WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη;


JTeam

20 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη;
Ως γνωστόν, η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως τερηδόνα, ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών και κακή αναπνοή έχοντας αντίκτυπο τόσο στην υγεία μας όσο και στην ποιότητα της ζωής μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου κι έχει ως στόχο να αναδείξει τα οφέλη της υγείας του στόματος, προάγοντας τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από αυτή, αλλά και τη σπουδαιότητά της για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Καθώς η φροντίδα της στοματικής υγείας δεν έχει ηλικία, η φετινή μέρα εστιάζει στην αξία της φροντίδας του στόματος σε κάθε στάδιο της ζωής. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται και η τριετής εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας με τίτλο “Be proud of your mouth” - «Νιώσε περήφανος για το στόμα σου» θυμίζοντάς μας όλα όσα πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να χαμογελάμε με υπερηφάνεια.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή μέρα, συναντήσαμε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου για να μας μιλήσει αναφορικά με την αξία της στοματικής υγείας, τα λάθη που κοστίζουν την υγεία των δοντιών μας, αλλά και τις νέες τάσεις στην επιστήμη της Οδοντιατρικής, που διαμορφώνουν το μέλλον της στοματικής υγείας, διευκολύνοντας όλο και πιο πολύ τους ανθρώπους να νιώσουν περήφανοι για το χαμόγελό τους.

Jenny.Gr

Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας είναι “Be proud of your mouth”, εστιάζοντας στη φροντίδα της στοματικής υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προκλήσεις αναφορικά με τη στοματική υγιεινή για κάθε ηλικιακή ομάδα;

Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τις δικές της προκλήσεις. Η νεαρή ηλικία χαρακτηρίζεται συχνά από αμέλεια και ασυνέπεια στη στοματική υγιεινή των δοντιών. Εδώ η πρόκληση είναι να καταφέρει τόσο η οικογένεια, όσο και ο Οδοντίατρος να εκπαιδεύσει το νεαρό άτομο να αποκτήσει σωστές καθημερινές συνήθειες. Περνάμε μετά σε μια ηλικιακή ομάδα όπου έχει γίνει αντιληπτό πως η φροντίδα του στόματος είναι αναγκαία. Στη συνέχεια διανύουμε την ηλικιακή περίοδο που ο κάθε άνθρωπος έχει πια παγιωμένες συνήθειες και παράλληλα χρειάζεται μεγάλη φροντίδα λόγω αυξημένης ηλικίας. Σε αυτό το στάδιο της ζωής του ανθρώπου η σωστή επιλογή Οδοντιάτρου έχει κομβική σημασία. Η πρόκληση, λοιπόν, είναι να επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει είτε από λάθος συνήθειες, είτε από το πέρασμα του χρόνου ή από κληρονομική προδιάθεση ή από αμέλεια. Τέλος, κλείνουμε με τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας, οι οποίες εξαρτώνται κατά πολύ από τη γενική υγεία και κατάσταση του ηλικιωμένου ατόμου. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση της στοματικής υγείας συνυπολογίζοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και να καταφέρει ο ηλικιωμένος να φροντίζει καθημερινά το στόμα του παραβλέποντας τις δυσκολίες του γήρατος.

Το βέβαιο είναι πως σταθερή πρόκληση παραμένει η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, η οποία μας βοηθά να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και να μην έχουμε λειτουργικά προβλήματα.

Θεωρείτε πως η στοματική υγεία είναι το παράθυρο προς τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου;

Η στοματική υγεία αποτελεί ένα δείκτη της γενικότερης κατάστασης του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση ένας υγιής άνθρωπος να έχει ένα εγκαταλελειμμένο στόμα. Παρόλα αυτά, η καλή στοματική υγιεινή από μόνη της δεν αρκεί, αλλά με βεβαιότητα δίνει μία σαφή ένδειξη για τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, πως η υγεία του στόματος παρουσιάζει υψηλό συσχετισμό με πολλά νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, αυτοάνοσα κ.ά.

