WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Φεβρουαρίου 2023

6 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια
pexels
Τις περισσότερες φορές η διάρροια προκαλείται από ιό ή λοίμωξη. Μπορεί ακόμη και να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε τακτικά χαλαρά, υδαρή κόπρανα, μια τροφική αλλεργία, δυσανεξία ή η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να είναι η αιτία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε ποιες συγκεκριμένες τροφές προκαλούν τα συχνά ταξίδια σας στην τουαλέτα, επειδή αυτό που ενοχλεί ένα άτομο μπορεί να μην επηρεάζει κάποιο άλλο. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε τακτικά επεισόδια διάρροιας, η τήρηση ημερολογίου διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον ένοχο.

6 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια

Τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η μαλτιτόλη προστίθενται σε ορισμένα διαιτητικά τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς ζάχαρη", "μηδενική ζάχαρη" ή "χαμηλή ζάχαρη" για να βοηθήσουν στη διατήρηση της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και το επίπεδο γλυκύτητας υψηλό.

Όμως τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί πολλές φορές να προκαλέσουν διάρροια, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Η πέψη τους συχνά έχει ως αποτέλεσμα να τραβάει περισσότερο νερό στα έντερά μας, με αποτέλεσμα τα υδαρή κόπρανα.

Γαλακτοκομικά

Αν όταν τρώτε παγωτό, τυρί ή όταν πίνετε γάλα τρέχετε στο μπάνιο, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αρκετά συχνή και εκτός από τη διάρροια, μπορεί επίσης να εμφανίσετε κράμπες, φούσκωμα και ναυτία.

FODMAPs

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (που σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) μπορούν να καταστρέψουν το πεπτικό σύστημα, ειδικά για όσους πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), το οποίο επηρεάζει το 10 έως 15 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικού Διαταραχές .

Τα FODMAPs είναι μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs:

  • Γαλακτοκομικά: Γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, σπιτικό γιαούρτι 24ωρης ζύμωσης, σκληρά τυριά, όπως φέτα και μπρί

  • Φρούτα: Βατόμουρα, ακτινίδια, λεμόνι, πορτοκάλια, φράουλες, πεπόνια, γκρέιπφρουτ, μπανάνες.

  • Λαχανικά: Καρότα, αγγούρια, τζίντζερ, μαρούλι, ελιές, μελιτζάνες, σχοινόπρασο, μπαμπού λαχανικό, κινέζικο λάχανο, φρέσκα κρεμμυδάκια και γογγύλια.

  • Πρωτεΐνη: Μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και προσιούτο.

  • Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, μακαντάμια, φιστίκια Αιγίνης, κουκουνάρι και καρύδια.

  • Δημητριακά / Σπόροι: Βρώμη, πίτουρο βρώμης, πίτουρο ρυζιού, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, όπως φαγόπυρο, κινόα, λευκό ρύζι, αλεύρι φαγόπυρου και κινόα.

Η ανοχή των τροφίμων με FODMAPs διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από τρόφιμο σε τρόφιμο, πιθανόν λόγω της διαφορετικής μικροχλωρίδας του εντέρου των ατόμων και έτσι συστήνεται παράλληλα με την δίαιτα να προσλαμβάνονται και προβιοτικά, τα οποία φαίνεται πως ενισχύουν την παραπάνω ανοχή. ε αποτέλεσμα να προκαλούνται φούσκωμα, διάρροια και μετεωρισμό.

Jenny.Gr
pexels

Τηγανητά

Ενώ ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να μην οδηγήσει σε διάρροια, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι δύσκολο να τα χωνέψει το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Εάν το σώμα μας δυσκολεύεται να αφομοιώσει τα λίπη, τελικά θα φτάσουν στο κόλον, όπου διασπώνται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει εισροή υγρών, με αποτέλεσμα τη διάρροια.

Αλκοόλ

Το να πίνετε αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, αλλά μπορεί επίσης να βρεθείτε κολλημένοι στην τουαλέτα. Η εμφάνιση διάρροιας μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η υπερβολική πρόσληψη υγρών, οι αλλαγές στο μικροβίωμα, ο ερεθισμός του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα ή ακόμα και η βλάβη των μυών του εντέρου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.