WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη θεραπεία για τους κιρσούς υπάρχει και οι γυναίκες μπορούν να τη διεκδικήσουν


JTeam

13 Μαρτίου 2023

Η καλύτερη θεραπεία για τους κιρσούς υπάρχει και οι γυναίκες μπορούν να τη διεκδικήσουν
Εμφανίσατε κιρσούς στα πόδια; Μην ανησυχείτε, γιατί δεν είστε οι μόνες. Είναι εκατομμύρια οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα δουν κιρσούς στα πόδια τους κάποια στιγμή στη ζωή τους και τότε θα πρέπει να αναζητήσουν τη σωστή θεραπεία.

Ακόμα και στο χώρο του θεάματος είναι πολλές οι γυναίκες που έχουν καταφύγει σε συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών. Ονόματα όπως η Britney Spears, η Emma Thompson και η Sarah Jessica Parker έχουν υποβληθεί σε θεραπείες για τους κιρσούς όχι μόνο για να νιώσουν πιο όμορφες, αλλά κυρίως για την υγεία του φλεβικού τους συστήματος.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει μια γυναίκα είναι πως οι κιρσοί δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα γιατί πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος επέκτασης κάποιου θρόμβου σε πιο κεντρικά φλεβικά στελέχη, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μία σοβαρή επιπλοκή, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενή.

Jenny.Gr

Πώς λειτουργεί το φλεβικό σύστημα;

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει αυτή τη διαδρομή, ωθώντας το αίμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στην δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί;

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος λόγος καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων. Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:

  • ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.)
  • οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.ά.)
  • η ηλικία
  • ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης
  • συγγενείς (γενετικοί) λόγοι, όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια σε άτομα νεαρής ηλικίας

Τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες εργασίας σας στην εμφάνιση κιρσών;

Το επάγγελμα ενός ατόμου και η πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών συνδέονται, ιδίως στην περίπτωση που έχετε κάποια γενετική προδιάθεση για τη φλεβίτιδα, αλλά και στην περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Επίσης, μολονότι τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας, η αφύσικη στάση των ποδιών φαίνεται να επιβραδύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα δυσκολεύεται να κάνει την κίνηση που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γάμπας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προδιάθεση για ευρυαγγείες και κιρσούς όταν φοράτε τα τακούνια σας για πολλές ώρες. Με λίγα λόγια, τα ψηλά τακούνια δεν προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια, αλλά την επιδεινώνουν σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Χάρη στο ενδοφλεβικό laser, οι κιρσοί πλέον αντιμετωπίζονται οριστικά. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα, κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση, που προσδίδει απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Τα σύγχρονα laser έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς των laser της πρώτης γενιάς διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες ενδοφλεβικής θεραπείας (φλέβες μεγάλης διαμέτρου ή πολύ επιφανειακές).

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, ο αγγειοχειρουργός εισάγει την οπτική ίνα του laser στην πάσχουσα φλέβα. Στη συνέχεια, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Η ομοιογενής και εστιασμένη ακτινική (Radial® 360o) διάχυση της ενέργειας laser, σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, μας εξασφαλίζει ομοιόμορφο κλείσιμο της ανεπαρκούσας φλέβας χωρίς κίνδυνο διάτρησης ή δερματικών βλαβών όπως αποχρωματισμός, κάψιμο ή μετεπεμβατικών εκχυμώσεων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με τη χρήση του ενδοφλεβικού laser;

Σε γενικές γραμμές, το ενδοαυλικό φλεβικό laser αποτελεί μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας. Χάρη στην υπερηχογραφική καθοδήγηση, είναι μια εξαιρετικά ακριβής και ασφαλής διαδικασία, για την οποία απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία. Επίσης, από τη στιγμή που δεν χρειάζονται χειρουργικές τομές, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μολύνσεων και μετεγχειρητικών ενοχλημάτων κι έτσι ο ασθενής δεν νιώθει δυσφορία.

Επιπλέον, επιτρέπει την αντιμετώπιση κάθε πιθανής ανατομικής παραλλαγής της νόσου με ταυτόχρονη θεραπεία πολλών διαφορετικών πηγών φλεβικής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ η ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να πάει περίπατο και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση. Με το ενδοαυλικό laser μπορούν να θεραπευθούν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια, με οποιαδήποτε ανατομική κατανομή της νόσου και αν υπάρχει. Τέλος, ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου επιτρέπει την θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή, με αρτηριακά προβλήματα, παχύσαρκοι, με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα).

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, Κηφισιά & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία)
Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε Instagram, Facebook & YouTube.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.