WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για ισχυρό ανοσοποιητικό


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2023

8 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για ισχυρό ανοσοποιητικό
pexels
Παραλείψτε τα συμπληρώματα και ψάξτε στο ντουλάπι σας για αυτές τις τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για ισχυρό το ανοσοποιητικό

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να τον λαμβάνει από τη διατροφή, επειδή δεν μπορεί να τον παράγει από μόνο του. Όταν καταναλώνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου, το σώμα λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και κατ επέκταση έχουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό. Η Ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 8 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου, αυξάνεται στα 11 χιλιοστόγραμμα για τις έγκυες και τις θηλάζουσες επειδή χρειάζονται τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, επομένως το σώμα μας χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια, ειδικά αν τρώτε μια ποικιλία τροφών. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι, οι έγκυες, τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα ή όσοι έχουν χρόνια κατάχρηση αλκοόλ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου. Τα άτομα σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις πηγές τροφίμων που είναι πιο πλούσιες σε ψευδάργυρο, ενώ μπορεί μερικές φορές να χρειάζονται συμπλήρωμα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο

Το σώμα απορροφά πιο εύκολα τις πηγές ζωικής πρωτεΐνης ψευδαργύρου, αλλά σίγουρα μπορείτε να επιτύχετε τη συνιστώμενη πρόσληψη καταναλώνοντας μόνο φυτικές πηγές ψευδαργύρου. με μια τροφή πλούσια σε ψευδάργυρο για να διασφαλιστεί η καλύτερη απορρόφηση.

Κόκκινο κρέας

Εάν τρώτε κρέας, το βοδινό κρέας είναι ξεκάθαρος νικητής όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει 5,2 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.Μια χοιρινή μπριζόλα παρέχει μικρότερη ποσότητα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή με 1,9 χιλιοστόγραμμα.

Πουλερικά

Το πιο σκούρο κρέας, όπως οι μηροί, παρέχει περισσότερο ψευδάργυρο από το λευκό στήθος κοτόπουλου. Υπάρχουν 2,4 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου στους μαγειρεμένους μηρούς κοτόπουλου και 2,6 χιλιοστόγραμμα στους μηρούς της μαγειρεμένης γαλοπούλας.

Τόφου

Εκτός από μια αξιόπιστη φυτική πηγή πρωτεΐνης, το τόφου προσφέρει επίσης ψευδάργυρο. Μια μερίδα (100 γραμμάρια) τόφου έχει 1,1 χιλιοστόγραμμα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν 2,2 χιλιοστόγραμμα και τα κάσιους περιέχουν 1,6 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου. Μια μερίδα ηλιόσπορων περιέχει 5 χιλιοστόγραμμα και μια μερίδα 3 κουταλιών της σούπας σπόρους κάνναβης περιέχει 3 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.

Φασόλια και όσπρια

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 1,3 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου και μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια έχει επίσης 1,3 χιλιοστόγραμμα.

Γιαούρτι, γάλα και τυριά

Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν ψευδάργυρο καθώς και ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα περιέχει 1 χιλιοστόγραμμα.

Jenny.Gr
pexels

Ολικής αλέσεως

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης έχει 2,3 χιλιοστόγραμμα, ενώ το καστανό ρύζι προσφέρει 1,4 χιλιοστόγραμμα.

Ορισμένα λαχανικά

Αν και τα λαχανικά δεν είναι οι πιο πλούσιες πηγές ψευδαργύρου, ορισμένα παρέχουν υψηλότερη ποσότητα από άλλα. Μισό φλιτζάνι μανιτάρια παρέχει 1 χιλιοστόγραμμα και τα πράσινα μπιζέλια έχουν 0,9 χιλιοστόγραμμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.