;

Τσάγια αποτοξίνωσης και απώλεια βάρους

Εάν καταναλωθεί μαζί με την κανονική σας διατροφή, το τσάι αποτοξίνωσης πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, πολλά τσάγια αποτοξίνωσης συνοδεύονται από οδηγίες διατροφής που βασικά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Σε αυτήν την περίπτωση, σίγουρα θα χάσετε βάρος, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή λιμοκτονείτε. Μόλις ξαναρχίσει η κανονική διατροφή σας, το βάρος σας θα αυξηθεί ξανά, ίσως και περισσότερο από πριν.

Μερικοί πιστεύουν επίσης ότι ένα τσάι αποτοξίνωσης θα επιταχύνει τον μεταβολισμό, οδηγώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Αλλά οποιαδήποτε επιστημονικά υποστηριζόμενη συσχέτιση με τον αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και την κατανάλωση τσαγιού έχει παρατηρηθεί μόνο σε ποντίκια που κατανάλωναν πράσινο τσάι με καφεΐνη. Και δυστυχώς, πολύ λίγα τσάγια αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν πράσινο τσάι.

Μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του πεπτικού σας συστήματος;

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τσάγια αποτοξίνωσης σας κάνουν να επισκέπτεστε συχνά το μπάνιο, γιατί περιέχουν ένα συστατικό καθαρτικού τύπου, όπως το βότανο σέννα. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι απλά θα χάσετε βάρος νερού και δεν θα γίνει πραγματικός καθαρισμός του πεπτικού συστήματος.

Καλύτερα να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως ), πρεβιοτικά, προβιοτικά και μεταβιοτικά εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα .

Θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας;

Αυτή είναι πάντα η αγαπημένη μου ερώτηση. Το γεγονός εδώ είναι μάλλον απλό: το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να απαλλάσσει τις τοξίνες καθημερινά και αυτή είναι μια από τις δουλειές των νεφρών και του ήπατος. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή ένα τσάι συνοδεύεται από τη λέξη «αποτοξίνωση» ή «detox» δεν σημαίνει ότι αποτοξινώνει το σώμα σας.

Jenny.Gr
unsplash

Θα σας δώσουν ενέργεια;

Πιθανώς. Τα περισσότερα τσάγια αποτοξίνωσης περιέχουν καφεΐνη, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε ήδη, μπορεί να δώσει σε κάποιον μια ώθηση ενέργειας.

Θα σας απαλλάξουν από το φούσκωμα;

Επανερχόμαστε πάλι στο γεγονός ότι τα περισσότερα τσάγια αποτοξίνωσης περιέχουν καθαρτικά και καφεΐνη. Έτσι, αν τρέχετε στην τουαλέτα κάθε λίγο και λιγάκι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είστε πλέον φουσκωμένοι .

Είναι ασφαλή τα τσάγια αποτοξίνωσης;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα τσάγια θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής, δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ένα προϊόν περιελάμβανε συστατικά που δεν αναγραφόντουσαν στη συσκευασία, επίσης μερικά προκάλεσαν αλλεργίες. Εάν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα τσάι αποτοξίνωσης.

Εν κατακλείδι το σώμα σας δεν χρειάζεται τα τσάγια αποτοξίνωσης για να αποτοξινωθεί. Και αν θέλετε να χάσετε βάρος, βρείτε μια ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση που να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, πουλερικά, ψάρια και ίσως ένα ωραίο φλιτζάνι κανονικό τσάι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.