WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πονοκέφαλος και άγχος: Ποια η σχέση τους και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαΐου 2023

Πονοκέφαλος και άγχος: Ποια η σχέση τους και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Οι πονοκέφαλοι λόγω άγχους μπορούν να διαταράξουν τη ζωή σας με πολλούς τρόπους, αλλά πώς μπορείτε να τους αποτρέψετε;

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι σχετικά συχνές αυτές τις μέρες και τα συμπτώματα άγχους είναι εκτεταμένα και μερικές φορές εξουθενωτικά. Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ εκείνων που υποφέρουν από άγχος και μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση.

Το να μάθετε τι προκαλεί αυτούς τους πονοκεφάλους είναι μόνο η μισή δουλειά. Μόλις εντοπίσετε την αιτία, ήρθε η ώρα να βρείτε κάποιες θεραπείες. Έχουμε πολλές προτάσεις για εσάς παρακάτω.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πονοκεφάλους;

Αν και το άγχος είναι μια ψυχική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εκδηλώνονται σωματικά, συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου. Τα άτομα με άγχος τείνουν να υποφέρουν από δύο διαφορετικά είδη πονοκεφάλων – πονοκεφάλους τάσης (προκαλούνται από μυϊκές συσπάσεις στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού) και ημικρανίες.

Η απάντηση στο άγχος είναι ο κύριος τρόπος που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Το άγχος θεωρείται ένα κοινό έναυσμα πολλών τύπων πονοκεφάλων , συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου τάσης. Έτσι, ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή που είναι πιθανό να βιώσει αυξημένο στρες διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για πονοκεφάλους.

Όταν είστε αγχωμένοι, απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλη. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και η δυσλειτουργία της κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με μια μη ρυθμιζόμενη φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, ιδιαίτερα σε ημικρανία.

Επιπλέον, το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή ένταση. Αυτό το σφίξιμο των μυών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους τάσης και ημικρανίες και μπορεί να προκαλέσει κάτι που μοιάζει με συσσώρευση πίεσης στο κεφάλι.

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του άγχους και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, όπως και η έλλειψη σεροτονίνης. Οι αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας συμπτώματα πονοκεφάλου.

Αν και υπάρχει μια εγγενής σχέση μεταξύ του άγχους και των πονοκεφάλων, να θυμάστε ότι οι πονοκέφαλοι μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες και μπορεί να είναι σωματικά συμπτώματα ορισμένων υποκείμενων παθήσεων.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πίεση στο κεφάλι;

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους τάσης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αίσθημα πίεσης στο κεφάλι. Μερικές φορές περιγράφονται σαν να νιώθετε οτι έχετε μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι σας. Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πίεση μέσα στο κεφάλι σας, μπορεί να την αισθανθείτε ως τέτοια.

Αυτός ο πονοκέφαλος που προκαλείται από αγχώδη διαταραχή συνήθως διαρκεί έως και 30 λεπτά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και για περισσότερο. Η λήψη παυσίπονων και το τέντωμα των μυών στον αυχένα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης μέσα και γύρω από το κεφάλι σας.

Οι διατάσεις του αυχένα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα πλάγιο τράβηγμα του αυχένα (πλάγια κάμψη), όπου τραβάτε απαλά το κεφάλι σας προς τα κάτω, μετακινώντας το δεξί σας αυτί προς τον δεξιό σας ώμο (και ξανά στην άλλη πλευρά). Ή θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη βάζοντας το πηγούνι σας στο λαιμό σας και κρατώντας το εκεί.

Πώς είναι ένας πονοκέφαλος λόγω άγχους;

Οι πονοκέφαλοι λόγω άγχους παρουσιάζονται σε δύο μορφές: τους πονοκεφάλους τάσης και τις ημικρανίες.

Οι πονοκέφαλοι τάσης μπορούν να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε, αλλά συχνά πυροδοτούνται από το στρες και το άγχος. Αισθάνεστε σαν ένα σφίξιμο στο λαιμό και τους ώμους σας, θαμπό και πονεμένο πόνο στο κεφάλι και πίεση πίσω από τα μάτια σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλοί άνθρωποι εξηγούν τον πόνο των πονοκεφάλων τάσεως ως την αίσθηση ότι έχουν δεμένη μια ζώνη γύρω από το κεφάλι τους.

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι ελαφρώς διαφορετικοί και πιο σπάνιοι. Μερικά από τα σωματικά συμπτώματα της ημικρανίας επικαλύπτονται με πονοκεφάλους τάσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό τους. Τα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν:

  • Έντονος πονοκέφαλος στη μία πλευρά του κεφαλιού

  • Παλλόμενος και έντονος πόνος που μπορεί να επεκταθεί στο πρόσωπο και το λαιμό

  • Ευαισθησία στο φως

  • Ιδρώτας

  • Κακή συγκέντρωση

  • Αίσθημα ζέστης ή κρύου

  • Διάρροια

  • Κοιλιακό άλγος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα βιώσουν όλοι όλα αυτά τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου ημικρανίας. Επιπλέον, αυτοί οι πονοκέφαλοι συνήθως αναπτύσσονται με αύρα πριν από τις κρίσεις ημικρανίας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με:

  • Οπτικά προβλήματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή μοτίβα ζιγκ-ζαγκ

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι που κινείται προς τα πάνω στο πρόσωπο, τα χείλη και τη γλώσσα

  • Ζάλη

  • Χάνετε την ισορροπία

  • Δυσκολία στην ομιλία

  • Απώλεια συνείδησης (αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο)

Η αύρα μπορεί να αναπτυχθεί έως και μία ώρα πριν από τα συμπτώματα κεφαλαλγίας και μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την αύρα χωρίς καθόλου πόνο στον πονοκέφαλο.

