WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές Vs τσάι: Ποιο από τα δύο να επιλέξεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2023

Καφές Vs τσάι: Ποιο από τα δύο να επιλέξεις
pexels
Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Και ο καφές είναι το καλύτερο ρόφημα για πολλούς από εμάς με το που ξυπνάμε το πρωί. Αλλά αν ψάχνετε για ένα ζεστό (ή παγωμένο) ρόφημα με οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, ποιο πρέπει να επιλέξετε;

Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο - τσάι και καφές - έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία όμως εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του καφέ ή του τσαγιού, ο τρόπος καλλιέργειας, η μέθοδος παρασκευής και η ποσότητα που καταναλώνεται.

Όσο αφορά την κατανάλωση καφέ, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και του εντέρου. Ο καφές έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutritionδιαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το τσάι έχει επίσης μελετηθεί για τη συσχέτισή του στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει επίσης μελετηθεί ευρέως για τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Ο καφές και το τσάι περιέχουν και τα δύο καφεΐνη. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 95 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι έχει περίπου 50 χιλιοστόγραμμα και το πράσινο τσάι έχει περίπου 30 χιλιοστόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές έχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από την ίδια ποσότητα μαύρου τσαγιού και τριπλάσια ποσότητα καφεΐνης από το πράσινο τσάι.

Όμως ενώ το τσάι περιέχει καφεΐνη και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και την εγρήγορση, η προσθήκη θεανίνης, ενός αμινοξέος, δίνει στο συγκεκριμένο ρόφημα το πρόσθετο όφελος της μείωσης του στρες. Εάν λοιπόν έχετε ανάγκη να είστε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, το μαύρο ή το πράσινο τσάι μπορεί να είναι το ιδανικό σας ρόφημα.

Jenny.Gr
pexels

Επιπλέον το πράσινο τσάι είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές ισχυρών αντιοξειδωτικών , που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τον κινδύνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορείτε να βρείτε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη ή τσάι από βότανα για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, αλλά θέλουν να λάβουν τα άλλα οφέλη για την υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Από την άλλη μεριά ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της εστίασης και της γνωστικής λειτουργίας. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε υπερβολική καφεΐνη, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως άγχος , αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ο καφές πρέπει επίσης να αποφεύγεται από πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παλινδρόμηση οξέος και γαστρεντερικά προβλήματα.

Τέλος, όπως καταλαβαίνουμε όποιο από τα δυο ροφήματα και εάν επιλέξετε θα έχετε αρκετά οφέλη για την υγεία. Η τελική απόφαση είναι δική σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.