Ποια είναι τα λάθη που μας κοστίζουν την υγεία των δοντιών μας, αλλά και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα;

Καθημερινά λάθη που μας κοστίζουν την υγεία των δοντιών μας είναι το πλημμελές ή ανύπαρκτο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, η λάθος επιλογή τροφών και ροφημάτων, το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και η αμέλεια να επισκεφτούμε για προληπτικό έλεγχο τον οδοντίατρο. Το στόμα δε χρειάζεται πολλά για να διατηρείται σε μια καλή κατάσταση. Θέλει συνέπεια στη στοματική υγιεινή και υλοποίηση των απαιτούμενων οδοντιατρικών θεραπειών που προκύπτουν.

Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο και τη χαρακτηρίζουν ως μια τραυματική εμπειρία;

Παλαιότερα η Οδοντιατρική ήταν επώδυνη, διότι δεν υπήρχαν τα μέσα και η γνώση για ανώδυνη οδοντιατρική περίθαλψη. Αυτό δημιούργησε μία γενιά φοβικών ασθενών λόγω τραυματικών εμπειριών που είχαν στο παρελθόν. Στις μέρες μας ένας καλός οδοντίατρος αποκλείεται να μην έχει όπλα στη φαρέτρα του για να κάνει τον ασθενή του να αισθανθεί καλά στην οδοντιατρική καρέκλα. Παράλληλα βέβαια με τις ανώδυνες τεχνικές και τα κατάλληλα μέσα, ο κάθε Οδοντίατρος χρειάζεται να έχει πολλή υπομονή και να μπαίνει πάντα στη θέση του ασθενούς του. Μετά από πολυετή εμπειρία σε φοβικούς ασθενείς θεωρώ ότι το σημαντικότερο όλων είναι ο Οδοντίατρος να μπορεί να αντιληφθεί εκ των προτέρων τι ακριβώς μπορεί να ενοχλήσει τον ασθενή του για να το αποφύγει ή τουλάχιστον να το διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο που ασθενής να μην αναβιώσει προηγούμενη τραυματική εμπειρία.

Με ποιον τρόπο συμβάλλει η Αισθητική Οδοντιατρική στη λειτουργικότητα της στοματικής κοιλότητας;

Η Αισθητική Οδοντιατρική συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση του χαμόγελου του ασθενούς. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τη βελτίωση της ψυχολογίας του και την αύξηση της αυτοπεποίθησής του. Αναφορικά όμως με τη λειτουργικότητα του στόματος η Αισθητική Οδοντιατρική συμβάλλει μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την υγεία του στόματος εάν η όποια αισθητική παρέμβαση λύνει παράλληλα και υπάρχοντα οδοντιατρικά προβλήματα. Μία ορθοδοντική μετακίνηση, για παράδειγμα, εκτός της επίλυσης του αισθητικού προβλήματος εξυπηρετεί την καλή στοματική υγεία και βελτιώνει τη λειτουργικότητα του στόματος. Το να κάνουμε, όμως, μία λεύκανση, ή μία βελτίωση του χαμόγελου με όψεις πορσελάνης μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου τη λειτουργικότητα και υγεία του στόματος του ασθενούς μας. Θα συνεισφέρουμε όμως στο αβίαστο χαμόγελό του! Θεωρώ πως η καλή στοματική υγιεινή πρέπει να συνδυάζεται με την επίλυση των οδοντιατρικών προβλημάτων με τον πλέον αισθητικό τρόπο.

Ποιες είναι οι τάσεις που παρατηρείτε στην επιστήμη της οδοντιατρικής για το 2023;

Η Οδοντιατρική του 2023 πορεύεται ψηφιακά. Έχουμε πλέον μπει σε μια καθαρά ψηφιακή εποχή, όπου οι νέες τάσεις είναι να εργαζόμαστε πλήρως ψηφιοποιημένα, με συνέπεια στις οδοντιατρικές αρχές, τα ιατρικά πρωτόκολλα, ανώδυνα και ευχάριστα για τον ασθενή μας. Έχουμε πολλές ευχάριστες εξελίξεις να δούμε στο χώρο της τεχνολογίας, που συνδυαστικά με τη βελτίωση των υλικών θα δώσουν την ευκαιρία στους ασθενείς να απολαύσουν ένα καλύτερο και ανώδυνο οδοντιατρικό μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε στο 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματός σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, προς το τέλος του εμπορικού κέντρου της περιοχής επί της οδού Δημ. Αγγ. Μεταξά 46Β, ακριβώς απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο.

Ακολουθήστε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στα Social Media: Facebook | Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.