WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 προειδοποιητικά σημάδια άνοιας που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2023

8 προειδοποιητικά σημάδια άνοιας που δεν πρέπει να αγνοήσετε
pexels
Τα προβλήματα μνήμης είναι φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε, αλλά ορισμένα συμπτώματα δείχνουν σοβαρή γνωστική μείωση.

Είτε είστε 35, 55, ή 75 ετών, πιθανότατα συναντήσατε έναν γείτονα και ξεχάσατε εντελώς το όνομά του ή ενώ βλέπετε μια ταινία στην τηλεόραση που έχετε δει και παλαιότερα, δεν μπορείτε να θυμηθείτε τέλος. Ήδη από τα 30 έτη , ο εγκέφαλος αρχίζει να συρρικνώνεται πολύ αργά - δεν είναι καν αντιληπτό από τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας.

Με απλά λόγια, έχετε τις πληροφορίες αποθηκευμένες στο μυαλό σας, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να τις ανακτήσετε.

Όμως για να διαγνωστεί κάποιος με άνοια, πρέπει να υπάρχει σημαντική μείωση σε περισσότερες από μία γνωστικές περιοχές και αυτές οι αλλαγές πρέπει να επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης, καθώς και προβλήματα σε μια δεύτερη περιοχή, όπως γλώσσα, οπτική / χωρική λειτουργία ή εκτελεστική λειτουργία (ικανότητα πολλαπλών εργασιών).

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία, που επηρεάζει μεταξύ 60 και 80% των ατόμων με άνοια, αλλά υπάρχουν και άλλοι τύποι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια μνήμης και η σύγχυση μπορεί να προκληθούν από παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπιστούν ή ακόμη και να αντιστραφούν, όπως ανεπάρκειες βιταμινών, υποθυρεοειδισμός, παρενέργειες φαρμάκων και κατάθλιψη.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της άνοιας;

Εάν παρατηρήσετε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας άτομο εμφανίζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα άνοιας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε τη σωστή διάγνωση.

Ξεχνάτε πράγματα που μόλις μάθατε

Όλοι ξεχνάμε τα πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά με την άνοια έχετε πρόβλημα να διατηρήσετε τις νέες πληροφορίες σε τέτοιο σημείο που επηρεάζει τη ζωή σας. Πολλοί φίλοι και συγγενείς το παρατηρούν όταν ένα αγαπημένο άτομο αρχίζει να κάνει την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά ή δεν μπορεί να θυμηθεί τις λεπτομέρειες μιας τηλεοπτικής εκπομπής που μόλις παρακολούθησε.

Γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολο να μάθετε νέες εργασίες, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και αν υπάρχουν σαφείς οδηγίες.

Προβλήματα με τη διαχείριση χρημάτων

Διαχειρίζεστε ακόμα τα οικονομικά του νοικοκυριού; Πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως; Έχετε πληρώσει δύο λογαριασμούς δύο φορές; Τα άτομα με άνοια συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αφηρημένη σκέψη, όπως τα μαθηματικά, και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα για να κάνουν μια εργασία, όπως η πληρωμή λογαριασμού.

Χάνεστε σε γνωστά μέρη

Η απώλεια μνήμης και οι οπτικές και χωρικές δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποπροσανατολισμό, με αποτέλεσμα τα άτομα με άνοια να χαθούν εύκολα, ακόμα και όταν περπατούν ή οδηγούν σε μέρη που έχουν πάει εκατοντάδες φορές.

Jenny.Gr
pexels

Σύγχυση σχετικά με την ώρα και την ημέρα

Όταν τρώτε πρωινό, αλλά τελικά συνειδητοποιείτε ότι είναι ώρα για δείπνο, ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε την ημέρα της εβδομάδας χωρίς να κοιτάξετε ένα ημερολόγιο, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη γνωστικής βλάβης.

Ξεχνάτε κοινές λέξεις

Εκτός από το να ξεχάσουν τα ονόματα και να μην μπορούν να διατηρήσουν νέες πληροφορίες, τα άτομα με άνοια μπορεί να μην μπορούν να βρουν τη λέξη για ένα οικείο αντικείμενο, όπως ένα ρολόι ή ένα ψυγείο. Μπορεί επίσης να σταματήσουν στη μέση μιας πρότασης ή να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν μια συζήτηση.

Χάνετε συνεχώς πράγματα

Όταν ένα άτομο χωρίς άνοια ψάχνει τα κλειδιά ή το τηλεχειριστήριο, μπορεί να ξανασκεφτεί τα βήματα που έκανε ή όλα τα λογικά μέρη που μπορεί να είναι το αντικείμενο. Αλλά για ένα άτομο με άνοια, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτεί όλα αυτά, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται ή να υποψιάζεται ότι του έκλεψαν τα αντικείμενα.

Παράλειψη κοινωνικών συγκεντρώσεων

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να αρχίσει να αποσύρεται από φίλους και να αποφεύγει τα πάρτι ή άλλα γεγονότα που περιλαμβάνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Αλλαγές στην προσωπικότητα

Τα άτομα με άνοια μπορεί να γίνουν πιο ευερέθιστα, να έχον λιγότερη ανοχή και να απογοητεύονται περισσότερο. Μάλιστα οι άνθρωποι που έχουν δύσκολες προσωπικότητες ή είναι πολύ έντονοι μπορεί μερικές φορές να γίνουν πολύ πιο υπάκουοι, σχεδόν πιο γλυκοί.

Ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για άνοια είναι η ηλικία και αυξάνεται εκθετικά για κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 60 ετών. Η γενετική παίζει επίσης ρόλο. Εάν έχετε γονέα ή αδελφό με άνοια, είναι πιθανότερο να πάθετε και εσείς. Η άνοια επηρεάζει επίσης περισσότερο τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ , περίπου τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με άνοια είναι γυναίκες.

Όμως εάν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής , συμπεριλαμβανομένης την τακτική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφής και τη διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας καθώς μεγαλώνετε. Παρόλα αυτά αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε μια γνωστική αξιολόγηση.