WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν σταματήσεις να παίρνεις προβιοτικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαΐου 2023

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν σταματήσεις να παίρνεις προβιοτικά;
unsplash
Λοιπόν, παίρνατε προβιοτικά, αλλά τώρα θέλετε να τα σταματήσετε. Τι θα συμβεί;

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν προβιοτικά καθημερινά, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν με φειδώ. Και οι δύο όμως πλευρές έχουν σκοπό να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου τους. Μπορείτε να περιμένετε πολλά οφέλη για την υγεία από τη χρήση προβιοτικών, από την καλύτερη πέψη έως τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν θέλετε να σταματήσετε να τα παίρνετε; Μπορείτε να σταματήσετε το καθημερινό σας συμπλήρωμα χωρίς παρενέργειες;

Ίσως αναρωτιέστε αν η διακοπή των προβιοτικών θα προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, όταν παίρνετε αντιβιοτικά, πρέπει να ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Ομοίως, ορισμένα φάρμακα απαιτούν να μειώσετε τη δόση σταδιακά για να αποτραπούν τα συμπτώματα στέρησης και πιθανώς κάποιες επιβλαβείς επιπτώσεις. Ισχύει η ίδια πρακτική και στα προβιοτικά;

Τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να παίρνετε προβιοτικά;

Το τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να παίρνετε προβιοτικά μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί αρχικά από τους λόγους για τους οποίους παίρνετε προβιοτικά. Το πιθανότερο όμως είναι πως τα οφέλη που αποκομίσατε, θα σταματήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη διακοπή της λήψης προβιοτικών.

Τα βακτήρια του εντέρου σας μπορεί να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους πριν πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα ή καταναλώσετε προβιοτικά τρόφιμα. Εάν είχατε συγκεκριμένα συμπτώματα που σας οδήγησαν να αρχίσετε να παίρνετε προβιοτικά, όπως φούσκωμα, δυσπεψία ή διάρροια, αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα θα επιστρέψουν.

Επίσης οταν σταματήσετε να παρέχετε στο έντερό σας φιλικά βακτήρια, μπορεί να διαταράξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας. Τα κακά βακτήρια μπορεί να ευδοκιμήσουν και να αρχίσουν να κυριαρχούν, προκαλώντας μια ανισορροπία που διαταράσσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Μπορεί να εμφανιστούν αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν παρατηρήσατε όφελος από τη λήψη προβιοτικών, μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία διαφορά όταν σταματήσετε. Δεν έχουν όλοι την ίδια εμπειρία, γιατί όλοι έχουν μια μοναδική χλωρίδα του εντέρου που ανταποκρίνεται με τον δικό της τρόπο.

Όμως παρόλο που εάν σταματήσετε να παίρνετε προβιοτικά μπορεί να έχει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παίρνετε για πάντα. Τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή για χρήση και για διακοπή. Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν θέλετε να τα σταματήσετε, αλλά και εάν ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσει το σώμα σας. Παρόλα αυτά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει πλέον προβιοτικά.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή;

Τα προβιοτικά φαίνεται να είναι ασφαλή για τα περισσότερα υγιή άτομα. Δεν τείνουν να προκαλούν κακό και πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τα δοκιμάσουν χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν ήδη φυσικά στο ανθρώπινο σώμα.

Επομένως, δεν βάζετε τίποτα άγνωστο ή επικίνδυνο στο σώμα σας. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε τη δόση σας και τον τύπο των προβιοτικών στελεχών που αποφασίζετε να πάρετε. Τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες που αρχίζετε να τα παίρνετε.

Λάβετε υπόψη ότι ακριβώς επειδή θεωρούμε τα προβιοτικά ασφαλή και ωφέλιμα για τη γενική υγεία, δεν είναι καλή επιλογή για όλους. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να προσέχουν περισσότερο από άλλους. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε προβιοτικά συμπληρώματα.

Όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να πάρουν προβιοτικά μόνο εάν τους το συστήσει ο γιατρός τους. Οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης προβιοτικών σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακών ή μυκητιασικών λοιμώξεων.

