WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε αντιβιοτικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαρτίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε αντιβιοτικά
pexels
Τα αντιβιοτικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Εκτός όμως από το να γίνετε καλά, τι άλλο μπορεί να συμβεί στο σώμα σας;

Τα αντιβιοτικά έχουν μακρά ιστορία, που χρονολογείται αιώνες πριν όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη μούχλα και άλλες φυσικές ουσίες για τη θεραπεία λοιμώξεων. Ωστόσο, μόλις τον εικοστό αιώνα ανακαλύφθηκαν τα πραγματικά αντιβιοτικά. Το 1928, ο Alexander Fleming ανακάλυψε την πενικιλίνη, ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγεται από το μούχλα Penicillium. Αυτό άλλαξε το παιχνίδι στον ιατρικό κόσμο, καθώς ήταν η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για βακτηριακές λοιμώξεις. Μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης, γρήγορα ακολούθησαν και άλλα αντιβιοτικά, όπως η στρεπτομυκίνη και η τετρακυκλίνη. Αυτά τα αντιβιοτικά ήταν αποτελεσματικά έναντι πολλών βακτηριακών λοιμώξεων και βελτίωσαν σημαντικά τις θεραπείες.

Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, με τη μεγάλη δύναμη έρχεται η ευθύνη. Η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση αντιβιοτικών οδήγησαν στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά βακτηρίων, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Ενώ λοιπόν τα αντιβιοτικά σώζουν ζωές, μπορούν επίσης να έχουν παρενέργειες και αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάρετε ένα αντιβιοτικό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε αντιβιοτικά.

Δεν είναι όλα τα αντιβιοτικά ίδια

Πολλές κατηγορίες αντιβιοτικών λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Επειδή τα αντιβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων, δεν είναι όλα ίδια. Η πενικιλίνη, για παράδειγμα, δρα ενάντια στα θετικά κατά Gram βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, ενώ η τετρακυκλίνη εμποδίζει τα βακτήρια να παράγουν την απαραίτητη πρωτεΐνη για να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, η τετρακυκλίνη δεν μπορεί να ληφθεί με αντιόξινα και πολλά συμπληρώματα, καθώς αυτές οι ουσίες παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του φαρμάκου.

Επιπλέον ορισμένα αντιβιοτικά είναι ευρέως φάσματος, που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας βακτηρίων και μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρές λοιμώξεις των οστών, της καρδιάς ή του εγκεφάλου. Αντίθετα, τα αντιβιοτικά στενού φάσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων.

Επίσης διάφορα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή άλλες παρενέργειες. Ανάλογα με την ειδική κατάσταση του ασθενούς, αυτό μπορεί να κάνει ορισμένα αντιβιοτικά λιγότερο επιθυμητά.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε αντιβιοτικά

Μπορεί να βλάψουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ των φιλικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο και των επιβλαβών που προκαλούν λοιμώξεις. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη λοίμωξή σας.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών. Αυτό το οικοσύστημα παίζει ζωτικό ρόλο τόσο στη διατήρηση της καλής υγείας, βοηθώντας την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και την παραγωγή βιταμινών και ορμονών όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από επιβλαβή παθογόνα.

Όταν παίρνετε αντιβιοτικά, μπορεί να διαταράξετε την ευαίσθητη ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σκοτώνοντας ή αναστέλλοντας την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία και αντοχή στα αντιβιοτικά.

Επιπλέον, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να κυριαρχήσουν, με αποτέλεσμα λοιμώξεις στο έντερο, όπως το Clostridium difficile (C. diff).

Αντοχή στα αντιβιοτικά

Η αντοχή στα αντιβιοτικά σημαίνει ότι τα βακτήρια αναπτύσσουν νέους τρόπους για να επιβιώσουν και να αντισταθούν. Η κατάχρηση ή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι σαν να δίνουμε στα βακτήρια κωδικούς εξαπάτησης, επιτρέποντάς τους να προσαρμοστούν γρήγορα και να γίνουν ανθεκτικά. Ευτυχώς, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της αντοχής χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά με σύνεση και υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια σημαντική παγκόσμια ανησυχία για την υγεία. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου και προκαλείται από φυσικές διεργασίες καθώς και από κακή χρήση αντιβιοτικών. Καθώς η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται, ορισμένες λοιμώξεις γίνονται πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, υψηλότερο ιατρικό κόστος και αυξημένη θνησιμότητα.

