WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πράσινο τσάι: Πώς βοηθά στην υγεία του εντέρου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2022

Πράσινο τσάι: Πώς βοηθά στην υγεία του εντέρου;
pexels
Όταν ψάχνετε για ένα ρόφημα με καφεΐνη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, αντί να πιείτε καφέ, ίσως θέλετε να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα εδώ και αιώνες, το οποίο επαινείται για τις ιδιότητές του που ωφελούν τη συνολική υγεία. Το δημοφιλές αυτό ρόφημα προσφέρει μια σειρά θετικών επιδράσεων στο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα, προάγοντας τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθώντας στη μείωση του ανεπιθύμητου σωματικού βάρους.

Το πράσινο τσάι χρονολογείται από το 2737 π.Χ., όταν η κατά λάθος προσθήκη ενός φύλλου φυτού σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει καταναλώθηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shennong. Λέγεται ότι βρήκε τη γεύση ευχάριστη και ξεκίνησε μια τάση που μόνο τα πιο πλούσια άτομα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

Το 800 μ.Χ., ένας Κινέζος ονόματι Lu Yu έγραψε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την παρασκευή πράσινου τσαγιού. Αυτή η δημοσίευση ήταν η πρώτη που παρουσίασε λεπτομερώς τον πολιτισμό και την τέχνη που περιβάλλει το πράσινο τσάι στην Ανατολή.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί και ερευνηθεί για τον αριθμό των οφελών που παρέχει στην υγεάι. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και καλίου, ενώ η καθημερινή κατανάλωσή του προσφέρει στο σώμα μια σειρά από αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συχνά οδηγούν σε καρκίνο. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Πράσινο τσάι και έντερο

Πρόσφατα διεξάχθηκαν αρκετές μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πράσινο τσάι στην υγεία του εντέρου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutritional Biochemistry αποκάλυψε ότι εκτός από τα άλλα οφέλη για την υγεία, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ενθαρρύνει την παραγωγή υγιών βακτηρίων του εντέρου. Επιπλέον, η μελέτη βρήκε στοιχεία ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοήθησε στο σύνδρομο διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου, μία πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που προσβάλλει το τοίχωμα του εντέρου

Τέλος μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology διαπίστωσε ότι ένα υποπροϊόν ενός υγιούς βακτηρίου του εντέρου που ευδοκιμεί από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού βρέθηκε ότι βοηθά στη μείωση της αντίδρασης του οργανισμού στις τροφικές αλλεργίες μέσω της φυσικής καταστολής μιας συγκεκριμένης ομάδας κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί είτε ζεστό είτε κρύο, με πρόσθετα όπως μέλι, ζάχαρη ή στέβια για την επιθυμητή γλυκύτητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.