WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να κάνετε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να κάνετε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές
pexels
Αυτές οι συμβουλές διευκολύνουν την υγιεινή διατροφή.

Είναι 16:30 και πεινάτε. Το μεσημεριανό γεύμα ήταν πριν από ώρες, και το δείπνο φαίνεται αιώνες μακριά. Πηγαίνετε στην κουζίνα για ένα σνακ γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας ανανάς στον πάγκο με τα φρούτα—αλλά μετά θα χρειαστεί να βγάλετε ένα ξύλο κοπής και ένα τεράστιο μαχαίρι για να τον κόψετε και να τον φάτε. Είναι πολλή προσπάθεια. Θα μπορούσατε επίσης να ψάξετε στο ντουλάπι σας για την τελευταία μπάρα που είναι θαμμένη ανάμεσα στα σνακ, αλλά ποιος ξέρει πού βρίσκεται; Αλλά όταν ανοίγετε το ψυγείο, υπάρχει ένα βολικά τοποθετημένο κομμάτι κέικ. Γιούπι…

Το κέικ είναι υπέροχο. Μπορείτε απλά να κόψετε ένα κομμάτι και να το απολαύσετε. Όμως αν κάθε φορά που πεινάτε τρώτε και ένα γλυκό, όπως το κέικ τότε μετά από λίγο θα ξαναπεινάσετε και φυσικά δεν θα έχετε δώσει στο σώμα σας την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Το μυστικό για να κάνετε ισορροπημένες επιλογές τροφίμων

Πώς όμως μπορείτε να επιλέξετε κάτι πιο υγιεινό, όπως φρέσκα φρούτα αντί για κέικ (ξανά); Η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο σχετική με τα τρόφιμα που διατηρείτε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι, αλλά έχει να κάνει περισσότερο στο πώς και πού τα αποθηκεύετε. Τείνουμε να ελκυόμαστε προς το εύκολο και από αυτό που βρίσκεται μπροστά μας. Αν το να επιλέξουμε τροφές πλούσιες σε σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται δύσκολο, πιθανότατα θα οδηγηθούμε στην εύκολη επιλογή, η οποία συχνά δεν είναι ένα φρούτο ή λαχανικό.

Όταν η κουζίνα σας δεν είναι σωστά οργανωμένη και δεν μπορείτε να βρείτε κάτι υγιεινό την ώρα που πεινάτε, το πιο πιθανό είναι να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας. Αν όμως ξεκινήσετε να οργανώνετε τα ράφια της κουζίνας σας, τότε οι επιλογές τροφίμων πλούσια σεθρεπτικά συστατικά θα είναι πιο βολικές από το άνοιγμα μιας σακούλας πατατάκια.

Πώς θα οργανώσετε την κουζίνα σας για να κάνετε πιο ισορροπημένες επιλογές τροφίμων

Δημιουργήστε λειτουργικές ζώνες

Ενώ υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι οργάνωσης μιας κουζίνας, προτείνω τη δημιουργία ζωνών ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του χώρου. Κάθε ζώνη πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο τύπο αντικειμένου. Για παράδειγμα, αποθηκεύετε μπαχαρικά και λάδια μαζί και κρατάτε αυτά που χρειάζεστε για το μαγείρεμα κοντά στο σημείο που μαγειρεύετε. Το κλειδί για τη δημιουργία λειτουργικών ζωνών είναι να αποθηκεύετε πράγματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο που τα χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, αποθηκεύστε γάντια φούρνου δίπλα στον φούρνο και σανίδες κοπής δίπλα στα μαχαίρια. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν ένα θρεπτικό τρόφιμο ή συνταγή απαιτεί μερικά λεπτά προετοιμασίας, ο τεμαχισμός, το πλύσιμο ή το καρύκευμα δεν θα απαιτούν τόσο πολύ χρόνο.

Τακτοποιήστε την κατάψυξη

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια καλά τακτοποιημένη κατάψυξη, ειδικά αν έχετε την τάση να καταψύχετε τα φαγητά. Εάν προσπαθείτε να κάνετε γενικά ισορροπημένες επιλογές, η προετοιμασία και η αποθήκευση προπαρασκευασμένων φαγητών σε δοχεία είναι μια βολική, θρεπτική και πιο γρήγορη επιλογή από το να παραγγέλνετε απ΄έξω. Ένας οργανωμένος καταψύκτης είναι απαραίτητος, ειδικά όταν είστε πολυάσχολοι.

Jenny.Gr
pexels

Τοποθετήστε τις πιο υγιεινές επιλογές μπροστά στα ράφια της κουζίνας

Ένα οργανωμένο ντουλάπι είναι επίσης απαραίτητο. Οι άνθρωποι κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές όταν είναι προσβάσιμες. Αν όμως βάζετε τα πιο υγιεινά σνακ στο πίσω μέρος του ντουλαπιού, ώστε να μην είναι στο άμεσο οπτικό σας πεδίο, πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο αναζητώντας τα και δεν είναι ευνοϊκό όταν πεινάτε.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καλά τον χώρο και τοποθετείτε τις τροφές που θέλετε να επιλέγετε κάπου που να είναι εύκολα προσβάσιμες. Και όχι μόνο προσβάσιμες, αλλά περισσότερο προσιτές από ότι τις λιγότερο θρεπτικές λιχουδιές που θέλετε να τρώτε με μέτρο. Τοποθετήστε τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα, πλιγούρι βρώμης, μπάρες και πολλά άλλα, μπροστά και στο κέντρο, ώστε να μην χρειάζεται να τα ψάχνετε.

Κόψτε τα φρούτα και τα λαχανικά

Κόψτε τα φρούτα και λαχανικά σε κομμάτια και αποθηκεύστε τα σε δοχεία τροφίμων κοντά στο μπροστινό μέρος του ψυγείου. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια επιλογή (και να τα αφήσετε να χαλάσουν) όταν είναι αποθηκευμένα στην κάτω και πίσω γωνία του συρταριού προϊόντων. Και δεδομένου ότι μπορεί να είναι μια πρόκληση να παρακινήσετε τον εαυτό σας να κόψει και να ξεφλουδίσει αυτά τα τρόφιμα όταν πεινάτε ή είστε απασχολημένοι, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο εκ των προτέρων για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη στο μέλλον μπορεί να σας αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που τρώτε.

Τα περισσότερα κομμένα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο, εάν φυλάσσονται καλά σε αεροστεγές δοχείο (μυρίστε το για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση). Ενώ ο τεμαχισμός ορισμένων τύπων φρέσκων προϊόντων μπορεί τεχνικά να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους (σε σύγκριση με την αποθήκευσή τους άκοπα στον πάγκο – το καρπούζι, για παράδειγμα), κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να τα καταναλώνετε πιο συχνά.