WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πεινάς το βράδυ και ποσό κακό είναι, τελικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Απριλίου 2023

Γιατί πεινάς το βράδυ και ποσό κακό είναι, τελικά;
pexels
Τι προκαλεί την πείνα τη νύχτα και κατά πόσο μας επηρεάζει

Ένα φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει το φαγητό, με αποτέλεσμα να παραλείπονται γεύματα ή μερικές φορές οι μερίδες που τρώτε να μην είναι αρκετά μεγάλες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αντί να ξεκουράζεστε και να δίνετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να επαναφορτιστεί μέσω του ύπνου, να μένετε ξύπνιοι και να σκέφτεστε το φαγητό. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα γιατί πεινάτε τη νύχτα και τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ρυθμίσετε την όρεξή σας.

Τι προκαλεί την πείνα τη νύχτα;

Η πείνα είναι μια φυσιολογική ανάγκη για κατανάλωση τροφής και παροχή καυσίμου στον οργανισμό. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ επειδή έχετε πόνους στο στομάχι, νιώθετε σε εγρήγορση και δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό - το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα. Αυτό που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλει στη νυχτερινή πείνα εάν:

  • Παραλείπετε γεύματα ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Τρώτε, αλλά το μέγεθος της μερίδας είναι πολύ μικρό

  • Ασκείστε τακτικά και το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη τροφή για αποκατάσταση

  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας

  • Τα γεύματά σας δεν είχαν καθόλου λίπος, που βοηθάει στον κορεσμό

  • Σας λείπουν φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν επίσης το αίσθημα ικανοποίησης μετά από ένα γεύμα

Είναι κακό να τρώτε τη νύχτα;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαγητό τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό τους. Αν και είναι αλήθεια ότι ο μεταβολικός ρυθμός των περισσότερων ανθρώπων είναι πιο αργός τη νύχτα, η τρέχουσα έρευνα έχει βρει ότι ο ουσιαστικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού είναι τα μεγέθη των μερίδων και όχι η ώρα του φαγητού.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος, όπου το οξύ από το στομάχι πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο. Και αυτή η επώδυνη αίσθηση μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί πεινάτε τη νύχτα;

Μπορεί να νιώθετε ότι πεινάτε μόνο τη νύχτα επειδή μπορεί να έχετε ρυθμίσει ακούσια το σώμα σας να πεινάει μόνο τη νύχτα. Και αυτό μπορεί να συμβεί εάν αγνοείτε επανειλημμένα τα σημάδια της πείνας, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης μπορεί να έχετε περιορισμένο χρόνο για να φροντίσετε τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν εργάζεστε πολλές ώρες. Έτσι λοιπόν το τέλος της ημέρας μπορεί να είναι η μόνη ώρα στο πρόγραμμά σας όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, να φάτε και να χαλαρώσετε. Η συνεχής τήρηση αυτού του προγράμματος μπορεί να κάνει τα σημάδια της όρεξής σας να είναι πιο δυνατά τη νύχτα. Το σώμα σας έχει μάθει ότι εκείνη η ώρα είναι η πιο πιθανή στιγμή να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του.

Παρόλα αυτά δεν είναι κακό να τρώτε το βράδυ, αρκεί το βραδινό φαγητό να μη επηρεάζει τον ύπνο σας και τη γενική σας υγεία. Εξάλλου για πολλούς το να τρώνε πιο αργά μπορεί να είναι μια οικογενειακή παράδοση και μια ευκαιρία να μαζευτεί όλη η οικογένεια μετά τη δουλειά στο τραπέζι. Εάν είστε υγιείς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το νυχτερινό φαγητό. Εξάλλου πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο τρώνε αργά το βράδυ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.