WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε έλλειψη ιωδίου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Φεβρουαρίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν έχετε έλλειψη ιωδίου;
pexels
Τι είναι η έλλειψη ιωδίου; Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με το που ακούν τη λέξη ιώδιο το πρώτο που τους έρχεται στο μυαλό είναι το αλάτι. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν ιωδιούχο αλάτι για να τονώσουν τη γεύση του φαγητού τους. Πράγματι, οι περισσότεροι παραγωγοί αλατιού προσθέτουν ιώδιο στο επιτραπέζιο αλάτι από τη δεκαετία του 1920 για να βοηθήσουν στη διόρθωση των ελλείψεων ιωδίου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι τρώμε πάρα πολύ, πώς μπορεί ένα άτομο να καταλήξει να αναπτύξει ανεπάρκεια ιωδίου; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Τι είναι το ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα ή μπορεί και να προστεθεί σε διάφορα τρόφιμα και διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος. Βοηθά στη δημιουργία των θυρεοειδικών ορμονών θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες παίζουν ρόλο στην παραγωγή πρωτεϊνών, στη συνολική λειτουργία του μεταβολισμού μας και στη μετατροπή σε χρησιμοποιήσιμες ουσίες. Το ιώδιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού και σκελετικού συστήματος.

Συνιστώμενη πρόσληψη ιωδίου

Η έλλειψη ιωδίου είναι καταστροφική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Επομένως, οι απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία είναι πολύ υψηλότερες. Οι συνιστώμενες διατροφικές συστάσεις (RDA) για το ιώδιο είναι:

  • Γέννηση έως 6 μηνών: 110 mcg

  • 7 έως 12 μήνες: 130 mcg

  • 1 έως 3 ετών: 90 mcg

  • 4 έως 8 ετών: 90 mcg

  • 9 έως 13 ετών: 120 mcg

  • 14 έως 18 ετών: 150 mcg

  • 19 ετών και άνω: 150 mcg

  • Εγκυμοσύνη: 220 mcg

  • Γαλουχία: 290 mcg

Οι RDA έχουν οριστεί να δείχνουν το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του 97 έως 98 τοις εκατό των υγιών ανθρώπων.

Συμπτώματα ανεπάρκειας ιωδίου

  • Βρογχοκήλη. Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας. Όταν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου, ο θυρεοειδής μπορεί να διευρυνθεί, κάτι που ονομάζεται βρογχοκήλη και μπορεί να δυσκολέψει την κατάποση και την αναπνοή.

  • Η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι αργή. Αυτό ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κρύο, να επιβραδύνει τη γνωστική λειτουργία και να προκαλέσει κακή διάθεση.

  • Έχετε επιπλοκές εγκυμοσύνης. Επειδή το ιώδιο είναι τόσο κρίσιμο στην ανάπτυξη του εμβρύου, η σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή , θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες.

Η έλλειψη ιωδίου συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό από αυτό το στοιχείο. Αλλά ορισμένες ομάδες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν υψηλότερες ανάγκες σε ιώδιο λόγω του ρόλου του ιωδίου στην ανάπτυξη του εμβρύου, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην ανάπτυξη του μωρού. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 220 mcg την ημέρα. Οι θηλάζουσες χρειάζονται 290 mcg.

Άτομα σε αυστηρές δίαιτες

Μπορεί να δοκιμάσετε μια μοντέρνα δίαιτα για να χάσετε βάρος, αλλά μερικές φορές αυτές οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση μιας δίαιτας Paleo μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες έλλειψης του θρεπτικού συστατικού.

