WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε hangover


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Δεκεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε hangover
pexels
Σίγουρα σας έχει τύχει έστω μια φορά στη ζωή σας να ξυπνήσετε την επόμενη ημέρα με το γνωστό σε όλους μας hangover.

Το hangover ορίζεται ως τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα, που εμφανίζονται την επόμενη ημέρα μετά από ένα μόνο επεισόδιο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Και λέγεται ότι ξεκινά μέσα σε αρκετές ώρες μετά τη διακοπή του ποτού, όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα αρχίζει να πέφτει.

Έως και το 68% των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ αναφέρουν ότι βιώνουν ένα ήπιο έως μέτριο hangover. Αυτό εκδηλώνεται διαφορετικά για τον καθένα: για μερικούς, δεν είναι σχεδόν αντιληπτό, και για άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ισχυρό πονοκέφαλο, ακατανίκητη κούραση και ναυτία.

Όμως παρά την επικράτηση του όρου, οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα απολύτως βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί αυτό το φαινόμενο.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σας όταν έχετε hangover;

Είστε αφυδατωμένοι

Το hangover συνήθως χαρακτηρίζεται από αφυδάτωση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, επομένως σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Επίσης η μέθη καταστέλλει την παραγωγή βαζοπρεσσίνης - μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από την υπόφυση - η οποία βοηθά το σώμα σας να εξοικονομήσει τη σωστή ποσότητα νερού επικοινωνώντας με τα νεφρά σας.

Η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να αποτελεί την αιτία μερικών από των τυπικών συμπτωμάτων του hangover, όπως πονοκέφαλος, ξηροστομία, αίσθημα λήθαργου και δίψα.

Το σώμα σας βιώνει φλεγμονή

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και το στέλνει σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης, προκαλώντας παρόμοια αντίδραση με τη μόλυνση. Αυτό ενεργοποιεί την απελευθέρωση κυτοκινών - πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται από το σώμα σας για την ανίχνευση και την καταπολέμηση των βακτηρίων - που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση αλλά και κάποια γνωστά συμπτώματα του hangover, όπως κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο. Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει υψηλά επίπεδα κυτοκίνης στο σώμα, τόσο λίγο μετά την κατανάλωση αλκοόλ όσο και κατά τη φάση του hangover.

Επηρεάζεται η μνήμη

Το να πίνετε πολύ μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη- και αυτές οι συνέπειες μπορεί να επεκταθούν και την επόμενη μέρα. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες ανάκτησης μνήμης των ατόμων εξασθενούσαν σημαντικά το πρωί μετά από μια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον ιππόκαμπο, μια μικρή καμπυλωτή εγκεφαλική δομή που παίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί να έχετε στομαχικές διαταραχές

Πριν ακόμα φτάσει το αλκοόλ στο συκώτι όπου μεταβολίζεται κυρίως, επηρεάζει το στομάχι και το έντερο, προκαλώντας μερικά από τα κλασικά συμπτώματα hangover όπως ναυτία και διάρροια. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει και κάποια φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία συμβάλει στα πεπτικά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (περισσότερο από 15% όγκος αλκοόλ) είναι πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου.

Επηρεάζεται ο ύπνος σας

Οι ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ μπορεί να σας κάνουν να νυστάζετε και να σας στείλουν γρήγορα στη χώρα των ονείρων, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες να κοιμηθείτε καλά, αυξάνοντας την κούραση την επόμενη μέρα.

Πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα του hangover είναι η κόπωση. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ αρχικά ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια προκαλεί πτώση κατά τη φάση του hangover.

Όταν το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ, δημιουργεί γαλακτικό οξύ —το οποίο αναστέλλει την παραγωγή περισσότερης ζάχαρης από το συκώτι, προκαλώντας πτώση των επιπέδων γλυκόζης και συμβάλλοντας σε μια άτονη και ληθαργική διάθεση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρεθείτε να αναζητάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για να νιώσετε καλύτερα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους διαβητικούς. καθώς προκαλεί υπογλυκαιμία.

Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο

Το hangover και οι πονοκέφαλοι συχνά πάνε χέρι-χέρι, σύμφωνα με μια έρευνα από το περιοδικό Alcohol and Alcoholism, με το 87% των ανθρώπων να αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά τους συμπτώματα.

Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια ενός hangover μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται και η αρτηριακή σας πίεση πέφτει. Την επόμενη μέρα τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να συστέλλονται ξανά - μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοσυστολή - η οποία μπορεί να κάνει τον πονοκέφαλό σας ακόμη χειρότερο.

Το αλκοόλ έχει επίσης βρεθεί ότι αλληλεπιδρά με ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες - όπως η ισταμίνη, η σεροτονίνη και οι προσταγλανδίνες - που σχετίζονται με πονοκεφάλους.

Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί πίσω από τον πονοκέφαλο και το hangover χρειάζονται περαιτέρω έρευνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.