WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιανουαρίου 2023

Γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
pexels
Σχεδόν όλοι έχουν μια απάντηση στην ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό. Μάλιστα, για πολλούς, το φαγητό συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Εκτός από το να κάνει τα γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία, η απόλαυση από το φαγητό έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία: Υποστηρίζει την πέψη, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με τη διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη διαταραγμένη διατροφή και πολλά άλλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το περιεχόμενο του πιάτου σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε.

Για χρόνια, οι ερευνητές έχουν μελετήσει την επιστήμη πίσω από το φαγητό και την ευχαρίστηση. Τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα και σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά. Φυσιολογικά, η ευχαρίστηση που αποκομίζουν οι άνθρωποι από το φαγητό εμφανίζεται τόσο στο στόμα όσο και στον εγκέφαλό μας.

Επίσης η απόλαυση κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης από το φαγητό, οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της καλήςδιάθεσης» επειδή ενεργοποιεί τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στην προώθηση της ευτυχίας, της ηρεμίας, του κινήτρου και της εστίασης.

Μάλιστα μια παλαιότερη έρευνα του 2011 δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν διαταραγμένη την ευαισθησία τους στην ντοπαμίνη και οδηγούνται στην υπερκατανάλωση τροφής για να επιτύχουν επαρκή ευχαρίστηση από το φαγητό. Ωστόσο, όταν η χημεία του εγκεφάλου λειτουργεί σωστά, η απόλαυση του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά οφέλη.

Όταν απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και διεγείρουμε την ντοπαμίνη, το χωνεύουμε και το μεταβολίζουμε πιο αποτελεσματικά. Όταν είμαστε χαλαροί το να έχουμε μια ευχάριστη διατροφική εμπειρία, το νευρικό μας σύστημα περνά σε κατάσταση ανάπαυσης και πέψης, κάτι που μας επιτρέπει να διασπάσουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Μια μεγάλη συστηματική αναθεώρηση από το 2020 εξέτασε 119 μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ απόλαυσης του φαγητού και ισορροπημένης διατροφής. Το πενήντα επτά τοις εκατό των μελετών βρήκαν ευνοϊκές συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής ευχαρίστησης και της ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι το «υγιεινό» φαγητό πρέπει να είναι άγευστο και βαρετό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν τρώμε αυτό που μας αρέσει, αυξάνεται η ικανοποίηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας ή επεισοδίων υπερφαγίας.

Εν ολίγοις, το φαγητό είναι η συναισθηματική αλλά και η σωματική τροφή. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η απόλαυση του φαγητού μπορεί να τροφοδοτήσει το πνεύμα σας.

Η απόλαυση του φαγητού δυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις

Τι είναι ένα πάρτι ή μια οικογενειακή συγκέντρωση χωρίς κάτι να μαγέψεις; Καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα γεύματα με άλλους, αυτό συχνά συμβάλλει σε μια αυξημένη αίσθηση ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.

Η απόλαυση του φαγητού προσφέρει συναισθηματική ευεξία

Η ζεστή σούπα κοτόπουλου όταν είστε άρρωστοι, ένα ζυμαρικό που σας θυμίζει τη γιαγιά σας ή το αγαπημένο σας επιδόρπιο: φαγητά σαν αυτά έχουν έναν τρόπο να μας φτιάχνουν τη διάθεση και να ηρεμούν το σώμα μας.

Μερικές φορές το φαγητό προσφέρει ακόμη και ένα συναίσθημα ευχαρίστησης στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, κάτι που πολλοί άνθρωποι το συνδέουν ως αρνητικό. Αλλά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με το φαγητό και να το απολαύσει, υπάρχουν πολλά οφέλη.

Η απόλαυση του φαγητού σπάει τον έλεγχο της διατροφικής κουλτούρας

Η διατροφική κουλτούρα έχει πολλούς ορισμούς, αλλά ένα χαρακτηριστικό αυτού του μηνύματος σε κοινωνικό επίπεδο είναι ότι πρέπει να λέτε όχι στα τρόφιμα που αγαπάτε, ειδικά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες ή λιπαρά. Η επιλογή όμως να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε βοηθά να σπάσει αυτή η επιβλαβής νοοτροπία.

Όταν όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται χωρίς κανόνες – συμπεριλαμβανομένων των πιο νόστιμων, το σώμα μαθαίνει να εμπιστεύεται ότι θα πάρει αυτό που χρειάζεται.

Jenny.Gr
pexels

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι το ιδανικό.

Η στροφή στο φαγητό για την αντιμετώπιση δύσκολων συναισθημάτων όπως το άγχος, ο θυμός ή η λύπη συχνά οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση και δημιουργεί μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Τούτου λεχθέντος, είναι κατανοητό να είστε επιφυλακτικοί με την ιδέα να φάτε για ευχαρίστηση. Ευτυχώς όμως η συναισθηματική διατροφή και το φαγητό για ευχαρίστηση διαφέρουν τόσο ως προς την πρόθεσή τους όσο και ως προς τα αποτελέσματά τους.

Συναισθηματική διατροφή σημαίνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματά τους. Από την άλλη μεριά το να τρώτε για ευχαρίστηση είναι η επιλογή ενός φαγητού με σκοπό να απολαύσετε κυρίως τη γεύση, την υφή και την εμπειρία. Όπως όταν βγαίνετε για ένα χωνάκι παγωτό το καλοκαίρι ή τρώτε ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο σε έναν οπωρώνα με μηλιές.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συμπεριφορών είναι η σχέση που νιώθετε με το φαγητό. Συχνά, αν και όχι πάντα, υπάρχει έλλειψη σύνδεσης με το φαγητό όταν οι άνθρωποι τρώνε συναισθηματικά. Ενώ όταν τρώτε για ευχαρίστηση, υπάρχει συνήθως μια αληθινή σύνδεση και απόλαυση που λαμβάνετε από το φαγητό.

Φυσικά, δεν υπάρχει τέλεια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της συναισθηματικής διατροφής και του φαγητού για απόλαυση — και μερικές φορές αυτά τα δύο μπορεί να επικαλύπτονται.

Εν κατακλείδι η απόλαυση και η τροφή είναι ο τέλειος συνδυασμός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.