WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τα μαλλιά μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Απριλίου 2023

Πώς η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τα μαλλιά μας
unsplash
Δεν είμαστε όλοι «Ποπάι» νa τρώμε κουτάκια σπανάκι κάθε μέρα για να παραμείνουμε δυνατοί. Αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μια υγιή ποσότητα σιδήρου από τη διατροφή μας.

Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας. Και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, έτσι ώστε να γίνεται η νούμερο ένα διατροφική ανεπάρκεια κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μπορεί η έλλειψη σιδήρου να προκαλέσει απώλεια μαλλιών;

Ναι. Ο σίδηρος βοηθά το σώμα σας να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να επισκευαστούν. Και αυτό περιλαμβάνει και τα κύτταρα που βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Μπορεί να επανέλθει η τριχόπτωση από έλλειψη σιδήρου;

Ναι. Οι περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης λόγω έλλειψης σιδήρου μπορούν να αντιστραφούν. Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση και πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, πρέπει ν μιλήσετε με τον γιατρό σας, γιατί μια εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Πώς να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας

Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου κάθε μέρα. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως σπανάκι, μπρόκολο, μπιζέλια, τόφου και κρέατα πλούσια σε σίδηρο, όπως το βοδινό και το αρνί.

Επίσης θα ήταν καλό να καταναλώνετε και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις ντομάτες, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:

  • Τσάι, καφέ και κόκκινο κρασί, γιατί οι τανίνες που περιέχουν μειώνουν την απορρόφηση.

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Για παράδειγμα όταν τρώτε φακές προτιμήστε να μην τις συνοδεύετε με τυρί.

  • Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), διότι και αυτές μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Jenny.Gr
unsplash

Τι γίνεται με τις φυτικές τροφές και τον σίδηρο;

Παρόλο που μπορείτε να πετύχετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο μέσω της φυτικής διατροφής, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους συνδυασμούς τροφίμων, καθώς μόνο το το 2 έως 20% του μη αιμικού σιδήρου απορροφάται από το σώμα.

Για καλύτερη λοιπόν απορρόφηση του σιδήρου από τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες.

Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Αν όμως συνοδεύσετε τις φακές με μπρόκολο και ένα χυμό πορτοκάλι η απορρόφηση του σιδήρου της φακής θα αυξηθεί κατά πολύ.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να κάνετε μια εξέταση αίματος και να δείτε αν πρέπει να ακολουθήσετε μια μορφή θεραπείας ή να κάνετε κάποιες διατροφικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.