Πώς να καταλάβετε εάν ο πονοκέφαλος σας προκαλείται από άγχος;

Εάν πάσχετε από αγχώδη διαταραχή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αγχώδεις πονοκεφάλους. Αρχικά, εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι, κοιμηθήκατε λίγο ή εργάζεστε πολλές ώρες, ίσως μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση σχετικά με το εάν ο πονοκέφαλος σας είναι πονοκέφαλος άγχους.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι έχετε δοκιμάσει όλες τις συνήθεις θεραπείες, όπως το να πίνετε νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αφυδατωμένοι, να κάνετε ένα διάλειμμα από την οθόνη και να παίρνετε φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, και τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα - τότε πιθανότατα ο πονοκέφαλος σας είναι σύμπτωμα άγχους.

Δεν υπάρχει δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος για να διακρίνετε τους πονοκεφάλους άγχους από τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από άλλους παράγοντες, επομένως είναι στο χέρι σας να καταλάβετε εάν αισθάνεστε περισσότερο άγχος τώρα τελευταία.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους άγχους;

Είτε έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) είτε απλώς αντιμετωπίζετε αυξημένα επίπεδα άγχους προς το παρόν, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους άγχους στο σπίτι. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο του πονοκεφάλου που σχετίζεται με τα συμπτώματα άγχους. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τα παρακάτω.

Τρίψτε απαλά τους κροτάφους του κεφαλιού σας

Ένας πονοκέφαλος άγχους μπορεί να μοιάζει πολύ με πίεση στο κεφάλι και ως εκ τούτου, ένα μασάζ κεφαλής μπορεί να ανακουφίσει λίγο από τον πόνο. Το απαλό τρίψιμο των κροτάφων είναι μια συχνά προτεινόμενη θεραπεία για τους πονοκεφάλους τάσης.

Ένα μασάζ κεφαλής είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για έναν πονοκέφαλο άγχους που προκαλείται από συσσώρευση μυϊκής έντασης. Μπορεί να βοηθήσει τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή του κεφαλιού και να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν ξανά. Θυμηθείτε να είστε απαλοί όταν κάνετε μασάζ στον κρόταφο σας.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία περιστασιακών πονοκεφάλων τάσης, άλλοι έχουν διαπιστώσει ότι το να κάνουν ένα ζεστό ντους βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από πονοκεφάλους. Υπάρχουν κάποιες ανέκδοτες ενδείξεις ότι ένα ζεστό ντους μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ένταση των μυών που σχετίζονται με τους πονοκεφάλους άγχους.

Ξεκουραστείτε

Μια κοινή παρενέργεια των αγχωδών διαταραχών είναι ο κακός ύπνος και, όπως γνωρίζουμε, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης τόσο του άγχους όσο και των πονοκεφάλων.

Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στην ψυχική και σωματική σας υγεία, επομένως εάν αυτά τα ζητήματα είναι συνεχόμενα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για συμβουλές. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε ένα υποκείμενο ζήτημα που προκαλεί την αδυναμία σας να ξεκουραστείτε σωστά.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο από την ημέρα σας για να εξασκήσετε αυτές τις τεχνικές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους με την πάροδο του χρόνου και αυτό θα πρέπει να μειώσει τους πονοκεφάλους σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η διαχείριση των πονοκεφάλων άγχους, γενικά, αφορά τη φροντίδα του εαυτού σας και της ψυχικής σας υγείας. Μπορείτε μόνο να αποτρέψετε πλήρως τους πονοκεφάλους παίρνοντας τον έλεγχο της ψυχικής σας ευεξίας και δουλεύοντας για να μειώσετε το συνολικό άγχος.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσετε μια στρατηγική για τη διαχείριση του άγχους. Θα μπορούσατε να εξετάσετε την ψυχοθεραπεία, η οποία είναι γνωστό ότι είναι χρήσιμη για το άγχος.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε το άγχος βγαίνοντας στη φύση, ίσως κάνοντας μια πρωινή βόλτα και υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν νιώθετε πολύ κυριευμένοι από το άγχος, δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια. Ένας γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του άγχους ή μπορεί να σας προτείνει συμβουλές με βάση τα συμπτώματά σας. Η λήψη βοήθειας είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από το στρες στην εργασία, μια δύσκολη ζωή στο σπίτι ή μια τραυματική εμπειρία. Ό,τι κι αν το προκαλεί, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να φτάσετε στη ρίζα του και στη θεραπεία με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία. Τα στυλ θεραπείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μας βοηθούν να ξεμάθουμε από τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που προκαλούν αγχώδεις κύκλους και μη βοηθητικές συμπεριφορές.

Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ασκηθείτε περισσότερο κάνοντας ένα καθημερινό τρέξιμο για να μειώσετε το άγχος, περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και γράφοντας ημερολόγιο για να μειώσετε την υπερβολική σκέψη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.