WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τη διαισθητική διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιανουαρίου 2023

4 μύθοι για τη διαισθητική διατροφή
unsplash
Η διαισθητική διατροφή δεν είναι μια ιδιαίτερα νέα έννοια.

Η διαισθητική διατροφή έχει δημιουργηθεί από διαιτολόγους από τη δεκαετία του ‘70, αν και ο όρος εισήχθη το 1995. Αρχικά, η διαισθητική διατροφή βασίστηκε στην πεποίθηση πως οι δίαιτες δεν λειτουργούν και πως μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η προσωπική φροντίδα μπορούν να οδηγήσουν σε έναν υγιή, σωματικά και ψυχικά, τρόπο ζωής. Η βασική ιδές της διαισθητικής διατροφής είναι η υγιής σχέση με το φαγητό και το σώμα μας. Μας μαθαίνει να αναγνωρίζουμε τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας και να τα ακολουθούμε.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 150 δημοσιευμένες ερευνητικές μελέτες σχετικά με τη διαισθητική διατροφή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με αυτό το είδος διατροφής. Ακολουθούν τέσσερις μύθοι για τη διαισθητική διατροφή

Μύθος 1: Η διαισθητική διατροφή είναι ενστικτώδης

Ένας ορισμός του διαισθητικού είναι ότι είναι «ενστικτώδες», αλλά δεν μπορούμε να τρώμε μόνο από το ένστικτο. Ο αληθινός ορισμός της διαισθητικής διατροφής είναι η δυναμική αλληλεπίδραση ενστίκτου, συναισθήματος και σκέψης. Επισημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας έχει τρία αναπόσπαστα συστήματα - ο «ενστικτώδης» εγκέφαλος των ερπετών που διέπει τα πρωταρχικά ένστικτα και τις παρορμήσεις, ο «συναισθηματικός» εγκέφαλος των θηλαστικών που είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα και ο «λογικός» ανθρώπινος εγκέφαλος που δημιουργεί σκέψεις.

Επίσης το να τρώμε μόνο με βάση το ένστικτο δεν θα λειτουργούσε καλά για εμάς, επειδή δεν είμαστε δεινόσαυροι, είμαστε άνθρωποι. Μια σημαντική πτυχή του εξαιρετικά εξελιγμένου νεοφλοιού είναι ότι μπορεί να παρακολουθεί και να επηρεάζει τα ένστικτα και τα συναισθήματά μας, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Μύθος 2: Διαισθητική διατροφή σημαίνει να τρως ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις

Μέρος της καλής σχέσης με το φαγητό είναι η άνευ όρων άδεια για φαγητό, κάτι που συχνά παρεξηγείται. Η διαισθητική διατροφή συνδυάζει την άνευ όρων άδεια σε συντονισμό με τις φυσικές αισθήσεις του σώματος, που περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η πείνα και η πληρότητα, καθώς και οι σωματικές αισθήσεις.

Ο φόβος ότι κάποιος που τρώει «διαισθητικά» δεν θα φάει τίποτα άλλο εκτός από τηγανιτές πατάτες είναι συνηθισμένος, αλλά εάν αυτό συμβεί αρχικά, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Αν μάθετε να ακούτε τα σήματα που σας δίνει το σώμα σας, τότε θα μάθετε να τρώτε ισορροπημένα. Επίσης θα αρχίσετε να αναρωτιέστε: «Πώς θα με κάνει να νιώσω αυτό το φαγητό; Πώς θα νιώσω μετά; Πώς θα νιώθω ενώ το τρώω;».

Επιπλέον, όσο περισσότερο κάποιος αποκτήσει μια υγιή σχέση με όλα τα τρόφιμα, τόσο λιγότερη γοητεία θα έχουν οι τροφές που λαχταρούσε. Αυτό το φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά μπορείτε να το σταματήσετε όταν έχετε φάει αρκετό.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 3: Ο απώτερος στόχος της διαισθητικής διατροφής είναι η απώλεια βάρους

Η διαισθητική διατροφή δεν αφορά την απώλεια βάρους, αντ αυτού έχει να κάνει με τη θεραπεία της σχέσης σας με το φαγητό, το μυαλό και το σώμα. Η στέρηση τροφής, είτε λόγω διατροφικής ανασφάλειας, δίαιτας, είτε λόγω αρνητικών πιστεύω για το φαγητό, καθιστά δύσκολο να σταματήσετε να τρώτε όταν έχετε χορτάσει. Κάποιοι θα χάσουν βάρος ακολουθώντας τη διαισθητική διατροφή, κάποιοι θα πάρουν βάρος, κάποιοι θα παραμείνουν στα ίδια κιλά.

Μύθος 4: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαισθητική διατροφή όταν πρέπει να τρώτε με συγκεκριμένο τρόπο ως μέρος της θεραπείας μιας κατάστασης υγείας

Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε ότι θα ήθελαν να ακολουθήσουν τη διαισθητική διατροφή, αλλά δεν μπορούν γιατί:

  • Πρέπει να περιορίσουν το νάτριο λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη γιατί έχουν κοιλιοκάκη ή να αποφύγουν τα φιστίκια λόγω αλλεργίας

Όμως η χρήση της διατροφής ως μέρος θεραπείας βασισμένης σε στοιχεία (όπως αυτές που μόλις ανέφερα) για μια κατάσταση υγείας - είναι συμβατή με τη διαισθητική διατροφή, επειδή η διαισθητική διατροφή δεν αγνοεί τη διατροφή ή την υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.