Ασθενείς με υπέρταση

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ή καρδιακή νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας έχει συμβουλέψει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να ανησυχείτε ότι η κατανάλωση λιγότερου αλατιού θα σας θέσει σε κίνδυνο ανεπάρκειας. Να τι πρέπει να γνωρίζετε: Εάν έχετε ήδη έλλειψη ιωδίου και κάνετε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, τα επίπεδα ιωδίου σας πιθανότατα θα χειροτερέψουν. Αλλά αν ξεκινήσετε με επαρκή επίπεδα, η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι ασφαλής και δεν θα οδηγήσει πιθανότατα σε ανεπάρκεια. Εάν έχετε υπέρταση και ανησυχείτε για τις διατροφικές αλλαγές, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Άτομα με άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών

Άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το σελήνιο , η βιταμίνη Α και πιθανώς ο ψευδάργυρος , μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή του ιωδίου και τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Jenny.Gr

Αντιμετώπιση ανεπάρκειας Ιωδίου

Η κατανάλωση τροφών ή η λήψη συμπληρωμάτων όπως συνιστάται από τον γιατρό σας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα ιωδίου στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβετε θεραπεία εάν η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, εάν έχετε βρογχοκήλη ( διογκωμένο θυρεοειδή ) που προκαλείται από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή σας (υπάρχουν και άλλοι λόγοι για βρογχοκήλη), τότε η χρήση ιωδιούχου αλατιού ή η κατανάλωση θαλασσινών δύο φορές την εβδομάδα είναι μια θεραπεία στον τρόπο ζωής που μπορεί να δώσει εσείς την ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σας.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιωδίου είναι αποτελεσματικά στο να ανεβάσουν τα επίπεδα στο σημείο που θα έπρεπε. Μια μικρή μελέτη σε νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα ιωδίου 150 mcg ημερησίως αύξησε τις συγκεντρώσεις του μετάλλου στα ούρα 1,8 φορές μετά από 45 ημέρες. Μετά από 90 ημέρες συμπλήρωσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου αυξήθηκε κατά 42 τοις εκατό.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο (όπως γαλακτοκομικά, φύκια και θαλασσινά, αρκεί να έχουν καθαριστεί από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης) μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδά σας. Εάν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε από ανεπάρκεια και καταναλώνετε μη ιονισμένο αλάτι, η αλλαγή σε ιωδιούχο αλάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ωστόσο, η υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να είναι πρόβλημα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη σωστή ποσότητα για τις ανάγκες σας.

Χρειάζεται να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να λάβουν συμπλήρωμα ιωδίου, αλλά εάν εμπίπτετε σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, αυτό μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Λάβετε υπόψη ότι το ανεκτό ανώτατο όριο που έχει οριστεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είναι 1.100 mcg για ενήλικες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και με συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Παραδόξως, η λήψη υπερβολικής ποσότητας ιωδίου μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη μη λήψη αρκετού - για παράδειγμα, και τα δυο μπορεί να οδηγήσουν σε βρογχοκήλη, αυξημένη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη ( TSH ) και υποθυρεοειδισμό. Επομένως, μην αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας μόνοι σας.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ιωδίου;

Η λήψη περισσότερου ιωδίου στη διατροφή σας είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ανεπάρκειας. Ακολουθούν ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο:

  • Φύκια, ολόκληρα ή φύλλα (1 g): 16 έως 2.984 mcg

  • Ψημένος μπακαλιάρος (3 ουγκιές [oz]): 99 mcg

  • Απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (1 φλιτζάνι): 75 mcg

  • Πατάτα με φλούδα: 60 mcg

  • Γάλα με μειωμένα λιπαρά (1 φλιτζάνι): 56 mcg

  • Λευκό ψωμί (2 φέτες): 45 mcg

  • Γαρίδες (3 oz): 35 mcg (23 τοις εκατό DV)

  • Ιωδιούχο αλάτι (¼ κουταλάκι του γλυκού): 71 mcg

Αν και η έλλειψη ιωδίου δεν είναι συνηθισμένη στις δυτικές χώρες, μπορείτε να την αποτρέψετε τρώγοντας μια ποικίλη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων καλών πηγών ιωδίου, όπως τα θαλασσινά και το γιαούρτι. Το μαγείρεμα με ιωδιούχο αλάτι είναι ένας από τους κύριους τρόπους διατήρησης επαρκών επιπέδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσετε αλάτι στο φαγητό σας για να φτάσετε στο όριο ιωδίου σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.