WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε πια για τη χοληστερόλη στα τρόφιμα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε πια για τη χοληστερόλη στα τρόφιμα;
pexels
Τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για την υγεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, μπορεί να μην επηρεάσει τη χοληστερόλη που υπάρχει στο αίμα σας.

Είναι η χοληστερίνη καλή για εσάς; Είναι η χοληστερίνη κακή για εσάς; Είναι περίπλοκο.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που τελικά καταλήγει στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλεί την πλάκα που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η σχέση μεταξύ χοληστερόλης και σώματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Το σώμα ρυθμίζει την ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα σας.

Υπάρχουν διάφορα είδη χοληστερόλης: Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή η LDL (κακή) χοληστερόλη συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας μαζί με τα τριγλυκερίδια, ένα άλλο λιπίδιο. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή η HDL (καλή) χοληστερόλη αποθαρρύνει τη συσσώρευση πλάκας.

Η LDL είναι η κακή χοληστερόλη που πρέπει να αποφεύγετε γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη χοληστερόλη διαφέρει. Όμως γενετική– όχι η διατροφή – είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης το σώμα δημιουργεί χοληστερόλη σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορείτε να φάτε, επομένως η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν θα επηρεάσει πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Περίπου το 85% της χοληστερόλης στην κυκλοφορία παράγεται από το σώμα στο ήπαρ. Δεν προέρχεται απευθείας από τη χοληστερόλη που τρώτε.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε για τη χοληστερόλη στα τρόφιμα;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε trans λιπαρά. Αυτά εμφανίζονται συχνά στις ετικέτες των τροφίμων ως υδρογονωμένα έλαια ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αυτοί οι τύποι λιπών τείνουν να αυξάνουν τη χοληστερόλη και τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό της διατροφικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και την εστίαση περισσότερο στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχης ζωικής πρωτεΐνης ή φυτικών πηγών πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.