WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξία στην άσκηση: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαρτίου 2023

Δυσανεξία στην άσκηση: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται
unsplash
Η δυσανεξία στην άσκηση είναι η μειωμένη ικανότητα ή αδυναμία του σώματος κάποιου να εκτελέσει φυσικές δραστηριότητες τυπικές για την ηλικία του.

Τα άτομα με δυσανεξία στην άσκηση συχνά βιώνουν εξουθενωτική κόπωση όταν συμμετέχουν σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα , αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν ελαφριά άσκηση και καθημερινές δραστηριότητες. Αν και διάφορες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στην άσκηση, είναι το κύριο σύμπτωμα της διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα σημεία, τα συμπτώματα και τις αιτίες της δυσανεξίας στην άσκηση.

Σημάδια και συμπτώματα

Η αδιαθεσία μετά την άσκηση και η σοβαρή εξάντληση είναι τα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στην άσκηση. Τα άτομα συνήθως βιώνουν ένα αίσθημα κόπωσης και δύσπνοιας όταν συμμετέχουν σε σωματική άσκηση οποιασδήποτε έντασης, συμπεριλαμβανομένης της ήπιας προσπάθειας κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων.

Παρακάτω είναι μερικά τυπικά σημεία και συμπτώματα δυσανεξίας στην άσκηση:

  • Εξαιρετική κούραση

  • Κούραση

  • Εξάντληση

  • Νωθρότητα

  • Πόνος στο στήθος ( στηθάγχη )

  • Ναυτία , έμετος

  • Βαρύτητα στα άκρα

  • Πόνος των μυών

  • Δύσπνοια ( δύσπνοια )

  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός ( καρδιακή αρρυθμία )

Αιτίες

Η αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κύρια αιτία δυσανεξίας στην άσκηση. 5 Ωστόσο, οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που εμποδίζει την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στους μύες που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στην άσκηση.

Για παράδειγμα, αναπνευστικές παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα , εμφύσημα και άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις που μειώνουν την ικανότητα κάποιου να παίρνει βαθιές αναπνοές, μειώνουν σημαντικά την ποσότητα του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για να τροφοδοτήσει τις μυϊκές συσπάσεις.

Ο ιός SARS-CoV-2 (COV-19) μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσανεξία στην άσκηση. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του Οκτωβρίου 2022 διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων με μακρά συμπτώματα COVID, η ικανότητα άσκησης μειώθηκε σημαντικά περισσότερο από τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Jenny.Gr
unsplash

Διάγνωση

Το τεστ καρδιοπνευμονικής άσκησης, γνωστό και ως δοκιμή VO2, είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την αξιολόγηση της αερόβιας ικανότητας και τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα κάποιου ανταποκρίνεται στη σωματική δραστηριότητα σε διάφορες εντάσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία της βασικής αιτίας της δυσανεξίας στην άσκηση μπορεί να δημιουργήσει μια ανοδική πορεία δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να αρχίσουν να ασχολούνται με περισσότερες σωματικές δραστηριότητες και να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία της άσκησης. Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξία στην άσκηση, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να λάβετε ακριβή διάγνωση και να καταλήξετε σε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Προτού αρχίσετε να κατηγορείτε την αδυναμία σας να ασκηθείτε στην «έλλειψη θέλησης», μιλήστε ένα γιατρό για τα εξουθενωτικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια ή μετά τη σωματική δραστηριότητα. Αφού αντιμετωπίσετε το ζήτημα που κάνει την άσκηση τόσο αφόρητη, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.