WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Δεκεμβρίου 2022

Πώς το άγχος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Η μείωση του άγχους όχι μόνο ωφελεί την ψυχική σας υγεία αλλά κάνει καλό και στην καρδιά σας.

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη μερικά από τα συμπτώματα του άγχους: όταν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, ο κόμπος στο στομάχι σας ή το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να μην αισθάνεστε και που θα μπορούσε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σας.

Ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους;

Μεταξύ εργασίας, οικογένειας και σχέσεων, είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος κάθε τόσο. Αλλά όταν αυτές οι πιέσεις δεν αντιμετωπίζονται και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, έχουμε το χρόνιο άγχος, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα

Μερικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα ύπνου

  • Κατάθλιψη ή άγχος

  • Ναυτία

  • Διάρροια

  • Πονοκέφαλοι

  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς

  • Πόνοι σώματος

Ποια είναι η σχέση του στρες με την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή παρενέργεια του άγχους. Και επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, όταν συμβαίνει, συχνά δεν έχουμε ιδέα.

Σε αγχωτικές καταστάσεις, το σώμα σας παράγει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η οποία πυροδοτεί την απόκριση μάχης ή φυγής. Αυτή η φυσική απόκριση που βασίζεται στον φόβο μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά προσωρινά πιο γρήγορα και να δουλεύει σκληρότερα. Όταν η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά, τα αιμοφόρα αγγεία σας στενεύουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν θεραπεύεται (ονομάζεται επίσης υπέρταση) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να μειώσετε το άγχος

Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση του άγχους είναι εύκολη και είναι δωρεάν. Η εισαγωγή μερικών απλών συνηθειών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.

Ασκηθείτε

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά σας. Όχι μόνο βοηθά στη μείωση του άγχους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά επίσης σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Όταν ασκείστε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την τόνωση της διάθεσής σας. Επιδιώξτε 20 λεπτά την ημέρα, τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι ή άρση βαρών για να αυξήσετε το αίμα σας.

Γελάστε

Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο - και σε αυτή την περίπτωση, είναι υπέροχο. Το γέλιο ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Διαβάστε ένα βιβλίο με αστεία, ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας κωμωδία και γελάστε δυνατά διώχνοντας μακριά το άγχος.

Μιλήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε

Οι τηλεφωνικές κλήσεις, οι βιντεοκλήσεις και τα γραπτά μηνύματα είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους κοντινούς σας ανθρώπους, ακόμη και για λίγα λεπτά. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε για οτιδήποτε - ακόμη και η συζήτηση συνηθισμένων θεμάτων, όπως το τι φτιάξατε για δείπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να ελαφρύνετε τη διάθεσή σας.

Αναπνεύστε

Όταν αισθάνεστε άγχος, η εξάσκηση βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμού για λίγα λεπτά την ημέρα μπορεί να σας ηρεμήσει. Μια ποικιλία από δωρεάν εφαρμογές διαλογισμού ή ενσυνειδητότητας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Ξεκουραστείτε

Όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά, επηρεάζεται η διάθεσή μας. Το να είστε κουρασμένοι μπορεί επίσης να βλάψει την κρίση σας και να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Αν δυσκολεύεστε, δεν είστε μόνοι. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πιεσμένοι και καταπονημένοι και είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια. Είτε ζητήστε από τους φίλους ή την οικογένειά σας είτε μιλήστε με έναν επαγγελματία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.