Jenny.Gr
unsplash

Γιατί να παίρνετε προβιοτικά;

Οι άνθρωποι παίρνουν προβιοτικά για διάφορους λόγους. Μπορείτε να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου σας μετά από ασθένεια ή ιατρική θεραπεία. Αυτά τα συμβάντα μπορούν να πυροδοτήσουν ένα ανθυγιεινό εντερικό περιβάλλον, με έλλειψη των φιλικών βακτηρίων και την αύξηση των κακών βακτηρίων.

Άλλοι επιθυμούν να πάρουν προβιοτικά για να ανακουφίσουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Ορισμένα προβιοτικά είναι γνωστά για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας. Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν άλλες ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, όπως το φούσκωμα .

Ορισμένα βακτηριακά στελέχη μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το προβιοτικό στέλεχος Bacillus coagulans είναι αποτελεσματικό για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μειώνοντας τον πόνο στην κοιλιά, το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τον έμετο.

Θυμηθείτε, τα προβιοτικά μπορεί να ενεργοποιήσουν γαστρικά προβλήματα τις πρώτες ημέρες χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας. Το σώμα σας χρειάζεται απλώς χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές του μικροβιώματος του εντέρου.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προωθήσουν μια υγιή ανοσοαπόκριση. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα σας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες που σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία.

Άλλα πιθανά οφέλη των προβιοτικών είναι:

  • Καλύτερη υγεία του δέρματος

  • Βελτιωμένη ψυχική υγεία

  • Μειωμένες αλλεργίες

  • Καρδιαγγειακά οφέλη, όπως χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα

Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά;

Μπορεί να έχετε ακούσει υπέροχα πράγματα για τα προβιοτικά, αλλά τι κάνουν στην πραγματικότητα; Τα προβιοτικά λειτουργούν παρέχοντας στο έντερο σας περισσότερα φιλικά βακτήρια. Όταν τα κακά βακτήρια αυξάνονται, μπορεί να σας αρρωστήσουν και να βλάψουν την ισορροπία του σώματός σας. Τα προβιοτικά δημιουργούν μια υγιή ισορροπία στο σώμα σας και βοηθούν στον έλεγχο των κακών βακτηρίων. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια συμβάλλουν στην καλή γενική υγεία υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα προβιοτικά βακτήρια υπάρχουν φυσικά στο σώμα σας, επομένως δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιείτε προβιοτικά συμπληρώματα. Μπορείτε να κρατήσετε αρκετά υγιή τα βακτήρια από μια θρεπτική διατροφή. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες πηγές διαιτητικών ινών προάγουν ένα υγιές έντερο.

Μπορείτε να φάτε προβιοτικά τρόφιμα εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ , το γιαούρτι, το kimchi, το tempeh, τα τουρσιά και η κομπούχα, είναι όλα εξαιρετικά για τη χλωρίδα του εντέρου σας. Η επαρκής πρόσληψη νερού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου .

Έτσι, είτε θέλετε να ανακουφίσετε τα άβολα συμπτώματα, να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας ή να βελτιώσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας, τα προβιοτικά συμπληρώματα και τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι ασφαλής η μακροχρόνια χρήση προβιοτικών;

Ναι, η μακροχρόνια χρήση των περισσότερων προβιοτικών θεωρείται ασφαλής. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση των στελεχών Lactobacillus και Bifidobacterium για παρατεταμένες περιόδους είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, ορισμένα προβιοτικά είναι πιο καλά μελετημένα από άλλα, επομένως μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα.

Όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία σχετικά με τη βέλτιστη δόση και τη διάρκεια των προβιοτικών είναι περιορισμένα. Επίης καθώς το σώμα αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά στελέχη, η εύρεση του κατάλληλου προβιοτικού για εσάς γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Η μακροχρόνια συμπλήρωση προβιοτικών απαιτεί ορισμένες βασικές εκτιμήσεις. Πρέπει να ελέγξετε τι περιέχει το συμπλήρωμα, είτε ψάχνετε για το καλύτερο προβιοτικό για το φούσκωμα είτε το καλύτερο προβιοτικό για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBS).

Για παράδειγμα, ο αριθμός των δισεκατομμυρίων μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU) ανά δόση μπορεί να καθορίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Απλώς θυμηθείτε, τα προβιοτικά είναι γνωστά ως συμπληρώματα διατροφής και όχι ως φάρμακα. Επομένως, ο FDA δεν παρακολουθεί ούτε ρυθμίζει την παραγωγή προβιοτικών συμπληρωμάτων. Γι αυτό και πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα, για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.