Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και άλλους παράγοντες, όμως σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας προτείνεται ότι άτομα ηλικίας μεταξύ 19 και 50 ετών να λαμβάνουν έως και 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως. Μεγάλο μέρος του ασβεστίου που χρειάζεται το σώμα μας μπορείτε να το πάρετε από πηγές τροφίμων, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα φασόλια, καθώς και από ορισμένα φρούτα, λαχανικά και άλλα. Επίσης πολλοί άνθρωποι , μπορεί να παίρνουν συμπληρώματα για να λάβουν την ποσότητα που χρειάζονται.
Ωστόσο, υπάρχει και η υπερφόρτωση ασβεστίου, όπου στην πραγματικότητα, αντί να δυναμώνουμε τα οστά μας, το να έχουμε πολύ ασβέστιο στο αίμα μας μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα να έχει ως αποτέλεσμα πιο αδύναμα οστά.
Αιτίες υπερασβεστιαιμίας
Δεν είναι μόνο η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων που μπορεί να θέσει τον κίνδυνο υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου στον οργανισμό. Ορισμένες παθήσεις υγείας, υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και D και η χρήση αντιόξινων προϊόντων χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα επίπεδα ασβεστίου στην κυκλοφορία του. Συνδυάστε αυτό με την υπερκατανάλωση ασβεστίου μέσω πηγών τροφίμων ή συμπληρωμάτων και μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για υπερασβεστιαιμία.
Τα άτομα με υπερασβεστιαιμία μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα οστά, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, κόπωση, πέτρες στους νεφρούς, δυσκολίες στη μνήμη και αυξημένη ούρηση, μεταξύ άλλων πιθανών συμπτωμάτων. Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα του σώματος και χωρίς θεραπεία, μπορεί να αυξήσει προοδευτικά τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η αρρυθμία, η άνοια και η οστεοπόρωση.
Πώς να διατηρήσετε μια υγιή πρόσληψη ασβεστίου
Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υπερασβεστιαιμίας, είναι καλύτερο να προσέχετε τις φυσικές πηγές ασβεστίου. Είναι επίσης καλύτερα να λαμβάνετε το ασβέστιο σας από το φαγητό ή το ποτό παρά να το παίρνετε σε μορφή χαπιού. Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή σας. Οι σαρδέλες, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και ο σολομός μπορούν να είναι ιδιαίτερα καλές επιλογές πλούσιες σε ασβέστιο. Επιπλέον, το να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι και να προσέχετε πόσο ασβέστιο λαμβάνετε καθημερινά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν λαμβάνετε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε.
Εναλλακτικά, εστιάστε στη διατήρηση του ασβεστίου που έχει ήδη το σώμα σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να μην καπνίζετε, να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση νατρίου, να μην παίρνετε αντιόξινα πολύ συχνά και να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη καφεΐνης. Τέλος εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος, αυξημένη δίψα και αυξημένη παραγωγή ούρων, μεταξύ άλλων πιθανών δεικτών υπερασβεστιαιμίας, φροντίστε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.