WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

11 τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις και μετά την ημερομηνία λήξης τους


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Φεβρουαρίου 2023

11 τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις και μετά την ημερομηνία λήξης τους
pexels
Δείτε ποια τρόφιμα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα τους.

Ξοδεύετε πολλά χρήματα κάθε εβδομάδα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και επίσης πρέπει να αποθηκεύετε όλα όσα χρειάζεστε εσείς και η οικογένειά σας για την εβδομάδα, οπότε το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να έχετε ληγμένα τρόφιμα, τα οποία θα αναγκαστείτε να πετάξετε. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να διαρκέσουν στην πραγματικότητα περισσότερο από την ημερομηνία λήξης τους.

Σύμφωνα με το USDA , πολλές ημερομηνίες λήξης αναφέρονται στην ποιότητα και όχι στην ασφάλεια—αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα την κρίση σας. Εάν το φαγητό έχει περίεργη γεύση ή οσμή, είναι καλύτερο να μην το καταναλώσετε.

Αν λοιπόν είστε περίεργοι για το ποια τρόφιμα μπορούν διαρκέσουν περισσότερο από την ημερομηνία λήξης τους, συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ψωμί

Το ψωμί γενικά θα είναι μπαγιάτικο μετά την ημερομηνία λήξης του, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ακόμη περισσότερο, φυλάξτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν εντοπίσετε κομμάτια μούχλας, μην το καταναλώσετε.

Κονσέρβες

Τα περισσότερα τρόφιμα που είναι σε κονσέρβες είναι ασφαλή επ' αόριστον. Όπως εξηγείται από το USDA, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα θα διαρκέσουν για χρόνια εφόσον παραμένουν σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βαθουλώματα, σκουριά ή χτυπήματα.

Σοκολάτα

Αγαπάτε τη σοκολάτα; Είστε τυχεροί, γιατί η σοκολάτα είναι ασφαλής για κατανάλωση για περίπου δύο χρόνια, αν μείνει κλειστή. Μόλις ανοιχτεί, η μαύρη σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα είναι ασφαλείς για κατανάλωση εντός ενός έτους από το άνοιγμα.

Κατεψυγμένα φαγητά

Σύμφωνα με το USDA, τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, επομένως ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ένα τρόφιμο έχει καταψυχθεί, είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Ωστόσο, τα τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να χάσουν την ποιότητά τους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι στεγνά και να μην έχουν τόσο καλή γεύση όσο τα πρόσφατα κατεψυγμένα. Τα πρόσθετα συστατικά και τα καρυκεύματα μπορεί να αναπληρώσουν την απώλεια γεύσης.

Σκληρά και ημίσκληρα τυριά

Τα σκληρά και τα ημίσκληρα τυριά όπως το Cheddar και η παρμεζάνα, μπορούν να διαρκέσουν έξι μήνες χωρίς να ανοιχτούν στο ψυγείο σας και συνήθως περίπου ένα μήνα μετά το άνοιγμα. Η μούχλα γενικά δεν μπορεί να διεισδύσει πολύ εύκολα στα σκληρά και ημίμαλακα τυριά, αλλά αν συμβεί, μπορείτε απλά να την αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι και να απολαύσετε το υπόλοιπο κομμάτι του αγαπημένου σας τυριού.

Jenny.Gr

Μέλι

Θα χαρείτε να μάθετε ότι το μέλι δεν λήγει ποτέ, αλλά είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε εντός δύο ετών για να εξασφαλίσετε την καλύτερη ποιότητα.

Κέτσαπ

Η κέτσαπ είναι ίσως το πιο δημοφιλές καρύκευμα στην κουζίνα. Μόλις ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός έξι μηνών.

Συσκευασμένα τρόφιμα

Τα δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα κράκερ, η γκρανόλα, τα ζυμαρικά, τα πατατάκια και το ρύζι θα είναι ασφαλή να καταναλωθούν μέχρι και 30 ημέρες μετά την ημέρα που συσκευάστηκαν, σημειώνει το USDA . Μετά θα χαλάσουν ή θα αποκτήσουν μια περίεργη γεύση. Θα καταλάβετε αν το τρόφιμο έχει χάσει την ποιότητά του όταν ανοίξετε τη συσκευασία και δοκιμάσετε ένα μικρό κομμάτι.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο διαρκεί σχεδόν για πάντα. Λόγω της προσθήκης συντηρητικών και σταθεροποιητών, το φυστικοβούτυρο του εμπορίου μπορεί να διαρκέσει 6-24 μήνες στο ντουλάπι αν μείνει κλειστό ή 2-3 μήνες μετά το άνοιγμα. Η τοποθέτησή του στο ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πέρα ​​από αυτό το χρονικό όριο.

Ωστόσο, το φυσικό φυστικοβούτυρο —χωρίς τη χρήση πρόσθετων, συντηρητικών και σταθεροποιητών— μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες στο ντουλάπι κλειστό ή έως και ένα μήνα μετά το άνοιγμα.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν λήγει ποτέ τεχνικά. Ωστόσο, για την καλύτερη ποιότητα, θα ήταν καλό να τη χρησιμοποιήσετε μέσα σε δύο χρόνια.

Γάλα

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις, οι περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι εφόσον το γάλα έχει αποθηκευτεί σωστά, το μη ανοιγμένο γάλα γενικά παραμένει καλό για 5-7 ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, ενώ το ανοιγμένο γάλα διαρκεί τουλάχιστον 2-3 ημέρες μετά την από αυτή την ημερομηνία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.