Γαστρίτιδα: Όλα όσα δεν σας είπαν ποτέ γι' αυτή την κοινή πάθηση
Τζουλιάννα Καρνέζη
3 Ιανουαρίου 2023
Η γαστρίτιδα – όπως ανέφερα, είναι φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης του στομάχου σας ως αποτέλεσμα μιας μεγαλύτερης πάθησης του εντέρου. Η συμπτωματολογία είναι παρόμοια για όλους τους ασθενείς: κοιλιακό άλγος, ναυτία και/ή έμετος, αίσθημα φουσκώματος, πληρότητα και βάρος, απώλεια όρεξης και βάρους. Αυτά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και κουραστικά συμπτώματα, γι' αυτό η επίλυση της γαστρίτιδας είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, με την πάροδο του χρόνου, η γαστρίτιδα γίνεται χρόνια οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, όπως έλκος στομάχου που συνοδεύεται από βλάβη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλά με πολλή υπομονή, συμπληρώματα, λειτουργική διατροφή και άσκηση, η κατάσταση μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί. Θυμηθείτε, πρέπει πάντα να προσέχετε τον εαυτό σας γιατί η υγεία σας έχει σημασία.
Οι αιτίες που σας οδηγούν να υποφέρετε από γαστρίτιδα είναι πολλές. Συγκεκριμένα, μπορεί να αναπτυχθεί επειδή υποφέρετε από χρόνια φλεγμονή, μπορεί να οφείλεται σε μια δίαιτα με τροφές που προκαλούν φλεγμονή στα έντερα μας, υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων, μια αυτοάνοση απόκριση, η υπερβολική χρήση φαρμάκων, άλλα θέματα προς διερεύνηση. Φυσικά, όλα διορθώνονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της γαστρίτιδας;
Αρχικά, η γαστρίτιδα είναι ασυμπτωματική. Μοιάζει με δυσπεψία. Τα (εκδηλωμένα) συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι αυτά που απαρίθμησα στην προηγούμενη παράγραφο: κοιλιακό άλγος, ναυτία και φούσκωμα, αίσθηση δυσκοιλιότητας, πληρότητα μετά τα γεύματα, απώλεια βάρους και όρεξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις γαστρίτιδας, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν έλκος στομάχου και αιμορραγία.
Η γαστρίτιδα εκδηλώνεται με πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς. Σε αυτό που διαφέρει είναι οι διαφορετικοί τύποι γαστρίτιδας:
Οξεία γαστρίτιδα: Είναι το πιο ξαφνικό περιστατικό που μπορεί να συμβεί. Είναι βραχύβια και εξαπλώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα είναι οξεία και πιο αναγνωρίσιμα από ό,τι σε άλλες μορφές γαστρίτιδας.
Χρόνια γαστρίτιδα: Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται σταδιακά και μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπλοκές, προκαλώντας και άλλα προβλήματα υγείας. Ο γαστρικός βλεννογόνος - με την πάροδο του χρόνου, λεπταίνει οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή.
Ατροφική γαστρίτιδα: Αυτή η μορφή χρόνιας γαστρίτιδας περιλαμβάνει την απώλεια γαστρικών αδενικών κυττάρων τα οποία αντικαθίστανται από ινώδη ουλώδη ιστό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διατροφικές ελλείψεις. Αυξάνει τον κίνδυνο μιας αυτοάνοσης, χαμηλών επιπέδων στομαχικού οξέος και κινδύνου αναιμίας.
Ποια είναι τα αίτια της γαστρίτιδας;
Οι λόγοι για τους οποίους υποφέρετε από μία από τις αναφερόμενες μορφές γαστρίτιδας είναι διαφορετικοί. Λανθασμένος τρόπος ζωής, κακή υγεία, ανθυγιεινή διατροφή ή διατροφικά προβλήματα.
Οι παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα μπορεί να είναι:
Χρόνιες λοιμώξεις: Όταν τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, από στρες ή από μη ισορροπημένη διατροφή.
Φάρμακα: Εάν κάνετε κατάχρηση φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται αντιδραστική γαστρίτιδα. Αναπτύσσεται ιδιαίτερα με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το αλκοόλ ή ως επιπλοκή της βαριατρικής χειρουργικής. Τα ΜΣΑΦ προκαλούν γαστρικές βλάβες, λεπταίνουν τον βλεννογόνο του στομάχου και θέτουν σε κίνδυνο τον εντερικό φραγμό.
Φλεγμονώδεις τροφές: Συχνά, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάνουμε κατάχρηση τροφών που προκαλούν φλεγμονή στο έντερό μας και, κατά συνέπεια, ενεργοποιούν την απόκριση του βλεννογόνου του στομάχου. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα συσκευασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα.
Αυτοάνοση απόκριση: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στην επένδυση του στομάχου, τότε ονομάζεται αυτοάνοση γαστρίτιδα. Πολλά εξαρτώνται – σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, από τις ελλείψεις σε βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Αυτός ο τύπος ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση και μειωμένα επίπεδα έκκρισης γαστρικών υγρών.
Διατροφικές ελλείψεις: Συγκεκριμένα, η έλλειψη ψευδαργύρου, βιταμίνης C και βιταμίνης D είναι οι κύριοι ένοχοι αυτής της συμπτωματολογίας.
Πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της γαστρίτιδας
Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει
Ναι, η εξάλειψη των τροφών που προκαλούν φλεγμονή των εντέρων και του στομάχου σας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Σίγουρα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να εξαλειφθούν ή/και να περιοριστούν. Επίσης, περιορίστε στο ελάχιστο το αλκοόλ.
Στη λίστα των τροφίμων που θα ήταν καλό να περιορίσετε ή/και να εξαλείψετε είναι και η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα έλαια, τα τηγανητά τρόφιμα και οτιδήποτε έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία. Είναι σημαντικό να εισάγετε τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλά και βοηθούν τη λειτουργικότητα του στομάχου και των εντέρων, όπως τροφές πλούσιε σε φυτικές ίνες, σε αντιοξειδωτικά και ηλεκτρολύτες και τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Βελτιώστε την ποιότητα της ζωής σας
Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά, πιστέψτε με, η μείωση των πηγών άγχους και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας θα σας χαρίσει ευεξία και υγεία. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της ζωής μας επηρεάζει την υγεία.
Φροντίστε το μικροβίωμα του εντέρου σας
Μεταξύ των πιο συχνών αιτιών εκδήλωσης συμπτωμάτων γαστρίτιδας βρίσκουμε τις εντερικές λοιμώξεις. Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες: h Pylori, επιβλαβή βακτήρια, ιοί, candida, μύκητες, παράσιτα. Εκτός από το ότι σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε έναν ειδικό για να το λύσετε, θέλω να επισημάνω τη σημασία της επίλυσης αυτού του είδους προβλήματος επειδή οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά σοβαρή βλάβη στο σώμα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.