WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργες δίαιτες της ιστορίας: Από αρσενικό μέχρι σκουλήκια και τσιγάρο


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2023

Οι πιο περίεργες δίαιτες της ιστορίας: Από αρσενικό μέχρι σκουλήκια και τσιγάρο
pexels
Στο σημερινό άρθρο θα διερευνήσουμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες δίαιτες της ιστορίας από το 1800 έως το 1950.

Για άλλη μια φορά, θα δούμε ότι οι διατροφικές τάσεις και οι επιπόλαιες τεχνικές απώλειας βάρους έχουν μια μακρά αλλά και απογοητευτική ιστορία. Και θα μάθουμε ότι πολλές μοντέρνες δίαιτες από τους προηγούμενους αιώνες εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Θα ξεκινήσουμε με ίσως τη λιγότερο ασυνήθιστη δίαιτα που θα καλύψουμε σήμερα.

Το πρώτο βιβλίο δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Στη δεκαετία του 1860, ένας γιατρός πρότεινε μια δίαιτα σε έναν από τους ασθενείς του, τον William Banting, έναν από τους κορυφαίους διευθυντές κηδειών του Λονδίνου. Η δίαιτα περιελάμβανε τη μείωση των αμύλων και των σακχάρων και την κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα με ψάρι ή κρέας με λαχανικά και μερικά φρούτα. Πρότεινε επίσης να αποφεύγεται το ψωμί, η μπύρα, τα γλυκά, το γάλα και οι πατάτες.

Η δίαιτα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για τον Banting, ο οποίος έχασε ένα σημαντικό αριθμό κιλών. Έτσι, θέλοντας να μοιραστεί αυτό το «θαύμα» με τον κόσμο, εξήγησε τη διατροφή του σε ένα φυλλάδιο με τίτλο Letter on Corpulence . Στην αρχή, διένειμε το φυλλάδιό του δωρεάν, αλλά τελικά μοίρασε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Συνολικά, η δίαιτα ήταν αρκετά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, επέτρεπε έως και επτά ποτήρια κρασί ή σέρι κάθε μέρα.

Το μάσημα της τροφής

Το 1898, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Horace Fletcher έχασε σχεδόν 18 κιλά μασώντας κάθε μπουκιά τροφής έως και 100 φορές. Το Fletcherism, όπως έγινε γνωστή αυτή η τεχνική, απαιτούσε να μασάτε την τροφή σας μέχρι να γίνει ρευστή.

Έτσι λοιπόν ο Fletcher έγραψε ένα βιβλίο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, διαδίδοντας το ευαγγέλιο της μάσησης. Δίδαξε επίσης τους ανθρώπους να μην τρώνε μέχρι να είναι «πεινασμένοι και να μην τρώνε ποτέ όταν είναι θυμωμένοι ή ανήσυχοι. Ωστόσο, μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν, αρκεί να το μασήσουν την τροφή 100 φορές.

Αρσενικό

Ναι, χάπια αδυνατίσματος με αρσενικό. Από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα, μπορούσατε να αγοράζατε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που περιείχαν αρσενικό. Το αρσενικό είναι απίστευτα δηλητηριώδες, αλλά σε χαμηλές δόσεις, δρα ως διεγερτικό. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι ελαφρώς πιο ενεργητικός και του να βρεθείς νεκρός.

Και για μερικούς ανθρώπους που ήθελαν πολύ να χάσουν βάρος, η υπερβολική δόση ήταν πραγματικός κίνδυνος. Το ανησυχητικό ήταν ότι δεν ανέφεραν όλα τα προϊόντα πόσο αρσενικό περιείχαν στις ετικέτες τους, κάτι που ήταν ακόμα πιο επικίνδυνο. Είναι ενδιαφέρον ότι όντως το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, αν και προκαλεί επίσης σοβαρή βλάβη σε πολλά όργανα και φυσικά δεν συνιστάται.

Μια δόση σκουληκιών

Τώρα φτάσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα και μιλάμε για παράσιτα. Κάψουλες ταινίας, για την ακρίβεια. Με απλά λόγια παίρνετε μια κάψουλα που περιέχει αυγά ταινίας. Μόλις αυτά είναι μέσα σας, οι ταινίες εκκολάπτονται. Έπειτα τρώνε λίγο από το φαγητό που έχετε φάει, κάτι που σας αδυνατίζει- υποτίθεται. Σύμφωνα με τους μικροπωλητές αυτών των χαπιών, δεν υπήρχαν παρενέργειες.

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο, καθώς η παρουσία αυτού του παρασίτου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και δυσφορία, κράμπες, κολικούς, διάρροια, ναυτία, ζάλη, έμετο, ίλιγγο, πονοκέφαλο , κόπωση, δυσαπορρόφηση, ανορεξία, μυϊκούς πόνους, δυσκοιλιότητα, ανεπάρκεια βιταμινών, αναιμία, εντερική απόφραξη, σκωληκοειδίτιδα και παγκρεατίτιδα.

