WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενεργός άνθρακας: Η νέα τάση που υποστηρίζει ότι αποτοξινώνει το σώμα. Το κάνει όμως;


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2023

Ενεργός άνθρακας: Η νέα τάση που υποστηρίζει ότι αποτοξινώνει το σώμα. Το κάνει όμως;
unsplash
Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα συμπλήρωμα και πολλοί υποστηρίζουν οτι αποτοξινώνει το σώμα.

Η Gwyneth Paltrow ήταν μία από τις πρώτες που έδειξε ενδιαφέρον για τον ενεργό άνθρακα γύρω στο 2016, ενώ οι Vanessa Hudgens, Khloe Kardashian και Shay Mitchell έχουν επίσης διαφιμήσει τα υποτιθέμενα αποτελέσματα αποτοξίνωσής του. Άλλα οφέλη του ενεργού άνθρακα που πολλοί υποστηρίζουν, περιλαμβάνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Το Amazon έχει πλημυρίσει με συμπληρώματα ενεργού άνθρακα και μπορείτε να τον βρείτε ακόμη και σε καφετέριες στο εξωτερικό. Μερικοί άνθρωποι τον αναμειγνύουν επίσης σε στο φαγητό τους, όπως στα smoothies και στα αρτοσκευάσματα. Έχει όμως πραγματικά ο ενεργός άνθρακας δυνατότητες αποτοξίνωσης; Μάθετε γιατί κάποιοι το πιστεύουν και γιατί μπορεί να μην θέλετε να επιλέξετε τον ενεργό άνθρακα.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Ο ενεργός άνθρακας είναι κατασκευασμένος από το κέλυφος καρύδας και άλλων ξηρών καρπών και θερμαίνεται μεταξύ 593 και 1204 . Αυτό καθιστά τον άνθρακα πορώδη και του δίνει την ικανότητα να απορροφά οτιδήποτε έρχεται σε επαφή. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν οτι αυτή του η ικανότητα τον βοηθά στο να αποτοξινώσει το σώμα, καθώς όταν τον καταναλώνουν ο ενεργός άνθρακας συνδέεται με τις τοξίνες και τις βγάζει από το σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα να πούμε πάνω σε αυτό το θέμα.

Παρόλο που όντως ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συνδεθεί με τις τοξίνες όταν καταναλώνεται, παρόλα αυτά μόλις εισέλθει στο στομάχι, μπορεί επίσης να συνδεθεί και με τα τρόφιμα που έχετε φάει. Αυτό σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα σας εξήγαγε από το φαγητό που μόλις φάγατε δεν θα απορροφηθούν από το σώμα σας.

Μια μελέτη του 2012 εξέτασε τα αποτελέσματα ποικίλων ποσοτήτων ενεργού άνθρακα που προστέθηκε στον χυμό μήλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές φαινολικές ενώσεις (ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται φυσικά στον χυμό) μειώθηκαν, που σημαίνει ότι ο ενεργός άνθρακας τις απορρόφησε.

Επιπλέον, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Μια άλλη παρενέργεια της λήψης ενεργού άνθρακα περιλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να συμβεί όταν ο άνθρακας εισέλθει στα έντερα σας και σκληρύνει προκαλώντας μαύρα κόπρανα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη στα έντερα ή ακόμα και σε σχίσιμο ή διάτρηση.

Jenny.Gr
unsplash

Τι γίνεται με το Hangover;

Όσοι ελπίζουν να λάβουν τα οφέλη του ενεργού άνθρακα μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ θα απογοητευτούν. Ένα άρθρο του StatPearls του 2022 δηλώνει ότι ο ενεργός άνθρακας δεν απορροφά αποτελεσματικά αλκοόλ.

Ωστόσο, έχει διαφημιστεί ότι μπορεί βοηθήσει το hangover, με αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να αναμειγνύουν τη σκόνη ενεργού άνθρακα σε κοκτέιλ. Επιπλέον, μπορεί να τον βρείτε σε ορισμένες θεραπείες για το hangover. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο ενεργός άνθρακας δεν απορροφά το αλκοόλ , επομένως δεν θα λειτουργήσει όταν τον ανακατεύετε στο ποτό σας ή τον παίρνετε το επόμενο πρωί για να σας βοηθήσει με το hangover.

Η αλήθεια για τις τοξίνες και τον ενεργό άνθρακα

Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται από επαγγελματίες γιατρούς για εκατοντάδες χρόνια για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πάρει δυνητικά επιβλαβείς ή ακόμα και θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις τοξικών ουσιών. Ωστόσο, εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα ή ένα ρόφημα με ενεργό άνθρακα, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνετε στο σώμα σας περισσότερο κακό παρά καλό.

Επίσης, δεν χρειάζεται να πάρετε τίποτα για να αποτοξινώσετε το σώμα σας, καθώς έχει όργανα που βοηθούν στην αποτοξίνωση, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του ήπατος και των νεφρών σας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σας ενθαρρύνω να εξοικονομήσετε χρήματα αντί να τα σπαταλήσετε σε αυτήν την δυνητικά επιβλαβή τάση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.