WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 σημάδια ότι έχετε επιλέξει τη σωστή πολυβιταμίνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Δεκεμβρίου 2022

Τα 4 σημάδια ότι έχετε επιλέξει τη σωστή πολυβιταμίνη
unsplash
Η πλοήγηση στον λαβύρινθο των πολυβιταμινών στο φαρμακείο μπορεί να είναι συντριπτική.

Ως παιδιά, πολλοί από εμάς παίρναμε καθημερινά μασώμενες πολυβιταμίνες, και για πολλούς από εμάς, αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε και στην ενήλικη ζωή – περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων παίρνει πολυβιταμίνες.

Μερικοί άνθρωποι παίρνουν πολυβιταμίνες για να νιώθουν ότι γεμίζουν τα πιθανά κενά των θρεπτικών συστατικών. Άλλοι τις παίρνουν με την πεποίθηση ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ή τον τόνο του δέρματός τους ή ενισχύουν την υγεία γενικότερα.

Όμως η αλήθεια είναι πως τα άτομα που επωφελούνται κυρίως από τη λήψη κατάλληλης πολυβιταμίνης είναι:

  • Όσοι τρώνε ή απορροφούν λιγότερες θερμίδες

  • Κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση

Ορισμένες πολυβιταμίνες ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, αλλά τα αποτελέσματα από τη μελέτη Physicians' Health Study II και τη Women's Health Study υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια χρήση πολυβιταμινών δεν μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 18 μελέτες, ανέφερε ότι οι πολυβιταμίνες δεν μείωσαν τη συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο.

Επιλέγοντας μια πολυβιταμίνη

Εναπόκειται τελικά σε εσάς να καθορίσετε εάν η λήψη μιας πολυβιταμίνης είναι κατάλληλη για εσάς. Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω – μια βόλτα στον διάδρομο των βιταμινών στο φαρμακείο μπορεί να σας ξαναθυμίσει τα μαθητικά χρόνια που διαβάζατε τον περιοδικό πίνακα – γι’ αυτό λοιπόν παρακάτω σας προσφέρω τις ακόλουθες οδηγίες για να σας βοηθήσω να περιηγηθείτε στον λαβύρινθο των πολυβιταμινών. Τι πρέπει να λάβατε υπόψη.

Κατάλληλες ημερήσιες τιμές συστατικών

Επιλέξτε μια πολυβιταμίνη με το 100% της ημερήσιας αξίας των περισσότερων συστατικών της. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια πολυβιταμίνη στο 100% – αν συνέβαινε αυτό τότε η πολυβιταμίνη θα ήταν πολύ μεγάλη για να την καταπιείτε.

Επιπλέον τα επίπεδα μαγνησίου και καλίου διατηρούνται χαμηλά για να αποφευχθούν οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-θρεπτικών συστατικών, επομένως πρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά κυρίως μέσω της διατροφής μας. Λάβετε επίσης υπόψη ότι η υπέρβαση του 100% της ημερήσιας αξίας ορισμένων θρεπτικών συστατικών δεν είναι χρήσιμη. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά – όπως οι βιταμίνες A, D, E και K – μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να γίνουν τοξικά.

Σωστή ισορροπία για την ηλικία και το φύλο σας

Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για παράδειγμα, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, ενώ οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο, βιταμίνη D και Β6. Ένας διαιτολόγος ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε για την ηλικία και το φύλο σας.

Jenny.Gr
unsplash

Απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά

Το σώμα σας χρειάζεται μικροθρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι εκτός από τα γνωστά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το κάλιο, μια καλή πολυβιταμίνη θα περιλαμβάνει:

  • Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη

  • Β6, Β12 και φυλλικό οξύ

  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος

  • Βιταμίνες Α (συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης), Ε και Κ

  • Βιταμίνη D2 ή D3

Μπορείτε να παραλείψετε τις πολυβιταμίνες που παρασκευάζονται με πρόσθετα μικροθρεπτικά συστατικά για τα οποία δεν υπάρχουν συνιστώμενες ημερήσιες τιμές (παραδείγματα: βόριο, νικέλιο και κασσίτερος). Εξάλλου η ισορροπημένη είναι το κλειδί για τη λήψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 η διατροφή των περισσότερων ανθρώπων συχνά στεροείται ασβεστίου, βιταμίνης D, καλίου και φυτικών ινών. Οι περισσότερες πολυβιταμίνες περιέχουν το 100% της ημερήσια συνιστώμενης δόσης για βιταμίνη D, αλλά έχουν περιορισμένες ποσότητες ασβεστίου και καλίου και καθόλου φυτικές ίνες. Επομένως, ακόμα κι αν παίρνετε πολυβιταμίνες, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

  • Ασβέστιο : Γάλα, τυρί, γιαούρτι, ροφήματα φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο, χυμός πορτοκάλι, σιτηρά, τόφου (παρασκευασμένο με κιτρικό ασβέστιο) και αμύγδαλα

  • Βιταμίνη D : σολομός, εμπλουτισμένο γάλα (αγελαδινό ή φυτικό), εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού ή δημητριακά και γιαούρτι

  • Κάλιο : Φασόλια, όσπρια, πατάτες, γάλα, γιαούρτι, προϊόντα ντομάτας σε κονσέρβα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, φρούτα, χοιρινό και ψάρι

  • Φυτικές ίνες : Φασόλια, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά

  • Μαγνήσιο : Ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, σπανάκι, ξερά φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και βρώμη.

Ποια ώρα μέσα στην ημέρα να παίρνετε την πολυβιταμίνη

Γενικά, η ώρα της ημέρας που παίρνετε την πολυβιταμίνη σας δεν είναι σημαντική. Ωστόσο, η λήψη της με το φαγητό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη στομαχική ενόχληση και να βοηθήσει στην απορρόφηση. Επιπλέον, τα συμπληρώματα ασβεστίου και ο σιδήρου συνδέονται μεταξύ τους στη γαστρεντερική διαδρομή. Για τη βέλτιστη απορρόφηση του συμπληρώματος ασβεστίου, αποφύγετε τη λήψη του με την πολυβιταμίνη σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.