WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα BRAT: Γιατί είναι ξεπερασμένη και τι να τρώτε όταν έχετε διάρροια και ναυτία


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2023

Δίαιτα BRAT: Γιατί είναι ξεπερασμένη και τι να τρώτε όταν έχετε διάρροια και ναυτία
pexels
Δίαιτα «BRAT» για τη διάρροια και τη ναυτία ή μήπως όχι;

Η δίαιτα «BRAT» είναι μια αρκετά περιοριστική διατροφή, το όνομά της οποίας προκύπτει από την ακροστιχίδα των βασικών τροφίμων της, δηλαδή banana, rice, applesauce, toast (μπανάνα, ρύζι, σάλτσα μήλου, φρυγανισμένο ψωμί). Βαρετό; Ναι. Αλλά η συγκεκριμένη δίαιτα δεν προορίζεται να είναι συναρπαστική, ούτε προορίζεται για απώλεια βάρους. Αντίθετα, η δίαιτα BRAT σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει τα δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα . Όμως ακόμα κι έτσι, πλέον είναι ξεπερασμένη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δίαιτα BRAT.

Βασικά στοιχεία της δίαιτας BRAT

Ίσως αναρωτιέστε: Γιατί κάποιος θα πρέπει να τρώει μόνο μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και φρυγανισμένο ψωμί; Ο στόχος της δίαιτας BRAT είναι να μειώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και διάρροια. Πολλοί πιστεύανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά στη διαχείριση των κρίσεων διάρροιας, επειδή αποτελείται από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Η πεποίθηση ήταν ότι αφήνοντας το έντερο να «ξεκουραστεί» από την επεξεργασία των φυτικών ινών και συμπεριλαμβάνοντας τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύσφιξη των κοπράνων –η σάλτσα μήλου περιέχει πηκτίνη και οι μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο– θα μπορούσε να συντομεύσει τη διάρκεια ενός επεισοδίου διάρροιας. Η δίαιτα BRAT έχει επίσης προταθεί σε άτομα που παρουσίαζαν ναυτία ή έμετο και ξεκινούσαν να επιστρέφουν στην κατανάλωση στερεών τροφών.

Γιατί η δίαιτα BRAT δεν συνιστάται πλέον

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί την συστήνουν από τη δεκαετία του 1950, η δίαιτα BRAT δεν συνιστάται πλέον κατά την ανάρρωση από εμετό ή διάρροια. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μειώνει τη διάρκεια των οξέων διαρροϊκών επεισοδίων. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο: Μόλις ένα άτομο με διάρροια επανυδατωθεί, η νόσος φαίνεται να μειώνεται όταν αρχίσει ξανά μια κανονική διατροφή.

Η μπανάνα, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και οι φρυγανιές είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορούν να τρώνε οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Επίσης η δίαιτα BRAT είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα άτομα που χρειάζονται επαρκή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων. Και πάλι, όλα επιστρέφουν στο γεγονός ότι οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και οι φρυγανιές δεν παρέχουν επαρκείς βιταμίνες και μέταλλα.

Άρα η συγκεκριμένη δίαιτα είναι διατροφικά ανεπαρκής, δε παρέχει αρκετές θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπος, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α , βιταμίνη Β12 και άλλα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Και αυτό είναι προβληματικό για δύο λόγους.

Πρώτον, η ανεπαρκής διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη διάρροια βλάπτοντας τη λειτουργία του εντέρου βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, ο υποσιτισμός μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη στα παιδιά.

Jenny.Gr
pexels

Εναλλακτικές λύσεις για τη διάρροια

Ενυδατωθείτε

Μια από τις βασικές ανησυχίες που αφορά τη χρόνια διάρροια είναι η απώλεια υγρών και η αφυδάτωση. Να θυμάστε ότι η επαρκής ποσότητα σωματικών υγρών είναι σημαντική για τα πάντα, από τη λειτουργία και την πέψη των κυττάρων μέχρι τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αντί λοιπόν να ακολουθείτε αυστηρά τη δίαιτα BRAT μετά από μια περίοδο διάρροιας, εστιάστε στην επανυδάτωση.