Το CDC αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν αμυντικές στρατηγικές έναντι των αντιβιοτικών και των αντιμυκητιασικών. Αυτοί οι μηχανισμοί καθορίζονται από τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από το DNA του μικροοργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρόβια που είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστούν μπορεί να γίνουν ουσιαστικά μη θεραπεύσιμα.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί να συμβούν αλλεργικές αντιδράσεις

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Μια αλλεργική αντίδραση στα αντιβιοτικά εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στο φάρμακο και παράγει υπερβολικά αντισώματα, οδηγώντας σε κνίδωση, κνησμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση στα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, την πρώτη φορά που παίρνετε ένα αντιβιοτικό, μπορεί να μην εμφανίσετε αντίδραση καθώς το σώμα σας δημιουργεί τα αντισώματα. Ωστόσο, μια επόμενη δόση μπορεί να είναι το έναυσμα καθώς το σώμα αντιδρά στο φάρμακο.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο StatPearls, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν με οποιοδήποτε αντιβιοτικό, αλλά ορισμένα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση από άλλα. Η πενικιλίνη είναι το πιο κοινό αντιβιοτικό που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις, άλλα αντιβιοτικά, όπως οι κεφαλοσπορίνες, οι σουλφοναμίδες και οι μακρολίδες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια αντίδραση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για καθοδήγηση.

Μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας

Σας έχουν συνταγογραφηθεί ποτέ αντιβιοτικά για μια βακτηριακή λοίμωξη και μετά καταλήξετε με ενοχλητική κολπική μόλυνση ζύμης; Δεν είστε οι μόνες. Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου σας, οδηγώντας σε υπερανάπτυξη ζυμομύκητα και με αποτέλεσμα μόλυνση ζύμης.

Μερικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν συμβεί αυτό είναι κνησμός, κάψιμο ή λευκή, σβολιασμένη κολπική έκκριση. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και άβολο, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι επιλεκτικά στα βακτήρια-στόχους τους. Σκοτώνουν τόσο τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση όσο και τα καλά βακτήρια.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, να έχετε υπόψη σας τις πιθανές παρενέργειες μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες και να μιλήσετε με τον γιατρό σχετικά με τρόπους πρόληψης.

Μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία

Τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και τη διάθεσή σας αλλάζοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, μια διαδικασία γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Μια μελέτη στο Journal of Internal Medicine αναφέρει ότι αυτός ο άξονας συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο και όταν η εντερική χλωρίδα αλλάζει, η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί κυρίως με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Η πρώτη περίπτωση κατάθλιψης που προκαλέστηκε από αντιβιοτικά αναφέρθηκε το 2010. Ένας 75χρονος άνδρας χωρίς ιστορικό ψυχιατρικής νόσου έπαθε σοβαρή κατάθλιψη και αυτοκτόνησε. Είχε λάβει αντιβίωση για μια μετεγχειρητική λοίμωξη στο τραύμα. Ο ιατροδικαστής αποκάλυψε ότι η θεραπεία ήταν η κύρια αιτία της αυτοκτονίας του.

Αυτό το περιστατικό προειδοποίησε τον ιατρικό κόσμο να εξετάσει αυτόν τον δυνητικά σοβαρό σχετικό κίνδυνο. Επιπλέον, το John Hopkins Medicine αποκαλύπτει τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο σε ασθενείς με υπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας και αλλαγές συμπεριφοράς.

Αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανησυχιών για την ψυχική υγεία και τη λήψη αντιβιοτικών, ωστόσο η έρευνα που συνδέει τα αντιβιοτικά και την ψυχική υγεία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης.

Τα προβιοτικά μάχονται για τη διάσωση των φιλικών βακτηρίων

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά γιατί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την πρόληψη των παρενεργειών που προκαλούνται από αυτά, όπως η διάρροια, το φούσκωμα και τα αέρια. Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών και των κακών βακτηρίων στο έντερο.

Εκτός από τη λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος, μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από τις τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και η kombucha. Το γιαούρτι συγκεκριμένα είναι μια πολύ γνωστή πηγή προβιοτικών, καθώς διαθέτει ζωντανές καλλιέργειες ευεργετικών βακτηρίων όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium.

Τέλος όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μερικές οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα και δεν πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτών των ασθενειών. Η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν χρειάζονται μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό όταν απαιτείται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.