WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι πιστεύω για την κετογονική δίαιτα - Η άποψη της ειδικού


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2023

Να τι πιστεύω για την κετογονική δίαιτα - Η άποψη της ειδικού
pexels
Η κετογονική δίαιτα εξακολουθεί να είναι παντού. Πρέπει όμως;

Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με επιτυχία για αυτόν τον σκοπό. Αλλά επιλέγεται και από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Εν ολίγοις, η ιδέα της κετογονικής δίαιτας είναι να προκληθεί κέτωση, η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα μας εισέρχεται όταν τελειώνει η γλυκόζη (που παρέχεται πιο εύκολα από υδατάνθρακες στη διατροφή μας) για να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα μας μεταβαίνει στη χρήση αποθηκευμένου λίπους, το οποίο μετατρέπεται σε κετονοσώματα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κετογένεση. Αυτά τα κετονικά σώματα χρησιμοποιούνται ως ενέργεια από το σώμα.

Αν και μπορούμε να επιβιώσουμε με μια κετογονική δίαιτα, η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας είναι η γλυκόζη , η οποία παράγεται όταν τρώμε υδατάνθρακες. Όταν υπάρχει έλλείψη υδατανθράκων στη διατροφή, μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα γλυκόζης από πρωτεΐνες και λίπος, σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση. Ωστόσο, η γλυκονεογένεση είναι μια αναποτελεσματική διαδικασία και δεν αποδίδει την ποσότητα γλυκόζης που θα είχαμε σε μια διατροφή που περιέχει υδατάνθρακες.

Το όλο θέμα είναι η καύση λίπους για ενέργεια, το οποίο και προσελκύει πολλούς ανθρώπους να ακολουθήσουν την κετογονική δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους. Και ενώ η συγκεκριμένη δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος, αυτός ο τρόπος διατροφής έχει όντως σημαντικές προκλήσεις.

Καταρχάς, είναι περιοριστική

Το να ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα απαιτεί να τρώτε πολύ λίπος – συνήθως 70-80% των θερμίδων σας, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και πολύ χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων – συνήθως κάτω από 5%. Η παραμονή στην κέτωση δεν είναι εύκολη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Μια δίαιτα που είναι πλούσια σε λιπαρά δεν είναι εύκολο να τηρηθεί. Και ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που επιτρέπονται στην κετοργονική δίαιτα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, του αβοκάντο, των άπαχων κρεάτων, των ψαριών, των ελιών και ορισμένων γαλακτοκομικών, υπάρχουν και άλλες τροφές που δεν επιτρέπονται και που είναι δύσκολο να τις βγάλεις από τη διατροφή σου.

Η μη κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τις προπονήσεις σας και τα συνολικά επίπεδα ενέργειας σας

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλά ακολουθώντας την κετογονική δίαιτα, άλλοι βρίσκουν ότι η έλλειψη γλυκογόνου τους αφήνει με μηδενική ενέργεια. Πολλοί επίσης βιώνουν κόπωση, ναυτία και κοιλιακό πόνο.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να σας απομονώσει κοινωνικά

Εάν δεν τρώτε υδατάνθρακες, μπορεί να είναι δύσκολο να φάτε οπουδήποτε εκτός από το σπίτι σας. Σίγουρα, υπάρχουν επιλογές κετο στα περισσότερα εστιατόρια, αλλά όταν οι φίλοι σας τρώνε πίτσα και ζυμαρικά, θέλετε να είστε αυτός που τρώει μια σαλάτα; Μερικοί άνθρωποι είναι εντάξει με αυτό, αλλά είναι απλώς ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα κετόνης που ισχυρίζονται ότι σας βάζουν σε κέτωση χωρίς τη δίαιτα, μην το πιστεύετε. Η κετογονική δίαιτα απαιτεί προσπάθεια και τα συμπληρώματα δεν θα κάνουν τη δουλειά για εσάς.

Jenny.Gr
unsplash

Ναι, η δίαιτα κετο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, είναι δύσκολο να την τηρήσεις και μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση πολλών θρεπτικών τροφίμων. Τούτου λεχθέντος, πολλοί δεν νοιάζονται για αυτά τα πράγματα και είναι μια χαρά να ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δείχνει ότι η δίαιτα κετο δεν είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα για απώλεια βάρους. Η αρχική απώλεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι.

Θέλετε να χάσετε βάρος;

Η απώλεια βάρους είναι πάντα το αποτέλεσμα ενός θερμιδικού ελλείμματος, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί αυτό: μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε λίπος ως καύσιμο όταν βρίσκεστε σε κέτωση δεν σημαίνει ότι η κετογνική δίαιτα παρακάμπτει τους νόμους της θερμοδυναμικής. Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Εάν αυτή είναι κετο, και λειτουργεί για εσάς και μπορείτε να τη διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, αυτό είναι υπέροχο… για εσάς.

Η κετογονική δίαιτα ενισχύει τον μεταβολισμό;

Καμία δίαιτα δεν ενισχύει τον μεταβολισμό. Εάν χάσετε βάρος με την κετογονική δίαιτα, είναι επειδή είστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Στην πραγματικότητα, το λίπος έχει τη χαμηλότερη θερμική επίδραση από οποιοδήποτε από τα μακροθρεπτικά συστατικά. Οι ισχυρισμοί για τόνωση του μεταβολισμού δεν ισχύουν.

Είναι ασφαλής η κετογονική δίαιτα μακροπρόθεσμα;

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουμε πραγματικά. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εάν επιλέξετε να κάνετε μια δίαιτα κετο, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να παραμείνετε σε αυτήν μακροπρόθεσμα. Επίσης, κατανοήστε ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για να χάσετε κιλά. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε με πιο υγιή τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.