Καταναλώστε διαλυτές φυτικές ίνες

Η συμπερίληψη διαλυτών ινών στη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη διάρροια. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν μια παχύρρευστη υφή σαν γέλη στο έντερο και βοηθούν στην επιβράδυνση του χρόνου διέλευσης και στη δημιουργία πιο σχηματισμένων κοπράνων.

Ορισμένες πηγές διαλυτών φυτικών ινών:

  • Βρώμη

  • Παπάγια

  • Κολοκύθα

  • Μαγειρεμένα καρότα

  • Γλυκοπατάτες χωρίς το δέρμα

  • Πορτοκάλια

  • Μπανάνες

  • Μήλα καθαρισμένα

  • Αβοκάντο

Περιορίστε τις αδιάλυτες ίνες

Ενώ αυξάνετε την πρόσληψη διαλυτών ινών, είναι επίσης καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση αδιάλυτων ινών, οι οποίες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και επιταχύνουν τη διέλευση τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται στα φυλλώδη χόρτα, στις παχιές φλούδες φρούτων και λαχανικών, σε ολόκληρους ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, πίτουρο σιταριού, ολόκληρα φασόλια και φακές.

Μειώστε τα γλυκά

Είναι επίσης καλύτερο να περιορίσετε τα γλυκά εάν αντιμετωπίζετε διάρροια. Μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα, αλλά μεγάλες προσλήψεις ζάχαρης μπορεί να τραβήξουν υπερβολικό νερό στο έντερο μέσω της όσμωσης και να επιδεινώσουν τη διάρροια. Αποφύγετε τις συμπυκνωμένες πηγές ζάχαρης όπως χυμούς, ζαχαρούχα ποτά, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, παγωτό και επιδόρπια.

Προτιμήστε απλές και άπαχες πρωτεΐνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τείνουν να είναι φιλικά προς το γαστρεντερικό για όσους έχουν προβλήματα. Γι αυτό και οι άπαχες πρωτεΐνες δεν επιδεινώνουν τη διάρροια ούτε διεγείρουν υπερβολικά το έντερο, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Το άπαχο κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο και είναι γενικά καλά ανεκτά και δεν χρειάζεται να αποφεύγονται.

Εναλλακτικές λύσεις για τη ναυτία

Προσθέστε τζίντζερ

Η προσθήκη τζίντζερ στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου, χάρη στις δραστικές του ενώσεις όπως η τζίντζερόλη. Μπορείτε να αγοράσετε μασήματα και καραμέλες τζίντζερ και τσάι τζίντζερ.

Προσέξτε τις θερμοκρασίες των τροφίμων

Μερικές φορές τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν λιγότερη οσμή από τα ζεστά ή τα μαγειρεμένα και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εφόσον η μυρωδιά των τροφίμων σας προκαλεί ναυτία.

Επιλέξτε ένα υγρό γεύμα

Εάν ένα στερεό γεύμα δεν είναι ελκυστικό όταν έχετε ναυτία, για αυτό και μπορεί να είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα smoothie που περιλαμβάνει κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μαζί με προσθήκες με πρωτεΐνες όπως γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους όπως chia.

Ενώ δεν συνιστάται πλέον να τρώτε μόνο μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και φρυγανιές, η σύσταση να κρατάτε το πιάτο σας απλό εάν αντιμετωπίζετε διάρροια ή ναυτία δεν είναι εντελώς ακατάλληλη. Πραγματικά δεν συνιστώ τη δίαιτα BRAT, ωστόσο σίγουρα αναγνωρίζω ότι όταν αισθάνεστε άβολα, είναι φυσικό να αναζητάτε απλά, ήπια και αμυλούχα τρόφιμα. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που λαχταρούν γιγάντιες σαλάτες όταν έχουν διάρροια ή πικάντικες, τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου όταν έχουν ναυτία.

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχόμενα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, η καλύτερη προσέγγιση είναι να συνεργαστείτε με έναν γαστρεντερολόγο για να καθορίσετε πώς να τροποποιήσετε με ασφάλεια τη διατροφή σας για ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.