Επιπλέον, ορισμένα είδη ταινίας μπορούν να φτάσουν τα 25 μέτρα σε μήκος. Και αυτό είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε αν αυτή είναι καλή ιδέα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι κάψουλες περιείχαν πραγματικά αυγά ταινίας. Σε τελική ανάλυση, οι γκουρού της ευεξίας δεν λένε πάντα την αλήθεια και η αναγνώριση των αυγών της ταινίας είναι δύσκολη. Άρα όλο αυτό θα μπορούσε να ήταν απάτη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Jenny.Gr
pexels

Πόσο όξινοι είστε;

Ο Δρ William Howard Hay, γεννημένος το 1866, είναι πιο διάσημος για το σχεδιασμό της δίαιτας Hay. Σήμερα είναι ευρέως γνωστή ως αλκαλική δίαιτα. Η γενική ιδέα είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πάρα πολλά τρόφιμα που γίνονται όξινα μετά την πέψη τους, γιατί όπως πίστευε ο Hay, αυτό κάνει το αίμα σας να γίνει πιο όξινο, οδηγώντας σε ασθένειες.

Είναι αλήθεια ότι το αίμα σας πρέπει να έχει το σωστό pH — εάν είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, είναι σοβαρό πρόβλημα. Αλλά τα τρόφιμα που τρώτε δεν επηρεάζουν το πόσο όξινο είναι το αίμα σας.

Στα social media, πιθανότατα έχετε δει ανθρώπους να λένε ότι η αλκαλική δίαιτα θα αποτρέψει τον καρκίνο, την παχυσαρκία και σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Όμως όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα που να υποστηρίζει αυτές τις ιδέες.

«Reach for a Lucky instead of a sweet»

Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες τσιγάρων έστρεψαν την προσοχή τους προς την απώλεια βάρους. Στη δεκαετία του 1920, η εταιρεία Lucky Strike ήθελε να προσεγγίσει περισσότερες γυναίκες και έτσι ξεκίνησε την καμπάνια του «Reach for a Lucky instead of a sweet». Εάν μπείτε στον πειρασμό για ένα γλυκό ανάψτε ένα τσιγάρο Lucky Strike, συμβούλευε η διαφήμιση.

Περιέργως, η βιομηχανία ζαχαρωτών εξοργίστηκε από αυτή την επίθεση στα προϊόντα τους. Έτσι, ξεκίνησε μια εκστρατεία εκδίκησης, διανέμοντας πληροφορίες για τους κινδύνους του καπνίσματος. Τελικά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου παρενέβη και εμπόδισε την εταιρεία Lucky να προωθεί τα τσιγάρα ως βοηθήματα απώλειας βάρους.

Δυστυχώς, όμως η καμπάνια μάρκετινγκ της Lucky λειτούργησε πολύ καλά, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς κατά περισσότερο από 200%. Φυσικά δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η αντικατάσταση του φαγητού με τσιγάρα είναι κακή ιδέα.

Θαυματουργό γκρέιπφρουτ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια δίαιτα 18 ημερών έγινε δημοφιλής και περιλάμβανε την κατανάλωση ενός ολόκληρου γκρέιπφρουτ σε κάθε γεύμα.

Ήταν ουσιαστικά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, επομένως μαζί με το γκρέιπφρουτ, τρώτε αυγά, κρέας και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Στο Χόλιγουντ, αυτό το διατροφικό πρόγραμμα απογειώθηκε. Έγινε γνωστό ως δίαιτα του γκρέιπφρουτ.

Έχοντας σκοπό να διαρκέσει «μόλις» 18 ημέρες, η δίαιτα ήταν πολύ περιοριστική. Απαιτούσε από τους ανθρώπους να τρώνε μόνο 600-700 θερμίδες την ημέρα, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει ορισμένους ειδικούς.

Η επιστροφή της δίαιτας του γκρέιπφρουτ

Το 1970, η δίαιτα του γκρέιπφρουτ γνώρισε μια αναγέννηση. Σύμφωνα με μια κριτική , η επιστροφή της στο επίκεντρο έγινε χάρη στο Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Που προώθησε τη συγκεκριμένη δίαιτα επειδή, το 1970, υπήρχε πλεόνασμα γκρέιπφρουτ στις αγορές. Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ είχε άλλη μια αναζωπύρωση τη δεκαετία του 1980 και ακόμα και σήμερα, θα βλέπετε ανάλογες δίαιτες να εμφανίζονται στο διαδίκτυο κατά καιρούς.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων είναι πιθανό να ωφελήσει την υγεία σας, αλλά ο ακραίος περιορισμός θερμίδων και θρεπτικών συστατικών όχι.

Αν αυτό το ταξίδι στις δίαιτες μόδας μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα για να χάσουν κιλά. Και δυστυχώς, θα υπάρχουν πάντα εκίνοι που θα θέλουν να βγάλουν γρήγορα χρήματα πουλώντας άχρηστα προϊόντα απώλειας βάρους.

Η έρευνα μας έχει δείξει επίσης ότι ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στο φαγητό. Έτσι, η εύρεση του σωστού τρόπου διατροφής για το σώμα σας είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας σας. Και τέλος να επισημάνω πως δεν υπάρχει κανένα μαγικό φίλτρο ή θαυματουργές θεραπείες για να χάσετε κιλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.